Rezort kultúry obvinil šéfa SND z manažérskych zlyhaní. Ministerka mi nedala šancu, bráni sa odvolaný Drlička

7.8.2024 10:44

Dôvody odvolania šéfa SND ministerstvo kultúry najprv tajilo, neskôr avizovalo, že stratil dôveru ministerky Martiny Šimkovičovej. Drlička hovorí o nepravdivých tvrdeniach a politických tlakoch.

Drlička
Foto: TASR/Dano Veselský

Vraj stratil dôveru a pochybil

Dôvody tohto rozhodnutia ministerstvo kultúry najskôr oficiálne neuviedlo.

Potom informovalo, že dôvodmi odvolania sú závažné pochybenia a strata dôvery ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Uviedla to riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská.

Nulová komunikácia

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová komunikovala so mnou ako so štatutárom Slovenského národného divadla výhradne cez médiá a tlačové správy, tvrdí generálny riaditeľ SND.

"Ministerstvo sa snažilo navodiť dojem, že som sa dopustil série manažérskych zlyhaní. Tieto nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia som opakovane vyvrátil," uviedol vo svojom vyhlásení.

Napriek tomu, podľa jeho slov, neprišlo zo strany ministerstva kultúry k žiadnemu dialógu. Ministerka kultúry použila tieto tvrdenia ako dôvod na jeho odvolanie. "Ministerka mi ani nedala šancu získať jej dôveru, keďže sa so mnou od začiatku jej mandátu nestretla," zdôraznil.

Exkluzívny rozhovor s odvolaným riaditeľom SND Matejom Drličkom pre ta3 si môžete pozrieť nižšie.

Otázky okolo vedenia SND

Bývalý štatutár SND tiež spochybňuje tvrdenia ministerstva týkajúce sa vedenia Opery SND. K dňu jeho odvolania nebola doručená žiadna oficiálna sťažnosť na vedenie opery, čo podľa neho tento argument robí irelevantným.

Ďalej dodal, že téma redukcie sólistického ansámblu Opery SND bola už uzavretá počas jeho predchádzajúceho mandátu a výberové konanie opakovane potvrdilo jeho kompetencie riadiť SND. Reforma Opery SND priniesla po čase pozitívne výsledky.

Odvolanie riaditeľky Baletu SND

V súvislosti s odvolaním Niny Polákovej z pozície riaditeľky Baletu SND štatutár zdôrazňuje, že Štatút SND ani iný právny predpis nešpecifikuje formu prerokovania menovania a odvolávania riaditeľov umeleckých zložiek.

Ministerku o svojom zámere odvolať Polákovú informoval emailom niekoľko dní vopred.

"Ministerka na tento mail nereagovala. Prerokovanie nemožno vykladať ako potrebu disponovať súhlasom ministerky, ale ako výmenu informácií," vysvetlil.

Incident s dekoráciou

Riaditeľ sa tiež vyjadril k incidentu, ktorý sa stal počas predstavenia opery Antonína Dvořáka Čert a Káča, keď došlo k pádu dekorácie lustra.

"Pri incidente sa nikto nezranil. Šetrenie incidentu vyhodnotilo ako príčinu zlyhanie ľudského faktora a zodpovedný zamestnanec prišiel o prácu," uviedol.

Následná kontrola technického vybavenia preukázala, že zariadenia sú v poriadku.

Úspechy a výzvy SND

Na záver generálny riaditeľ zdôraznil, že počas jeho vedenia SND zažilo jednu z najúspešnejších sezón, s mimoriadnym diváckym záujmom a pozitívnym hospodárskym výsledkom za rok 2023. Napriek úspechom však čelil výzvam ako znižovanie rozpočtu a politické tlaky.

"Odmietam prijať zodpovednosť za snahu politikov urobiť si z SND slúžku svojej moci," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok