Novela bude traumatizovať súdnictvo najbližších päť rokov, tvrdí Karas. Gašpar hovorí, že za tlak eurokomisie môže opozícia

Hosťami relácie Téma boli poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD) a poslanec Viliam Karas (KDH). Témou relácie boli zmeny v Trestnom zákone.

téma
Foto: ta3

Poslanci schválili novelu trestného zákona. Tibor Gašpar vnímal debatu korektne a vecne, až na záver, ktorý sa podľa neho "vymkol spod kontroly".

Narýchlo zošitý zákon

Viliam Karas vníma postoj vlády ako neprimeraný. “Ide o tému, ktorá tu už dlhodobo zaznieva. Je to téma, ktorá tu už viac ako trištvrte roka kvázi traumatizuje spoločnosť,“ povedal poslanec KDH. Stále sa podľa neho vracajú k tomu istému zákonu, ktorý upravujú. “Takto, v letnom období, narýchlo to zošívať, mi prišlo veľmi nedôstojné,“ dodal Karas.

Opozícia hovorí, že na pripomienky Európskej komisie (EK) upozorňovala už v decembri. Gašpar tvrdí, že tomu nebolo celkom tak. Výhrady opozície boli podľa neho širšie. Pre skrátené legislatívne konanie sa rozhodli aj preto, lebo chcú vyslať signál EK, aby sa nezačala zaoberať sankciami pre Slovensko. Gašpar si myslí, že “nebyť opozičnej politiky v Bruseli, nebyť dezinformovanosti EK, žiadne výhrady by neprišli“.

Ústupky pre strach z pokuty

Karas uviedol, že v KDH upozorňovali na neprimerane nízke tresty za korupciu a aj na to, že máme záväzky voči Európskej prokuratúre. Generálny prokurátor na to tiež upozorňoval. Koalícia podľa neho na výhrady nereagovala a dnes tvrdí, že to tak nebolo a je to kvôli sťažnostiam opozície.

Gašpar povedal, že pre ústupok komisii sa rozhodli aj preto, aby nedopadli ako Maďarsko, ktoré dostalo pokutu 200 miliónov eur. Snažili sa tomu vyvarovať. Tvrdí, že ústupok vyplynul z tlaku EK, na ktorom má “veľký podiel slovenská opozícia“.

Traumatizované trestné súdnictvo

Karas si myslí, že o novele Trestného zákona budeme ešte dlho počúvať, lebo prechodné ustanovenia sú nešťastne spravené. “Ústavný súd si myslel, že sa zbaví zodpovednosti a posunie to naspäť Národnej rade, tak teraz bude ÚS zahltený mnohými návrhmi na obnovu konania, bude preskúmavať ústavnosť, neústavnosť, plynutie lehôt. My budeme ešte o tejto novele dlho počúvať a bude traumatizovať trestné súdnictvo najbližších päť rokov,“ povedal Karas.

Dodal aj, že ÚS síce odobril novelu, ale opakovane povedal, že bol “hrubo porušený zákon o skrátenom legislatívnom konaní a neboli splnené dôvody na skrátené konanie“.

Pozrite si celú debatu vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok