Česko sa pripravuje na najhoršie. Vrecia s pieskom sa stali nedostatkovým tovarom

13.9.2024 16:18

V Česku je situácia horšia. Ulice zaplnili vrecia s pieskom, mestá rušia spoločenské akcie, vodohospodári vypúšťajú vodu z priehrad a hasiči odstraňujú spadnuté stromy.

Českí meteorológovia rozšírili výstrahu pred povodňami na takmer celé územie krajiny. Najhoršiu situáciu očakávajú cez víkend. V pozore je podľa ministra vnútra 100-tisíc hasičov. Praha uzatvára nábrežie Vltavy a v centre mesta stavia protipovodňové zábrany. Masarykova univerzita v Brne pre hrozbu zo záplav vypratáva internáty. Zasadal aj ústredný krízový štáb. 

"Bohužiaľ budeme musieť na niektorých miestach očakávať 50 až 100-ročnú vodu," uviedol predseda vlády ČR Petr Fiala.

Podľa premiéra robí vláda všetko pre to, aby boli pripravení na krízové situácie. Predpovedať však nevedia, ako závažné následky so sebou extrémne zrážky prinesú. 

"Budeme veriť v to, že situácie nebude taká dramatická. Musíme sa ale pripraviť na najhoršie scenáre, nič iné by nebolo zodpovedné," povedal Fiala.

Najvážnejšia situácia má byť na riekach, ktoré odvodňujú pohorie Jeseníky. Vrecia s pieskom sa tam stali nedostatkovým tovarom. 

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana je teraz krajina v porovnaní s rokmi 1997 a 2002, keď krajinu zasiahli rozsiahle povodne, oveľa lepšie pripravené. Výdatné zrážky v Česku zostanú minimálne do pondelňajšej noci, situáciu zhoršuje silný vietor.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok