Kusú odvolanie urazilo, prácu SNG podľa nej "hodili do koša". Drlička hovorí o vojne a likvidácii kultúry

7.8.2024 14:10 , Aktualizované: 7.8.2024 14:40

Alexandra Kusá a Matej Drlička sa na tlačovej besede pred SNG vyjadrili k ich odvolaniu z funkcií riaditeľov Slovenskej národnej galérie a Slovenského národného divadla.

sng.png
Foto: ta3

Kusá sa vyjadrila aj k stanovisku ministerstva kultúry. To tvrdilo, že riadenie bolo neefektívne.

Odvolanie ju urazilo

"Človeku sa možno trochu uľaví, ale potom si uvedomíte, že v tom nie ste sami. Začnete myslieť na svojich kolegov a na všetku prácu. Mňa uráža, že niekto sa takto vyjadruje o práci toľkých ľudí v divadle a v galériách, ktorí pracujú často s nasadením vo voľnom čase a vieme, za aké platy a za akých podmienok. Potom to niekto hodí do koša a nepekne o tom povie, že ste neefektívni,“ vyjadrila sa bývalá riaditeľka SNG. Na záver priznala, že odvolanie ju urazilo.

Kusá priznala, že si s vedením rezortu vysvetľovala prezentáciu na Bienále v Benátkach, neevidovala však priame napätie medzi ministerstvom a galériou. "Pani ministerka napríklad minulý týždeň navštívila naše pracovisko v Strážkach, podľa informácií, ktoré mám, to stretnutie bolo korektné," uviedla.

Po utorkovom odvolaní generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla však bola pripravená na to, že ministerka odvolá aj ju. K oznámeniu prišlo v stredu ráno, keď ju kontaktovali v SNG pracovníci MK. "Prišli mi poďakovať, priniesli mi aj kyticu," uviedla.

V múzeu zostáva ako kurátorka. Svojho nasledovníka na funkcii Antona Bittnera nepozná. "Uvidíme, ako sa k tomu postaví krízový manažér, ktorý má poverenie viesť galériu," poznamenala.

Kultúrna vojna

Drlička povedal, že to, čo vidíme je kultúrna vojna, nie odvolávanie ľudí z inštitúcií, a to bez racionálnych dôvodov. Pridal, že kultúru nelikviduje ministerstvo, ale ministerka Šimkovičová a tajomník rezortu Lukáš Machala.

Odvolanie Kusej dáva SND do kontextu aj s utorkovým (6. 8.) odvolaním Drličku a informáciami, že sa chystá odvolanie i generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Panisa. "Útok vedenia rezortu na erbové kultúrne inštitúcie sa nedá vnímať inak, ako mocenský zásah do slobody tvorby a slobody slova," dodáva SND.

Odchod Kusej ľutuje aj šéf SNM. "Má za sebou výborné výsledky, veľa úspešných výstav a oceňovaných odborných publikácií," zhodnotil jej pôsobenie. "Táto situácia nie je dobrá. Zanechávaš však životaschopnú inštitúciu. A to je na Slovensku tá najlepšia vizitka," uviedol Panis smerom k odvolanej riaditeľke.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok