Neprekáža mu, že ho odvolali, jeho pozvanie stále platí. Český minister kultúry ponúkol Drličkovi miesto v komisii

7.8.2024 10:05

Český minister kultúry Martin Baxa ponúkne odvolanému šéfovi SND Matejovi Drličkovi členstvo v komisii, ktorá bude vyberať budúceho generálneho riaditeľa Národného divadla v Prahe.

Drlička Baxa
Foto: Reprototo/ta3, eurozpravy.cz

Baxa na sieti X napísal, že Drlička podľa neho patrí medzi osobnosti, ktoré do komisie patria, a nič na tom nemení ani jeho odvolanie. Drličku v utorok (6. augusta) odvolala ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Jeho pozvanie stále platí

"Zhodou okolností som práve dnes (v utorok) rozhodoval o osobnostiach, ktoré by sme chceli osloviť s ponukou členstva v komisii, ktorá bude vyberať budúceho generálneho riaditeľa nášho Národného divadla. Pán Drlička ako generálny riaditeľ partnerského Slovenského národného divadla medzi tieto osobnosti patrí," uviedol český minister kultúry.

Dodal, že aj po odvolaní jeho pozvanie stále platí. "Verím, že pána Drličku ako člena komisie v Prahe privítame," hovorí Baxa.

Slovenské ministerstvo kultúry zdôvodnilo rozhodnutie stratou dôvery voči Drličkovi a vymedzilo sa voči jeho niektorým manažérskym postupom.

Osud Drličku v SND

Sám Drlička rovnako ako opozícia postup úradu kritizoval.

Do čela SND nastúpil v roku 2021, o rok neskôr ho z funkcie odvolala vtedajšia ministerka kultúry Natália Milanová v reakcii na jeho hanlivé vyjadrenia o politikoch.

Do riaditeľského kresla sa Drlička vrátil vlani po tom, ako uspel vo výberovom konaní.

Kultúrna obec sa Drličku zastala a kritizuje rozhodnutie rezortu kultúry. Na stranu odvolaného riaditeľa sa postavila napríklad aj bývalá prezidentka Zuzana Čaputová.

Na sociálnej sieti vyjadrila Drličkovi podporu, ktorý podľa nej „úspešne viedol SND a hájil slobodu umeleckej tvorby nielen vo svojom divadle, ale aj mimo neho“. To je podľa nej dôvod na poďakovanie a nie odvolanie.

Čaputová Facebook vyjadrenie Drlička Foto: Reprofoto/Facebook/Zuzana Čaputová Drličku vyjadrila podporu aj Čaputová.

Plynulosť odovzdania českého divadla

Baxa v júli rozhodol o tom, že súčasný riaditeľ pražského Národného divadla Jan Burian zostane vo funkcii do konca júla 2028, aby sa pod jeho vedením dokončila rekonštrukcia Novej scény.

Začiatkom septembra vypíše minister otvorené výberové konanie na post budúceho generálneho riaditeľa, výsledky majú byť známe v januári budúceho roka.

Tento postup podľa Baxu zabezpečí dostatočnú prípravu a plynulosť odovzdania vedenia divadla. Divadelný režisér Burian je vo funkcii od roku 2013 a patrí k najdlhšie slúžiacim šéfom divadiel v Česku.

Exkluzívny rozhovor odvolaného riaditeľa SND Mateja Drličku pre ta3:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok