Krádeží má byť viac, desiatky odsúdených sú na slobode. Susko a Gašpar odmietajú, že na vine je trestná novela

Slovensko pociťuje dôsledky novely Trestného zákona z dielne vládnej koalície, ktorá pribudla v Zbierke zákonov 6. augusta. Počet krádeží sa vraj zvýšil a na slobodu sa už dostalo vyše sto odsúdených. Minister spravodlivosti a exšéf polície to odmietajú.

kladivko eurá trestná novela
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Susko spojitosť s novelou odmieta

S týmito zisteniami však nesúhlasí minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Tvrdí, že necelé tri týždne od účinnosti novej legislatívy nie je možné vyhodnocovať efekt novely Trestného zákona na mieru kriminality. Podľa neho je preto i nekorektné hovoriť o náraste deliktov v dôsledku zmeny trestných kódexov.

Zároveň odmietol medializované vyjadrenia, že sa v dôsledku prijatia novely zvýšil počet drobných krádeží v obchodoch. "Takáto analýza v takom krátkom čase od nadobudnutia platnosti zákona je absolútne zavádzajúca," upozornil Susko.

O zmene výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu, sa podľa jeho slov neuvažuje. V tejto súvislosti pripomenul, že i priestupok je protiprávnym činom, za ktorý je jeho páchateľ zodpovedný. "Musí buď naradiť škodu, alebo je sankcionovaný v rámci priestupkového konania," upozornil.

Vyjadrenia obchodných reťazcov odmietol aj bývalý šéf polície Tibor Gašpar (Smer-SD). "To, čo tvrdia reťazce, nie je pravda,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

"Ani v minulosti, ani dnes, ani do budúcna nepôjde zlodej kradnúť spôsobom, že si večer pozrie trestný zákon, čo mi vlastne hrozí. Potom príde kradnúť do rodinného domu a bude zisťovať hodnotu bicykla či televízora, aby neprekročil hranicu trestnej sadzby, za ktorej pôjde do výkonu trestu nepodmienečného," opísal podľa neho neexistujúci príklad.

Susko kritizoval aj vyjadrenia o tom, že novela Trestného zákona umožní prepustenie na slobodu "tisícov" odsúdených. Podľa jeho slov by sa k relevantným číslam o tom, koľkých väzňov sa dotkne novela trestných kódexov, mal dostať rezort do niekoľkých týždňov. "Určite to však nebudú tisíce, náš odhad hovorí, že by to malo byť plus-mínus do 200 ľudí," upozornil Susko.

Dodal, že do skupiny odsúdených, ktorí by sa prostredníctvom novely Trestného zákona mohli dostať na slobodu, nemožno automaticky zarátať páchateľov drobných krádeží. "Väčšina z nich bola odsúdená za súbeh s ďalšími trestnými činmi, či už to boli drogové delikty alebo lúpeže. Pri týchto činoch trestná zodpovednosť nezaniká," povedal.

Pozrite si vyjadrenie Borisa Suska a Tibora Gašpara na utorkovej tlačovej konferencii.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok