Poslanci rozhodli. Parlament schválil upravujúcu novelu Trestného zákona

16.7.2024 08:24 , Aktualizované: 16.7.2024 12:37

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky Európskej komisie (EK). Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

Hlasovania sa zdržalo 44 zákonodarcov, nikto z prítomných 121 poslancov nehlasoval proti. Poslanci predtým odobrili aj koaličný pozmeňujúci návrh, ktorý precizuje definíciu finančných záujmov EÚ a obsahuje aj jednu technickú úpravu.

Poslanci schválili, aby sa v prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ uplatňoval obligatórny trest odňatia slobody, ak horná hranica trestnej sadzby ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

Parlament odobril i zavedenie pojmového vymedzenia finančných záujmov EÚ. V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Pozrite si aj reportáž zo 4. júla o verdikte Ústavného súdu SR:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok