Nekonečný dážď, vyliate rieky a padnuté stromy. Slovensko súperilo s extrémnym počasím, no nie je koniec

13.9.2024 08:39 , Aktualizované: 13.9.2024 22:46

Na väčšine územia v piatok (13. septembra) pršalo. Výdatný dážď spolu s vetrom spôsobil škody. Zasahovali hasiči aj vojaci.

22:46 Ukončujeme online prenos. Redakcia ta3 bude sledovať aktuálnu poveternostnú situáciu aj v sobotu (14. septembra).

22:38 Silné dažde narušili športové podujatia. Slovenská plavecká federácia presúva superfinále, viac v článku tu:

22:33 Prognózy očakávaných povodní v Dolnom Rakúsku sa zhoršili. Na Dunaji rátajú odborníci aktuálne s 30-ročnou vodou.

Predpovede hovoria o zrážkach do 300 milimetrov na štvorcový meter. Viedenské letisko oznámilo, že cestujúci musia počítať s meškaniami.

Železničná spoločnosť ÖBB uviedla, že na viacerých tratiach preventívne zastavia od soboty rána dopravu. Týkať by sa to mohlo aj spojenia do Bratislavy.

22:12 Nepriaznivé počasie sa prejavuje a najbližšie dni sa zrejme ešte prejaví aj vo svete športu. Viac prezradil športový redaktor Patrik Tkáč:

21:31 Občianske združenie Severe Weather Slovakia na sociálnej sieti upozorňuje, že za posledných 36 hodín sa prekročilo 150 milimetrov (mm) zrážok.

To zodpovedá dvom až trom celomesačným úhrnom dažďa.

Zatiaľ čo na juhozápade Slovenska sa situácia so zrážkami dočasne upokojila, na severe a v ďalších častiach územia pokračuje slabý až mierny dážď.

20:19 Českí hasiči museli počas piatka zasahovať už viac než 1 700-krát, odstraňovali najmä popadané stromy z ciest či korýt potokov.

Tie komplikujú aj železničnú dopravu, na viacerých miestach je premávka zastavená. Rastie tiež počet dopravných nehôd.

20:04 Situáciu na Slovensku sleduje aj Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko ministerstva vnútra, ktoré zaznamenalo vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity na úrovni obcí a miest v dvoch prípadoch.

Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený v štyroch prípadoch. Úrady situáciu naďalej monitorujú a sú pripravené zasiahnuť v prípade zhoršenia povodňových podmienok.

V dôsledku pretrvávajúceho dažďa a očakávaných zrážok v českom povodí rieky Moravy vyhlásil prednosta Okresného úradu Malacky mimoriadnu situáciu na území celého okresu.

Podobné opatrenia zaviedol aj primátor Bratislavy. Obe oblasti sú pripravené na zvládnutie potenciálnych rizík spojených s nepriaznivým počasím.

Bez názvu 3.png Foto: Ministerstvo vnútra SR

19:20 Výstrahy prvého až tretieho stupňa pred dažďom platia na väčšine Slovenska celý víkend. Predbežne potrvajú do pondelka (16. 9.) večera. Na západe treba počítať aj so silnejším vetrom. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom platia pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Počas intenzívneho dažďa tam môže spadnúť okolo 230 milimetrov (mm) zrážok.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Bánovce nad Bebravou, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Meteorológovia tam miestami očakávajú úhrn zrážok 120 až 180 mm.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja, niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja. Úhrn zrážok tam môže byť 70 až 120 mm.

19:13 V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves zasadal krízový štáb. Podľa starostu Dária Krajčíra obyvateľov nehrozí bezprostredné ohrozenie mimoriadnou meteorologickou situáciou.

19:07 Občianske združenie Severe Weather Slovakia na sociálnej sieti píše, že juhozápad krajiny je už bez zrážok, zvyšok Slovenska stále zápasí zo zrážkami. Počas večera by mali ustať. Zároveň varuje, že ďalšia vlna príde v sobotu (14. 9.)

18:48 Meteorológovia varujú, že to najhoršie Slovensko ešte len čaká. Najväčšia zrážková vlna má prísť zo soboty na nedeľu.

Predpokladá sa, že počas víkendu bude pršať ešte viac. V sobotu sa tlaková níž presunie aj na Balkán a nad Východné Karpaty, kde sa vytvorí nová tlaková níž.

Tá prinesie ďalšie zrážky, ktoré potrvajú až do pondelka, dvihnú hladiny riek. Informácie priblížila redaktorka ta3 Veronika Cepková:

18:37 Trenčianski policajti upozorňujú na ťažkú prejazdnosť cesty I/51 od Senice smerom na Česko. Na cestu sa leje bahno a voda z okolitých polí.

18:33 Ako sa chrániť pred silným vetrom? Polícia pripravila na sociálnej sieti názorné video, ktoré sa prehrá po kliknutí:

18:16 Policajné hliadky Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave boli v priebehu predchádzajúcich hodín vyslané k ďalším udalostiam spôsobeným v dôsledku nepriaznivého počasia.

Na Beňadickej, Zámockej a Medenej ulici policajti opäť vykonávali potrebné úkony z dôvodu pádu odlomených konárov na motorové vozidlá.

Policajti boli vyslaní na Prístavnú ulicu, kde silný vietor zapríčinil pád ďalšieho stromu, ktorý vytvoril obmedzenie na cyklochodníku. Na Budatínskej ulici taktiež padnutý strom znemožnil prístup do garáží.

Vietor obmedzil cestnú premávku v smere do Devína, keď v blízkosti ulice Zlaté schody spadli na vozovku dva stromy. K pádu stromu došlo aj za Svätým Jurom v smere do Bratislavy. 

strom auto voda vietor Foto: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj Dôsledky počasia.

18:05 S nepriaznivou situáciou bojujú aj v obci Jablonica v okrese Senica. Dobrovoľný hasičský zbor o tom informoval na sociálne sieti:

17:47 Procesia Bratislavou k sviatku Povýšenia svätého Kríža, ktorá sa mala konať v sobotu (14. 9.), pre nepriaznivé počasie nebude. Konferencia biskupov Slovenska o tom informuje na webe. Program bude v Kostole Panny Márie Snežnej.

17:46 V noci z piatka na sobotu, prípadne v priebehu soboty, hrozia v Česku povodne najmä na drobných tokoch. Obce v dotknutých oblastiach by počas noci už mali držať hliadkové služby.

Po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie to povedal český minister životného prostredia Petr Hladík.

Komisia tiež rozhodla o vytvorení webu, kde si všetci budú môcť zistiť, či ich domy a majetky spadajú do záplavovej oblasti.

17:26 Chladné počasie spúšťa nutnosť vykurovania. V Bratislave spustili skúšobnú prevádzku kotlov. Viac v článku tu:

16:45 Bratislavské letisko M. R. Štefánika evidovalo meškanie v prípade dvoch odletov. Informoval o tom Startitup. Potvrdila to hovorkyňa letiska Veronika Demovičová.

16:39 Primátor Myjavy Ľubomír Halabrín vyhlásil na území mesta druhý stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.

Samospráva podľa jeho slov pri príprave na nadchádzajúci víkend ráta so všetkými scenármi od bežného intenzívneho dažďa cez mierne vyliatie vodných tokov z korýt až po elimináciu povodňových vĺn a prípadné evakuácie obyvateľov postihnutých lokalít.

16:31 Mesto Senica vzhľadom na nezmenenú nepriaznivú predpoveď počasia uzatvorí do pondelkového (16. 9.) rána vstup na cintorín. Dôvodom je možné padanie konárov. Samospráva o tom informovala na svojom webe.

16:19 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia Dobrovoľných hasičských zborov zasahovali v priebehu piatka 13. septembra od 6.00 do 15.00 hod. v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v Bratislavskom kraji dokopy už pri 52 udalostiach. 

Informoval o tom Hasičský a záchranný zbor v Bratislave.

16:11 Starosta mestskej časti Bratislava-Rača na sociálnej sieti upozornil občanov, aby si preparkovali autá mimo stromov:

16:08 Na Západe Slovenska je situácia vážna. Dažde spôsobujú problémy v hlavnom meste i okolí. Na vybraných miestach už začínajú s opatreniami. V teréne je redaktor ta3 Marko Trusina:

16:05 DHZO Bratislava - Petržalka zasahovala pri padnutom strome na motocykloch:

15:45 Policajtom a ďalším zložkám z Trnavského kraja pomáhajú aj študenti zo SOŠ PZ Pezinok a aktívne sa podieľajú na protipovodňových opatreniach:

15:42 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval na svojej sociálnej sieti o vývoji počasia na najbližšie hodiny:

15:40 Výdatné zrážky budú pokračovať aj cez víkend (v sobotu 14. 9. a nedeľu 15. 9.), a to najmä na Záhorí a v oblasti Myjavy. V nedeľu cez deň by mala ich intenzita začať klesať. Na tlačovom brífingu o tom informovala meteorologička Nikoleta Hrušková.

V súčasnosti prší takmer na celom Slovensku s výnimkou Zemplína a Prešovského kraja. Najväčší úhrn zrážok meteorológovia zaznamenávajú na Záhorí, v Malých Karpatoch a v oblasti Myjavy, kde platí tretí stupeň výstrah.

V okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja platia výstrahy druhého aj prvého stupňa pred dažďom. V okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom platí výstraha prvého stupňa.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) okrem toho vydal aj výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom pre juhozápadné Slovensko.

15:34 Bratislavská krajská polícia sa na svojej sociálnej sieti vyjadrila k aktuálnej situácii na území Bratislavského kraja a zverejnila viaceré odporúčania pre vodičov:

15:31 Cestujúci do/z/cez Rakúsko majú v súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou nepriaznivým počasím, ktoré môže v nasledujúcich dňoch narušiť železničnú dopravu na susedných tratiach, možnosť flexibilne využiť zakúpené cestovné doklady. Informoval o tom Dominik Drevický, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK)

Spresnil, že cestovné doklady vydané do štvrtka (12. 9. vrátane) určené na cestovanie v dňoch 13. až 15. septembra je možné využiť až do stredy 18. septembra. V prípade použitia pôvodného lístka po strede 18. septembra je potrebné predložiť potvrdenie o meškaní vlaku alebo cestovný lístok vymeniť.

Drevický zdôraznil, že možnosť platí pre všetkých zákazníkov, ktorí cestujú do/z/cez Rakúsko, bez ohľadu na to, v ktorej krajine bol lístok na vlak vydaný.

15:27 V súvislosti s výdatnými zrážkami a možnými záplavami v Trenčianskej župe bude profesionálnym hasičom k dispozícii 4 600 dobrovoľných hasičov.

Z deviatich okresov kraja je totiž v ôsmich vyhlásený druhý stupeň hydrologickej výstrahy, v okrese Myjava platí najvyšší tretí stupeň.

Pozrite si tlačovú besedu po zasadnutí Štábu pre krízové situácie v Trenčíne:

15:21 Mesto Bratislava zverejnilo na svojej sociálnej sieti aktuálne informácie k situácii s extrémnym počasím.

Vzhľadom na silný nárazový vietor odporúča vyhnúť sa návšteve mestských lesov, parkov, vrátane Sadu Janka Kráľa, či cintorínov, najmä kvôli možnému poškodeniu konárov či stromov.

15:09 Na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji je veľké množstvo vody, hlásené sú aj spadnuté stromy či konáre.

Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

15:07 Mestská polícia Bratislava na svojej sociálnej sieti informuje o problémoch vzniknutých v dôsledku extrémneho počasia:

15:00 Viaceré dobrovoľné hasičské zbory na sociálnych sieťach oznámili svoju pohotovosť a pripravenosť pomáhať v súvislosti s pretrvávajúcim nepriaznivým počasím.

14:58 Pozrite si záznam tlačovej besedy Slovenského hydrometeorologického ústavu k aktuálnej situácii s počasím a prognózami na najbližšie dni:

14:54 Bratislavskí dopravní policajti na sociálnej sieti upozornili vodičov na dopravné obmedzenia v tuneli Sitina:

14:51 Hydrologická situácia v Malackách je stabilizovaná, riziko povodní, až na možnosť lokálne zaplavených miest, nehrozí. Okresné mesto na Záhorí to uviedlo na sociálnej sieti.

Primátor Malaciek Juraj Říha vysvetlil, že mesto chránia okolité rybníky, ktoré zatiaľ majú dostatočnú kapacitu na zachytenie zrážok.

Záhorie je slovenským regiónom, ktorý čelí najväčšiemu riziku povodní z extrémnych zrážok, ktoré majú trvať až do pondelka (16. 9.) a zasiahli i okolité krajiny.

14:46 Únia ligových klubov (ÚLK) ako riadiaca organizácia najvyššej futbalovej súťaže Niké ligy vníma nepriaznivú situáciu spôsobenú výdatným dažďom najmä na západnom území Slovenska.

V spolupráci s klubmi, Komisiou rozhodcov SFZ a ďalšími zložkami nevyhnutnými pre usporiadanie futbalového stretnutia monitoruje situáciu a pripravuje sa na rôzne scenáre počas zápasov 7. kola.

14:44 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom kraji zasahovali od piatkového rána v súvislosti s nepriaznivým počasím zatiaľ celkovo 24-krát.

Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

14:42 V piatok 13.9. zasadal krízový štáb prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na Záchrannej brigáde v Malackách.

V súčasnosti prebiehajú intenzívne protipovodňové opatrenia v oblasti povodia rieky Morava. Na týchto opatreniach aktuálne spolupracujú viaceré zložky.

14:30 V Devínskej Novej Vsi uzavreli cyklistický chodník smerujúci do mestskej časti Devín.

devinska nova ves cyklochodnik Foto: ta3/Peter Kralovič Cyklistický chodník v Devínskej Novej Vsi

14:28 Aktuálna situácia rieky Morava v mestskej časti Bratislavy Devínska Nová Ves:

14:26 Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava neďaleko obce Kopčany v okrese Skalica. Na približne štvorkilometrovom úseku budú položené vrecia s pieskom. Potvrdil to veliteľ zásahu tohto úseku Juraj Klátik z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

14:15 Železnice Slovenskej republiky prijímajú opatrenia na eliminovanie nepriaznivej situácie s počasím.

V rámci prijatých opatrení pristupujú k mimoriadnym kontrolám. Všetci zamestnanci sú aktuálne v pohotovosti.

Zvýšená pozornosť je venovaná napríklad miestam s predpokladaným rizikom podmáčania terénu, kde môže dôjsť k vyvráteniu stromov, a lokalitám s rizikom zaplavenia koľají a výhybiek. Monitorujú sa aj miesta, kde sa môže hromadiť zrážková voda.

14:13 Polícia monitoruje situáciu v okolí rieky Morava:

14:09 Policajti v Bratislavskom kraji z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok monitorujú situáciu v Bratislavskom kraji. Zasahovali pri zatopenom parkovisku v mestskej časti Devín, padnutých stromoch na Budyšínskej, Odborárskej a Račianskej ulici. Vodičom odporúčajú neparkovať pod stromami a v rizikových oblastiach.

14:05 Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva v piatok ďalší vzostup vodných hladín pre zrážkovú činnosť na Morave a Dunaji, ale i na ďalších tokoch.

Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že v najviac zasiahnutých oblastiach je nutné počítať so sprievodnými javmi aj mimo tokov.

13:47 Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami už evakuovali viac ako sto študentov, ktorí sa nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne. Uviedli to na sociálnej sieti X.

Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte v Komárove.

Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty.

13:40 Na Záhorí zaznamenali 100 mm spadnutých zrážok, čo je výrazný nárast oproti priemerným hodnotám.

13:35 Všetky strediská Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) sú pre výstrahy pred nepriaznivým počasím v pohotovostnom režime. K dispozícii sú všetky dostupné kapacity, v prípade potreby vie NDS do terénu poslať celkovo 720 ľudí a 360 kusov ťažkej techniky.

V pohotovosti sú aj ťažké mechanizmy, ak by bolo nevyhnutné odstrániť spadnuté stromy či iné predmety z diaľnic a rýchlostných ciest. V pohotovostnom stave sú aj všetky strediská správy a údržby diaľnic NDS.

13:15 Extrémnu zmenu počasia pocítili aj naši západní susedia. Ochladenie v Rakúsku prinieslo aj sneženie, ktoré ochromilo niektoré úseky ciest.

V stredisku Obertauern napadlo 45 cm snehovej pokrývky. V najvyšších polohách by do soboty mohli napadnúť až 2 metre čerstvého snehu.

13:10 Na ružomberskej radnici v piatok preventívne zasadol krízový štáb, súvisí to s predpoveďami hydrometeorológov. Rieku Revúca, na ktorej silný dážď spôsoboval v úvode roka povodňové problémy, monitorujú. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Dodal, že sledujú aj ďalšie kritické vodné toky v meste. "Sme v spojení s dobrovoľnými hasičmi, ktorí sú pripravení v prípade potreby zasiahnuť. Pomôžu aj chlapi z Komunálnych služieb preventívnou pohotovosťou počas tohto víkendu," uviedol Miškovčík.

13:07 Intenzívne zrážky a prípadné povodne predstavujú veľké nebezpečenstvo aj pre zvieratá. Upozornilo na to občianske združenie Sloboda zvierat. Zvieratám je preto potrebné zaistiť bezpečný a suchý úkryt, najlepšie v dome.

Psy by nemali byť na reťaziach či v kotercoch. "V prípade vybreženia riek a povodní zviera nemá šancu uniknúť a zachrániť si život," podotklo združenie.

13:05 Na Slovensku môžu maximálne úhrny zrážok na západe dosiahnuť okolo 200 milimetrov. Ide o veľmi vysoké úhrny, rozhodujúce bude časové a priestorové rozloženie zrážok, uviedol klimatológ Pavel Matejovič s tým, že aktuálna poveternostná situácia spojená s výdatnými zrážkami zvýši hladiny vodných tokov.

Zrážková činnosť úzko súvisí s teplotou vzduchu. "Teplý vzduch sa totiž správa ako špongia, čím je vzduch teplejší, tým viac vody dokáže absorbovať," povedal Matejovič.

Vysvetlil, že do atmosféry sa tak dostalo veľa vody, ktorá sa vyparila z rekordne teplých oceánov. Na Slovensku sa tak okrem vĺn horúčav vyskytlo aj veľa dusných dní.

12:58 V Českej republike zasadal krízový štáb, pripravujú sa na rozsiahle záplavy. Český premiér Peter Fiala uviedol, že je potrebné byť pripravený na najhoršie scenáre a ľudí vyzval, aby sa správali maximálne zodpovedne

"Teraz prichádza prvá vlna vysokých úhrnov zrážok a predikcia, ktorú máme od ČHMÚ, sa, bohužiaľ, nemení. Dáta napovedajú tomu, že nás naozaj nečakajú jednoduché dni. Bohužiaľ, musíme tiež na niektorých tokoch očakávať 50-ročnú, 100-ročnú a niekde aj viac ako 100-ročnú vodu," povedal Fiala.

12:52 Mesto Bratislava vyhlásilo na základe stanovísk SHMÚ a vývoja meteorologickej situácie mimoriadnu situáciu. Zároveň preventívne od poobedia uzatvorí parkovisko na Tyršovom nábreží. Informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

12:47 Polícia upozorňuje na bezpečnosť a ohľaduplnosť na cestách počas silných dažďov. Vodičov vyzýva, aby zvýšili opatrnosť a jazdu prispôsobili povahe vozovky, stavu ciest i svojim schopnostiam a zručnostiam.

Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Martina Sláviková.

12:30 Situácia v obciach v okrese Malacky pri rieke Morava je zatiaľ pokojná. Samosprávy sa však pripravujú na jej prípadné zhoršenie v dôsledku pretrvávajúceho dažďa a avizovaného silného vetra.

Do areálu bývalého družstva v obci Záhorská Ves bude navezený piesok určený na napĺňanie vriec. "Zatiaľ je u nás situácia pokojná. Premáva ešte aj kompa. Myslím si, že to bude dramatickejšie až od zajtra" uviedol zástupca starostu Záhorskej Vsi Pavol Danihel.

Starosta obce Gajary Martin Rybecký poukázal na to, že v obci sledujú najmä stav a naplnenosť kanalizácie a odtoky vody. "Postupne sa pripravujeme na prípadné napĺňanie vriec pieskom," dodal pre médiá.

12:20 Čím je spôsobená táto náhla zmena počasia, čo nás ešte čaká a dokedy potrvá táto situácia? To ozrejmila redaktorka ta3 Veronika Cepková:

12:18 Nepriaznivé počasie bičuje aj iné krajiny v Európe. Východné a juhovýchodné časti Nemecka sa pripravujú na lejaky sprevádzané silným nárazovým vetrom, ktoré zdvihnú hladiny vodných tokov.

Nemecká meteorologická služba (DWD) zároveň varuje pred výdatným snežením vo vyšších polohách Álp.

Vo viacerých regiónoch na juhu a juhozápade Poľska platí najvyšší stupeň povodňového nebezpečenstva, niekde hrozia bleskové povodne.

12:13 Mesto Brezno prijalo v súvislosti s avizovanými zrážkami, ktoré meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni na území Slovenska, viacero preventívnych opatrení.

Samospráva čistila priepusty i rigoly a v prípade potreby pripravila aj vrecia s pieskom. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor mesta Tomáš Abel.

Hasiči odvolali nebezpečenstvo vzniku požiarov

12:12 Hasiči od piatkového rána odvolali čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch v Bratislave. Od poludnia odvolali čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch aj pre Malacky.

Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

12:09 Vytrvalý dážď sprevádza silný vietor. Spomaľuje dopravu a v uliciach sú len tí, čo musia.

Redaktor ta3 Marko Trusina zisťoval, aká je perspektíva najbližších hodín:

12:08 Záchranné zložky sú v plnej pohotovosti.

Zástupcovia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) i Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) potvrdili prípravu na eskaláciu situácie, v pohotovosti k nasadeniu do jednej hodiny je 320 vojakov, do troch hodín vyše 800.

Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák informoval, že príslušníci polície v Bratislavskom a Trnavskom kraji sú pripravení usmerňovať dopravu po očakávanom zatopení komunikácií, rovnako tiež zabezpečovať monitoring objektov v prípade nútenej evakuácie.

12:07 Minister životného prostredia Tomáš Taraba povedal, že situáciu na rieke Morava ovplyvní stav a vývoj situácie v Českej republike.

"Nevieme, koľko vody bude tiecť k nám, v každom prípade, ak by hrozilo nekontrolované pretrhnutie hrádzí a preliatie vody, išli by sme do riadeného otvorenia koryta rieky Morava," upozornil. V priebehu soboty (14. 9.) očakáva vyhlásenie najvyššieho stupňa povodňovej aktivity.

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík uviedol, že miesto cieleného vypustenia ešte nie je určené.

"Naši pracovníci dostali úlohu vytypovať takéto miesto, v sobotu (14. 9.) budeme vedieť viac aj vzhľadom na vývoj v Českej republike," uviedol Moravčík

12:06 V súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a záplav v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude profesionálnym hasičom k dispozícii 4600 príslušníkov dobrovoľných hasičských zborov v kraji.

Po piatkovom zasadnutí Štábu pre krízové situácie TSK o tom informoval predseda TSK Jaroslav Baška.

11:52 Českí meteorológovia v piatok rozšírili výstrahy. Najvyšší stupeň ohrozenia v súvislosti s povodňami sa už vzťahuje aj na Prahu a väčšinu Stredočeského kraja, varovanie pred silným dažďom platí aj pre Krušné hory a výstraha pred silným vetrom je platná pre celú ČR. Uviedli to na sociálnej sieti X.

Výstrahy pre Českú republiku Foto: ČHMÚ Výstrahy pre Českú republiku

11:50 Masarykova univerzita sa rozhodla vypratať internáty na juhu Brna. V nedeľu sa tam môže počas kulminácie riek dostať voda. V ohrození je aj Pedagogická fakulta v Poříčí.

Pre České noviny to uviedol hovorca univerzity Radim Sajbot. Vyučovanie na väčšine fakúlt sa začne v pondelok, študenti by však podľa vedenia univerzity mali ešte minimálne cez víkend zostať doma.

11:42 Pod hradom Devín stavajú povodňové bariéry

Devín bariéry Foto: TASR/Jaroslav Novák Bariéry pod hradom Devín

11:33 Mesto Piešťany pozorne sleduje aktuálnu situáciu, v pohotovosti sú všetky organizačné zložky.

Samospráva uviedla, že hladiny rieky Váh a potoka Dubová sa zatiaľ nezdvíhajú. "Môžeme potvrdiť, že aj situácia v meste je v tejto chvíli bežná - ako v každý iný daždivý deň," informovali na sociálnej sieti.

11:28 Ministerstvo vnútra vydalo odporúčania v súvislosti so silnými dažďami a očakávanými povodňami:

11:25 Banskoštiavnická spoločnosť Mestské lesy vydala vzhľadom na aktuálne počasie a meteorologické predpovede upozornenie týkajúce sa návštev lesa.

"Z dôvodu nepriaznivých meteorologických predpovedí, pre hroziace povodne a silný nárazový vietor, odporúčame návštevníkom Banskej Štiavnice a Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, aby v najbližších dňoch vzhľadom na vlastnú bezpečnosť nevstupovali do lesov a nezdržiavali sa v lesných porastoch," uviedla spoločnosť na svojej internetovej stránke.

11:12 Česká Ligová futbalová asociácia odložila 8. kolo najvyššej súťaže Chance ligy. Dôvodom je nepriaznivá predpoveď počasia v krajine a hroziace záplavy.

"Vedenie k tomuto kroku pristúpilo na základe mimoriadnej situácie na celom území Českej republiky, kvôli ktorej je ohrozená bezpečnosť," portál idnes.cz citoval z tlačovej správy LFA.

11:07 Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na rieke Morava a predpoveď na najbližšie dni boli vodohospodári a hasiči poverení určiť miesta, kde by mohlo prísť k regulovanému vypusteniu rieky mimo obývaných oblastí.

Po piatkovom zasadnutí ústrednej povodňovej komisie o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba.

11:05 Primátor Levoče Miroslav Vilkovský zvolal krízový štáb v súvislosti s očakávanými intenzívnymi dažďami. Mesto už pristúpilo k regulácii tamojšej vodnej nádrže.

10:58 Najvyššia intenzita zrážok bude na Záhorí a v Malých Karpatoch, maximum dosiahne v popoludňajších hodinách.

10:48 Pozrite si záznam z vyhlásenia po zasadnutí povodňovej komisie:

10:47 Sledujte radar s aktuálnym postupom zrážok:

10:32 V susednom Česku čelili výpadkom tiesňovej linky 158.

Príčina zatiaľ nie je známa, no nie je vylúčené, že by mohla súvisieť s nárastom hovorov v dôsledku nepriaznivého počasia. Úrady totiž varujú pred možnými povodňami a vyzývajú obyvateľov na prípravu.

10:30 Samospráva ubezpečuje, že vďaka protipovodňovým opatreniam zavedeným po minulých skúsenostiach, je mesto dobre pripravené na ochranu svojho územia i jeho obyvateľov.

Vedúci civilnej ochrany a krízového riadenia na tamojšom mestskom úrade Ladislav Melikant uviedol, že exponovaným miestom zostáva Ľubický potok, ktorý pravidelne monitorujú.

10:28 Skúška sirén je naplánovaná na piatok (13. 9.) o 12.00 h.

10:21 Práce na sanácii strečnianskeho brala sú vzhľadom na aktuálne nepriaznivé počasie prerušené. Od piatka do pondelňajšieho (16. 9.) rána bude úsek pod Strečnom prejazdný obojsmerne bez obmedzení. Informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Jana Lukáčová.

10:15 Vytrvalý dážď od včerajška sprevádza silný vietor. Spomaľuje dopravu a v uliciach sú len tí, čo musia. Aká bola noc a aká je perspektíva najbližších hodín zisťoval redaktor ta3 Marko Trusina:

10:06 V súvislosti s nadchádzajúcim nepriaznivým počasím môže byť užitočné pripraviť sa na možné záplavy a s nimi spojené komplikácie.

Viac si prečítajte v tomto článku:

10:05 V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči i dobrovoľní hasiči v Bratislavskom kraji od štvrtka (12. 9.) do piatka (13. 9.) do 6.00 h pri 14 udalostiach. v Trnavskom kraji (TTSK) vykonali deväť výjazdov. Informujú o tom Krajské riaditeľstvá Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, ktoré bezprostredne ohrozovali bezpečnosť premávky.

Intenzívne zrážky zasiahli Záhorie a Malé Karpaty

10:04 Zrážkové pásmo postupuje cez juhozápad Slovenska, trvalý, na návetriach aj výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát. Od štvrtka (12. 9.) napršalo v spomínaných regiónoch už 40 až 60 milimetrov (mm), v ostatných regiónoch na západe päť až 20 mm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Úhrny zrážok výrazne klesajú smerom na východ a od osi Dolný Kubín - Lučenec sme zrážky doposiaľ zaznamenali len výnimočne," konštatuje SHMÚ s tým, že na Honte, Pohroní a Ponitrí pozorujú meteorológovia zrážky vo forme prehánok, ojedinele aj búrok.

"Tiež pozorujeme prvú odozvu na vodných tokoch, a to v povodí Myjavy, menších tokoch v Malokarpatskej oblasti a stúpať začala aj Morava a Dunaj," poznamenal SHMÚ.

10:02 Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom platia pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Počas intenzívneho dažďa tam môže spadnúť okolo 200 milimetrov (mm) zrážok.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Bánovce nad Bebravou, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Meteorológovia tam miestami očakávajú úhrn zrážok 120 až 180 mm.

10:00 Meteorológovia vydali výstrahy prvého až tretieho stupňa. Západné Slovensko trápi tiež vietor. V platnosti zostávajú aj hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Okrem dažďa aj silný vietor

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja, niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja. Úhrn zrážok tam môže byť 70 až 120 mm.

So silnejším vetrom treba počítať v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji a niektorých okresoch Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Podľa meteorológov môže vietor dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu (km/h), v nárazoch 65 až 85 km/h.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok