Krádeží má byť viac, desiatky odsúdených sú na slobode. Susko a Gašpar odmietajú, že na vine je trestná novela

Slovensko pociťuje dôsledky novely Trestného zákona z dielne vládnej koalície, ktorá pribudla v Zbierke zákonov 6. augusta. Počet krádeží sa vraj zvýšil a na slobodu sa už dostalo vyše sto odsúdených. Minister spravodlivosti a exšéf polície to odmietajú.

kladivko eurá trestná novela
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Dostali sa na slobodu

Novela mimo iného zaviedla znižovanie trestných sadzieb a skracovanie premlčacích lehôt za niektoré trestné činy.

K pondelku (19. august) bolo z výkonu väzby prepustených už sedem obvinených a z výkonu trestu odňatia slobody sa dostalo až 117 odsúdených. Upozornil na to Denník N s tým, že mu to potvrdil Zbor väzenskej a justičnej stráže. A nemá ísť o konečné číslo.

Za dva týždne od účinnosti novely sa tak na slobodu dostali nielen páchatelia drobných krádeží, niektorí boli niekoľkonásobne trestaní, ale aj osoby stíhané za vydieranie či ublíženie na zdraví.

Páchateľom pomohlo skrátenie premlčacích lehôt a zvýšenie jednotlivých hraníc škody. Novela hovorí, že skutok sa stáva trestným činom a nie priestupkom, ak škoda prekročí 700 eur. Pôvodne bola táto hranica nastavená na 266 eur.

Mnohé skutky sa preto premlčali alebo už nie sú trestnými činmi. Osoby sa tak z výkonu trestu dostali na slobodu. Denník N sa rozprával s viacerými sudcami. Jeden z nich potvrdil, že "počet krádeží sa zvýši okamžite a do pol roka to bude viditeľné".

Pozrite si reportáž o trestnej novele.

Krádeží je viac

Aj denník SME v pondelok upozornil, že počet krádeží narástol. Vymenoval maslá, alkohol, kozmetiku, športové oblečenie a dokonca aj kolobežky.

V praxi to momentálne znamená, že ak niekto ukradne tovar, ktorého hodnota nepresiahne 700 eur, nečaká ho väzenie. Prípad bude riešiť "len" okresný úrad v priestupkovom konaní a čaká ho pokuta maximálne vo výške 331 eur.

SME sa rozprával s niekoľkými obchodnými reťazcami. Jeden z nich už rozbehol preventívnu kampaň "Krádež sa neoplatí". V jeho predajniach pribudli výstražné štítky, ktoré upozorňujú na elektronickú ochranu proti krádežiam. Zatiaľ však ich zvýšený počet počet nezaznamenal.

To však nemôže tvrdiť iný reťazec. Hovorí, že od schválenia trestnej novely počet krádeží stúpol a zlodeji kradnú najmä drahší tovar. Z taktických dôvodov však neprezradil, o aké výrobky ide.

O "určitom náraste krádeží" podľa SME hovorí aj ďalší obľúbený reťazec, ktorý sa rozhodol reagovať a prijíma opatrenia. Spomedzi veľkých reťazcov však "neeviduje výrazne rastúci trend" ten, ktorý má na Slovensku 80 predajní a trh vstúpil v roku 2000.

Problém s krádežami podľa webu spravodajského denníka hlásia okrem obchodov aj niektoré radnice. V Trenčíne vraj za dva týždne zmizlo osem kolobežiek, čo si polícia vysvetľuje práve zavedením novely trestného zákona.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok