Generálna prokuratúra vydala usmernenie k trestnej novele. Opozícia hovorí o premlčaní káuz politikov

14.8.2024 16:21

Generálna prokuratúra SR vydala usmernenie v súvislosti s novelou trestných kódexov s cieľom zabezpečenia jednotného postupu prokurátorov v predsúdnom konaní. Opozičné strany hovoria o možnom zastavení káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, pre premlčanie.

Generálna prokuratúra už rozhodla o sťažnostiach Scholtza a vyšetrovateľov NAKA
Foto: TASR

"Prokuratúra SR bude tak, ako doposiaľ, jednotne aplikovať zákon prijatý zákonodarným orgánom," deklarovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. Usmernenie bolo vydané v nadväznosti na nález pléna Ústavného súdu SR k novele trestných kódexov, ktorý nadobudol 6. augusta účinnosť.

Žigova kauza sa zastaví

Portál Aktuality píše, že korupčná kauza šéfa parlamentu Petra Žigu bude zastavená pre premlčanie. Pred súd sa nedostane, dozorový prokurátor prípad zastaví.

Peter Žiga, ktorý sa do parlamentu dostal za stranu Hlas-SD, bol obvinený z údajného podplácania. Podľa polície sa pokúsil podplatiť sudcu Najvyššieho súdu. O úplatku povedala polícii bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorej mal dať politik 100-tisíc eur. Jankovská mala peniaze posunúť ďalej sudkyni, čo však stihla, lebo súd medzitým rozhodol v prospech štátu.

Opozícia rozhodnutie kritizuje

Generálna prokuratúra sa stáva podľa členky Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a poslankyne parlamentu za Progresívne Slovensko Zuzany Števulovej poslušným nástrojom pokrčenej spravodlivosti. "Práve fakt, že premlčanie sa týka alebo môže týkať káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, dokazuje, že jediným cieľom novely bola ich beztrestnosť a pred očami sa nám deje presne to, na čo sme všetci mesiace upozorňovali," zdôraznila.

Podpredseda KDH Viliam Karas priblížil, že hnutie dlhodobo upozorňovalo na účelovosť skracovania premlčacích lehôt v novele Trestného zákona. "Ďalšie plody tejto účelovej zmeny vidíme v zastavených trestných konaniach, ktoré traumatizovali našu spoločnosť a týkali sa nás všetkých," dodal.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že nariadenie Generálnej prokuratúry SR na zastavenie rozbehnutých káuz podľa nových premlčacích lehôt je priamym dôsledkom útoku Ficovej vlády proti právnemu štátu.

Ústavný súd SR v júli rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. Nález nadobudol účinnosť zverejnením v Zbierke zákonov 6. augusta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok