Dôchodcu obrali o rodinný dom a 83-tisíc eur. Novela Trestného zákona ich teraz dostala z väzenia

18.7.2024 12:25

Pár, ktorý vlani obral o rodinný dom a ešte aj 83-tisíc eur dôchodcu z Gelnice, sa ocitol na slobode. Okresný súd v Spišskej Novej Vsi pritom odsúdil muža na šesť rokov a osem mesiacov a ženu na šesť rokov nepodmienečne.

Odvolali sa však a Krajský súd v Košiciach už pri rozhodovaní zohľadnil novelu Trestného zákona. Presne pred týždňom ich prepustil. Na slobode však boli len pár dní. Spáchali iný trestný čin a skončili v policajnej cele.

Ľuďom až príliš dôveroval

Pán Štefánik ľuďom až príliš dôveroval. Práve to zneužila dvojica Igor a Lucia. Pod rôznymi zámienkami si od neho požičiavali rozličné čiastky, hoci vedeli, že peniaze nikdy nevrátia.

Vylákali od neho tak spolu 83-tisíc eur. Neskôr mu vysvetlili, že peniaze mu môžu vrátiť len vtedy, ak na nich prevedie vlastníctvo svojho rodinného domu. 

"Povedali mi, že to len na chvíľu. Že potrebujú zdokladovať nejaký majetok a že to potom pôjde naspäť do pôvodného stavu," uviedol v auguste 2023 poškodený Jozef Štefánik.

Dom mu nevrátili

Dom však pánovi Štefánikovi nevrátili. Ten to už duševne nezvládol. Skončil v starostlivosti psychiatrov. 

"Urobil na toho pána vážny podvod. A sami vidíte, v akom je ten človek stave. Oni si vystriehli človeka, ktorý nemá nikoho. Lebo on nemá nikoho," podotkol vlani sused pána Štefánika Ladislav Lukáč.

"Pociťujem obrovskú zlosť a nespravodlivosť, aká sa deje na Slovensku," dodal minulý rok ďalší sused pána Štefánika Jaroslav Kolesár.

Justícia konala rýchlo. Rodinný dom získal pán Štefánik na základe súdneho rozhodnutia späť a podvodníkov Okresný súd v Spišskej Novej Vsi koncom mája odsúdil na nepodmienečné tresty. 

“Obžalovaný Igor Bandi trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov a osem mesiacov. Obžalovaná Lucia Bandyová súhrnný trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov," rozhodla sudkyňa Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi.

V júli sa ocitli na slobode

Obžalovaní sa však odvolali a 11. júla sa ocitli na slobode.

“Krajský súd v Košiciach zrušil rozsudok Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi v celom rozsahu a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Po zverejnení nálezu pléna Ústavného súdu bude zásadným spôsobom upravený rozsah škody, ktorá v prípade oboch obžalovaných radikálne zmení právnu kvalifikáciu ich konania z obzvlášť závažného zločinu na prečin," vysvetlil Krajský súd v Košiciach.

Zo slobody sa Igor a Lucia tešili len pár dní. Už stihli spáchať ďalší trestný čin a Okresný súd v Spišskej Novej Vsi aktuálne rozhoduje o ich vzatí do väzby.

Pozrite si aj reportáž z 12. júla o pribúdajúcich podvodoch na internete:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok