Novela Trestného zákona ide do druhého čítania. Premiér reagoval na dianie v parlamente

15.7.2024 10:00 , Aktualizované: 15.7.2024 20:02

Poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje pripomienky Európskej komisie. Následne podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, prerušil rokovanie mimoriadnej schôdze do utorka 16. júla do 9.00 h.

Ficova reakcia

Novela Trestného zákona, ktorú prerokúva Národná rada SR na júlovej mimoriadnej schôdzi, je výlučne o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) to zdôraznil vo videu na sociálnej sieti. Za potrebu novelizácie trestnej legislatívy viní opozíciu, ktorá podľa neho urobila "kus špinavej roboty na Európskej komisii, žalovala na Slovensko a chcela ho finančne poškodiť".

Fico tvrdí, že opozícia nechce, aby Slovensko dostalo európske peniaze, pretože verí, že to poškodí vládu v očiach verejnosti. "Preto, aby sme zachránili peniaze pre Slovensko, navrhujeme posilniť ochranu finančných záujmov Európskej únie v Trestnom zákone," povedal s tým, že navrhované zmeny odzrkadľujú výsledok rokovaní s Európskou komisiou.

Ohrozenie čerpania eurofondov

Skrátené legislatívne konanie k návrhu novely Trestného zákona potvrdzuje, že vláda ohrozila čerpanie európskych peňazí. V pléne Národnej rady SR to vyhlásila poslankyňa Beáta Jurík (PS) počas diskusie o návrhu na zrýchlené prerokovanie novely. Koalícia podľa nej ešte k novele predloží pozmeňujúci návrh, s ktorým bude Európska komisia spokojná.

"Keby ste vtedy túto novelu nešili horúcou ihlou, ale postupovali riadnym legislatívnym procesom, keby ste od začiatku diskutovali, konzultovali s EK, tak ako sa to má robiť, tak dnes sme tu nemuseli byť," skonštatovala Jurík. Návrh označila za novelu novelizovanej novely Trestného zákona.

Návrh podľa Jurík zaisťuje, že ochrana finančných záujmov Európskej únie nebude nižšia. Skráteným konaním k novele vládna koalícia potvrdzuje, že všetko, na čo opozícia počas dvoch mesiacov upozorňovala, bola pravda, tvrdí. "Dnes ste potvrdili, že vaša novela nebola v súlade s právom EÚ," podotkla Jurík.

Zodpovednosť nesie koalícia

Opozičný poslanec Jozef Hajko (KDH) v pléne poukázal na to, že zodpovednosť za potrebu ďalšej novelizácie Trestného zákona nesie koalícia. Zámeru novelizovať Trestný zákon rozumie, a to najmä v súvislosti so snahou neohroziť finančné prostriedky z EÚ.

Je však podľa neho možné, že navrhovaná právna úprava nebude dostatočná a budú potrebné ďalšie legislatívne zmeny. "To, že tu dnes sedíme a rokujeme, stále svedčí o tom, že si dokážeme problémy riešiť sami," zdôraznil.

SaS nebude hlasovať za novelu

Opoziční poslanci za SaS nebudú hlasovať za novelu Trestného zákona, ktorej návrh je súčasťou programu.

Na pondelkovej tlačovej konferencii to avizoval šéf liberálov a poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling.

Pýta sa, prečo ide koalícia opätovne meniť Trestný zákon. "Nevedia napísať ani jeden zákon tak, aby ho následne niekoľkokrát nemuseli meniť," zdôraznil Gröhling.

Vláda podľa neho priznala, že predošlou veľkou novelou Trestného zákona nezodpovedne ohrozila eurofondy. Naznačil, že rozprava k navrhovanej legislatíve by mohla byť predčasne ukončená, ak by mala trvať veľmi dlho.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) podotkla, že novela obsahuje chyby. "Toto, čo pripravili, nie je to, čo je v smernici, ktorú sa týmto snažia akože rešpektovať," povedala.

Je podľa nej dobré, že európske peniaze budú mať prísnu právnu úpravu, hovorila však o rezignácii koalície na boj proti korupcii, "ak sa to týka našich peňazí".

Nebudú ohrozené

Novelizáciou Trestného zákona ubezpečujeme Európsku komisiu o tom, že peniaze z fondov Európskej únie nebudú ohrozené. V pléne Národnej rady SR to povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

"Nejde o opravy nejakého babráctva alebo chýb, ale ide o reakciu na konzultácie s EK najmä v súvislosti s dezinformáciami, ktorými je EK kŕmená zo strany opozičných poslancov v Európskom parlamente," podotkol. Potvrdil, že v rámci legislatívneho procesu je plánovaný pozmeňovací návrh, pričom pôjde o legislatívno-technickú zmenu.

Rozprava k návrhu na prerokovanie novely Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní sa v pondelok popoludní skončila. Navrhovaná novela sa týka najmä ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ.

Zloženie sľubu

Do Národnej rady SR nastúpili noví poslanci za Smer-SD Ján Horváth a Jozef Kačmár. V úvode pondelkového rokovania zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátov. Doterajší poslanci Ľuboš Blaha a Erik Kaliňák (obaja Smer-SD) sa po júnových voľbách dostali do Európskeho parlamentu.

Blaha sa už vzdal postu podpredsedu parlamentu, poslanci koncom júna zvolili do tejto funkcie Tibora Gašpara (Smer-SD). Slováci si 8. júna zvolili na päťročné funkčné obdobie 15 europoslancov. Za Smer-SD budú v EP okrem Blahu a Kaliňáka aj Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová a Judita Laššáková.

Novela Trestného zákona

Ministri minulý týždeň odobrili návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje pripomienky Európskej komisie.

Okrem iného ide o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch.

Pozrite si reportáž zo 4. júla o rozhodnutí Ústavného súdu SR o novele Trestného zákona:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok