Stojí za zánikom špeciálnej prokuratúry, zmenila tresty za korupciu. Začala platiť veľká novela Trestného zákona

6.8.2024 10:05 , Aktualizované: 6.8.2024 11:09

Na Slovensku v utorok (6. augusta) začala platiť veľká novela Trestného zákonníka z tohtoročného februára, ktorá znížila tresty za niektoré trestné činy a skrátila premlčacie doby.

V zbierke zákonov bolo publikované rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý pôvodne platnosť časti rozsiahlych zmien pozastavil, v júli ale kľúčové ustanovenie súboru schválených zákonov potvrdil. 

Súčasne nadobudla účinnosť ďalšia novela Trestného zákonníka, ktorými vládna koalícia februárové zmeny upravila.

Koniec špeciálnej prokuratúry

Zmeny v trestnom práve vyvolali vlnu kritiky i protivládnych demonštrácií. Ich súčasťou je nielen v mnohých prípadoch zníženie trestov za korupciu či hospodársku kriminalitu a skrátenie premlčacích dôb, ale tiež zrušenie elitného Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚSP).

Rozpustený bol už tento rok v marci; platnosť tejto časti zmien v trestnom práve totiž Ústavný súd nepozastavil.

O osude špeciálnej prokuratúry sme sa rozprávali aj v Téme s prokurátorom Matúšom Harkabusom:

Vláda premiéra Roberta Fica obhajovala rozsiahle zmeny v trestnom práve snahou o zladenie právnej úpravy so zákonmi platnými v európskych krajinách a ÚSP označila za poddimenzovanú inštitúciu.

Podľa opozície však bolo cieľom zabezpečiť beztrestnosť pre stíhaných ľudí s väzbami na terajšie vládne strany.

Práve ÚSP vykonával dohľad nad vyšetrovaním napríklad desiatok obvinených v prípadoch z doby skoršieho vládnutia Ficovej strany Smer-SD.

Novela novely

V júli potom vládna koalícia presadila v snemovni ďalšiu novelu Trestného zákona, ktorá v porovnaní s februárovými zmenami zaviedla prísnejšie tresty za niektoré trestné činy vrátane korupcie.

Novela tiež sprísnila posudzovanie premlčania a zaviedla prísnejšie pravidlá týkajúce sa ukladania trestov väzenia pri trestných činoch, ktoré sa týkajú poškodzovania finančných záujmov Európskej únie; ide napríklad o podvody v súvislosti s čerpaním peňazí z európskych fondov.

Schválenie zmeny v novele Trestného zákona v parlamente 16. júla:

Tieto zmeny, ktoré nadobudli účinnosť tiež v utorok, zdôvodnila vláda výsledkom konzultácií s Európskou komisiou, ktorá rovnako ako ďalšie európske inštitúcie mala výhrady už voči skorším zmenám v trestnom práve či ich schvaľovaniu v zrýchlenom režime.

Podľa opozície bola ale dôvodom poslednej úpravy Trestného zákonníka obava kabinetu, že EÚ pozastaví Bratislave vyplácanie peňazí z európskych fondov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok