Politika podľa Šimkovičovej do umenia nepatrí, počas cykloprotestu vraj lietali vrtuľníky. Petícia je len elektronický dotazník, odkazuje Machala

9.8.2024 13:18 , Aktualizované: 9.8.2024 14:38

Hosťami relácie Téma boli ministerka kultúry Martina Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Vyjadrovali sa ku aktuálnym témam, ktoré hýbu slovenskou kultúrou.

téma Šimkovičová Machala
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Ďalšou súvisiacou témou je navrhované stretnutie zo strany zamestnancov SND a SNG. Ministerka Šimkovičová mala pôvodne prísť za nimi. V rozhovore však uviedla, že na stretnutie prísť neplánuje. „Pozývam ich však k nám. Dvere majú otvorené,“ povedala a dodala, že stretnutie sa má uskutočniť v pondelok (12.8.) o 13:30.

Osobitnou témou boli aj dve petície, ktoré boli spísané za odstúpenie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry.

„To petícia nie je. To je nejaký elektronický dotazník,“ tvrdí Machala a hovorí, že médiá vedome zavádzajú, keď o iniciatívach hovoria ako o petíciách.

Opozícia nesúhlasí

V druhej časti sme sa rozprávali s podpredsedníčkou Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zorou Jaurovou.

Poslankyňa hnutia PS tvrdí, že argumenty, ktoré prezentovala ministerka kultúry, nie sú postačujúce. „Jednak zákon, jednak prax a jednak elementárna slušnosť a profesionalita predpokladajú, že ak sa toto rozhodne urobiť, bude mať veľmi dobré dôvody, ktoré bude vedieť okamžite komunikovať,“ myslí si Jaurová. Niektoré prezentované dôvody označila za úsmevné.

Podpredsedníčku kultúrneho výboru prekvapila aj Machalova účasť v diskusii. „Ja si nepamätám, že by za akékoľvek iné ministerstvo chodil na tlačové besedy a do televízie komunikovať generálny tajomník služobného úradu,“ hovorí Jaurová.

Za nezmyselné považuje opozičná poslankyňa aj to, že z vedúcich pozícií sú ľudia odvolávaní bez toho, aby ministerka poznala ich náhradu. Spomenula napríklad nedávno vzniknutú STVR, ktoré stále nemá generálneho riaditeľa, len povereného štatutára.

„Čo sa týka pána Bittnera v SNG, ja som o ňom nikdy nepočula. Len teraz z médií som sa dozvedela, že sa živil tréningom nejakých ezoterických praktík,“ hovorí Jaurová a dodáva, že nemá nádej, že by poverený riaditeľ dokázal galériu viesť.

Poslankyňa si tiež myslí, že vládnej garnitúre sa podarilo „zničiť všetko to, čo v kultúre fungovalo a bolo dobré“. „Čo po nich ostane?“ spytuje sa Jaurová. „Pani Šimkovičová a pán Machala nie sú kompatibilní s kultúrou,“ vyhlásila podpredsedníčka.

Na záver diskusie tiež potvrdila, že hnutie PS odovzdá budúci týždeň 30 podpisov potrebných na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze na odvolanie ministerky kultúry. Schôdza by mala prebehnúť do 7 dní.

Pozrite si kompletnú epizódu relácie Téma:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok