Politika podľa Šimkovičovej do umenia nepatrí, počas cykloprotestu vraj lietali vrtuľníky. Petícia je len elektronický dotazník, odkazuje Machala

9.8.2024 13:18 , Aktualizované: 9.8.2024 14:38

Hosťami relácie Téma boli ministerka kultúry Martina Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Vyjadrovali sa ku aktuálnym témam, ktoré hýbu slovenskou kultúrou.

téma Šimkovičová Machala
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Ministerka Šimkovičová sa najprv vyjadrila k stretnutiam s bývalým riaditeľom SND Matejom Drličkom. Tvrdí, že s odvolaným riaditeľom sa stretla viackrát, najmä na viacerých kultúrnych podujatiach.

„Boli aj stretnutia u mňa na úrade, kde sme riešili, čo sa deje v SND,“ prezradila ministerka a dodala, že na tieto udalosti si „práve spomenula“.

„Politika podľa mňa do umenia ako takého nepatrí,“ vyjadrila sa Šimkovičová.

Meno nového riaditeľa SND zatiaľ známe nie je. Podľa ministerky sú však už v hre viaceré možnosti. „Budeme vás o všetkom informovať,“ ubezpečila.

V relácii sa k aktuálnym udalostiam vyjadroval aj Machala. Uviedol, že s Drličkom bol v kontakte pravidelne. „Naše stretnutia boli vedené v korektnom duchu,“ myslí si generálny tajomník.

Nový riaditeľ SND by mal podľa neho byť skúsený krízový manažér. Mal by tiež vedieť komunikovať so všetkými umeleckými zložkami.

Dodatky v zmluve s SNG prešetria ešte raz

V prípade bývalej riaditeľky SNG Alexandry Kusej hovorí dvojica o riadnom prešetrení dodatkov k pôvodnej zmluve o diele, v ktorých figuroval otec odvolanej šéfky.

„Tie dodatky boli prešetrené len raz Úradom pre verejné obstarávanie, aj to len jeden z nich,“ ozrejmil Lukáš Machala a pripomenul, že ich bolo dokopy 11.

Spornou témou v rámci odvolania Kusej bolo aj to, že podľa slov Šimkovičovej bola galéria z veľkej časti prázdna. „Bola som tam a bola som z toho nesmierne smutná,“ uviedla ministerka.

Na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch šírili zábery z SNG, podľa ktorých je galéria plná umeleckých diel. Podľa vedúcich predstaviteľov rezortu však videá nezobrazujú mnohé miestnosti a chodby.

Petícia vraj nie je petíciou

Ministerka opísala aj údajný priebeh včerajšieho cykloprotestu. Pred jej bývalé bydlisko v Kittsee údajne prišlo okolo 50 ľudí, ktorých do 10 minút vraj rozohnali rakúski policajti. „Lietali tam aj vrtuľníky,“ dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok