Obce Trenčianskeho kraja majú pohotovosť. Obyvatelia si majú zaistiť majetok v blízkosti vodných tokov

13.9.2024 16:17

V pohotovosti sú aj obce a mestá Trenčianskeho kraja. V celom kraji platí druhý a tretí stupeň výstrahy pred povodňami.

Najviac ohrozené sú oblasti prihraničných obcí susediacich s Moravou. Krízový štáb kraja je v kontakte so starostami. 

"Aby teda obce monitorovali, sledovali výstrahy, zriadili monitorovacie hliadky hlavne teda tých vodných tokov, aby si nadviazali súčinnosť s DHZ," upozornila vedúca odboru krízového riadenia OU Trenčín Marta Kohlíková.

Samosprávam rozniesli tisícky vriec

Samosprávam už rozniesli tisícky vriec. Najviac do okresu Myjava. V pohotovosti je aj 4600 dobrovoľných hasičov. Vytipovali miesta, kde sa preventívne osadia mobilné hrádze. 

"Už v predchádzajúcich dňoch DHZ v obciach a mestách preverovali funkčnosť práve čerpadiel, techniky, elektrocentrály, agregáty, ktoré by sme potrebovali," uviedol predseda KO DPO SR Ján Sivák.

Do pohotovosti cez víkend zavolali aj ďalších 50 pracovníkov správy ciest. 

"Je pripravený nakladač, traktor, bager, 11 nákladných vozidiel, a sú tam aj zametacie súpravy, keď povodne opadnú," opísal predseda TSK (Smer SD) Jaroslav Baška.

Na dažde sa pripravuje aj nemocnica

Na prívalové dažde sa pripravuje aj trenčianska nemocnica. Vyžiadala si dvesto vriec piesku. Rozkladajú ich na najkritickejších miestach. 

"Máme obavy o priestory chirurgického pavilónu, suterén, pivničné priestory," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová.

V súvislosti s vytrvalými dažďami zrušili viaceré obce a mestá plánované programy a prijali preventívne opatrenia proti záplavám. 

Na povodne sa pripravujú aj v Domaniži, kde sa pravidelne vylieva rieka. 

"Začali sme vrecovať, na tie problémové úseky už sme rozviezli, aby sme boli pripravení, taktiež technika sa skontrolovala," povedal starosta obce Domaniža František Matušík.

Krízový štáb vyzval obyvateľov, aby si zaistili majetok z blízkosti vodných tokov a v pivniciach. Zatiaľ je situácia v trenčianskom kraji relatívne kľudná, najväčšie zrážky očakávajú v sobotu večer.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok