Špeciálna prokuratúra začala robiť politickú prácu, obhajuje jej zrušenie Kaliňák. Oklamali ste voličov, reaguje Vančo

1.2.2024 20:43

Opozícii, ani protestujúcim v uliciach, sa asi nepodarí zastaviť koalíciu a novelu Trestného zákona. Vytvorili sa dve politické bubliny, dve pravdy. Jedna je popísaná v brožúrke ministerstva spravodlivosti o porušovaní ľudských práv v rokoch 2020 až 2023 a druhá v novinách SaS Zlaté časy pre zločincov.

Téma dňa 1. 2. 2024
Foto: ta3/Braňo Balogh
Moderátor Peter Bielik, poslanec NR SR Branislav Vančo a minister obrany Robert Kaliňák v štúdiu ta3

Nájdu ešte politici spoločnú reč aspoň v niečom? Uzná si koalícia chybu, ak s novelou Trestného zákona narazí na ústavnom súde, alebo v EÚ? Ako vysvetlí opozícia svoju politickú porážku tisícom ľudí na uliciach? V relácii Téma dňa odpovedali minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a poslanec NR SR Branislav Vančo (PS).

Problémom je Lipšic

Smer-SD pred voľbami tvrdil, že ÚŠP sa nezruší. Podľa situácie v NR SR je však jasné, že to nie je pravda. Kaliňák pripomenul, že najväčším problémom v „únose spravodlivosti, ktorý sme predstavili v brožúrke,“ bol Daniel Lipšic.

Kaliňák kritizoval postup ÚŠP v posledných mesiacoch. „Začali robiť hrubú politickú prácu,“ povedal minister obrany o špeciálnej prokuratúre. Podľa Kaliňáka sa ÚŠP snažil tlačiť ľudí do výpovedí, aby zvrátili výsledok volieb. „My sme pristúpili na to, že je naozaj Úrad špeciálnej prokuratúry neopraviteľný,“ uviedol minister.

Oklamaní voliči

„Pán minister, pravda je taká, že ste oklamali voličov,“ reagoval poslanec Vančo. Dodal, že Smer-SD pred voľbami nemal žiadny program pre spravodlivosť a právny štát. Ani generálny prokurátor nesúhlasí, aby sa korupčníci dostávali von na podmienku. Vančo pripomenul list Maroša Žilinku, ktorý adresoval Petrovi Pellegrinimu.

„Politik, ktorý zoberie úplatok vo výške 650-tisíc eur, tak môže dostať podmienku, čo je úplne neslýchané,“ hovorí poslanec PS.

„Trest musí mať vždy aj odstrašujúcu funkciu, ak ju nemá, tak spravodlivosť nebude fungovať,“ dodal Vančo.

Dianie v parlamente

Vančo si myslí, že opozíciu čaká ešte dlhý boj a verí, že prezidentka by zákon vrátila parlamentu. „Dúfam, že nebude v parlamente zase obmedzená rozprava,“ dodal Vančo. „Už za tie dva mesiace, ktoré sa to rieši v parlamente, je množstvo dôvodov, aby sme sa obrátili na ústavný súd, aby ten odložil účinnosť a potom ju aj zrušil,“ povedal Vančo na margo novely Trestného zákona.

Podanie na ústavný súd sa bude týkať aj procesu schvaľovania novely, počas ktorého podľa Vanča koalícia zasiahla do práv poslancov, čo poslanec PS považuje za „rozpor s ústavou, ale aj demokraciou“

„My sme prijali, že ste sa rozhodli demokraticky použiť obštrukciu v parlamente, a tak ste si ju celú urobili,“ dodal minister obrany s tým, že koalícia urobila opatrenia, ktoré sú v zákone dovolené. 

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie: 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok