Šimkovičovej rezort zatvoril Budmerický kaštieľ, v ktorom oslavoval Machala. Kultúrna obec spísala ďalšiu petíciu

6.8.2024 19:43 , Aktualizované: 7.8.2024 09:21

Kritika voči konaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Rezort prenajal za malú sumu Budmerický kaštieľ generálnemu tajomníkovi Lukášovi Machalovi a odvolal riaditeľa SND Mateja Drličku. Kultúra sa búri.

Budmerický kaštieľ
Foto: TASR/Jakub Kotian, Facebook/Budmerický kaštieľ

Ministerstvo kultúry zrušilo Budmericiam zmluvu iba tri dni po tom, ako v kaštieli generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala oslavoval päťdesiatku.

Kaštieľ už pre verejnosť nebude prístupný. Ministerstvo o tom informovalo prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Podľa dohody o ukončení zmluvy potrebuje opravu.

Ministerstvo nebolo spokojné

Rezort kultúry vyjadril podozrenie, že pri správe národnej kultúrnej pamiatky mohlo "dôjsť ku škodám na majetku štátu".

Obyvatelia Budmeríc však potvrdili, že kaštieľ nikdy nebol v lepšom stave.

"Ak ministerstvo videlo chyby, malo s obcou hľadať riešenia, nie zo dňa na deň vypovedať zmluvu a zavrieť pamiatku pre verejnosť, navyše uprostred letnej sezóny. Je to ukážkový príklad babráctva a zákernosti tejto vlády," tvrdí opozičný poslanec Marek Lackovič.

Na Facebooku kaštieľa v utorok (5.8. 2024) vyšiel oznam, ktorý verejnosť informoval o zatvorení kultúrnej pamiatky pre technické príčiny a ukončení zmluvy so sociálnym podnikom Obecné služby Budmerice s.r.o.

"Ďakujeme vám, že sme mohli pre vás pripraviť a s vami zažiť mnoho krásnych podujatí a prehliadok expozície kaštieľa a vychutnať si nezabudnuteľnú atmosféru tohto prekrásneho miesta," píše sa vo vyhlásení.

Prenajatý kaštieľ len za 100 eur

Kaštieľ v Budmericiach je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorú teraz obyvatelia nebudú môcť navštevovať.

Za šesť eur bolo možné dohodnúť si prehliadku kaštieľa aj s lektorským výkladom, ešte minulý rok sa v objekte konali aj svadobné obrady. Svadba v kaštieli vyšla novomanželov na 400 eur.

Podľa zmluvy, ktorú zverejnilo ministerstvo kultúry, si Machala prenajal rokovaciu sálu na 19. a 20. apríla. Obec následne informovala o tom, že celý kaštieľ mal prenajatý na dva dni len za 100 eur, čo vyvolalo kritiku.

Ďalšia petícia za odvolanie ministerky

Na ministerku kultúry sa opäť valí kritika. Umelci ako Martin Shooty Šútovec, Zuzana Fialová, Michal Hvorecký a Richard Stanke spustili verejnú online výzvu na jej okamžité odvolanie.

Kritizujú ju za minimálnu znalosť rezortu a politické ovládnutie verejnoprávnych fondov podporujúcich kultúru, ktorá smeruje k tomu, "že ich činnosť bude ochromená".

Výzva je zverejnená na portáli Petície.com, kde začiatkom roka podobnú výzvu na jej odstúpenie podpísalo 188-tisíc ľudí. 

Iniciátorka starej výzvy Ilona Németh sa nedávno vyjadrila, že si ju predvolala polícia, ktorá výzvu stále prešetruje.

V čase aktualizovania článku bolo pod petíciou podpísaných 37-tisíc.

Stanovisko ministerstva kultúry

Záujem o kaštieľ v Budmericiach podľa rezortu prejavuje mimoparlamentná strana Demokrati, ktorej členmi sú bývalí členovia OĽANO, vrátane exministerky kultúry Natálie Milanovej.

"Mediálny rozruch okolo tejto záležitosti, ktorý vyvolal starosta obce Jozef Savkuliak, spojený s Demokratmi, je politicky motivovaný," tvrdí ministerstvo v stanovisku.

Bývalý premiér Eduard Heger podľa rezortu počas svojho pôsobenia, "neprejavil záujem o to, ako Obecné služby Budmerice nakladajú s národnou kultúrnou pamiatkou".

Budmerice odmietajú obvinenie

Obecné služby Budmerice, ktorých vlastníkom je obec, obvinenie odmietajú.

"Aktuálne vedenie Ministerstva kultúry SR sa v ostatnom čase snaží cez svoje subjektívne vyjadrenia poškodzovať dobrú povesť našej obecnej spoločnosti, ktorú si vybudovala, tak u občanov Budmeríc, ako aj u partnerov, s ktorými spolupracuje," obhajuje sa obec a trvá na tom, že neporušila zákon.

Pozrite si archívne video zo 7. februára o tom, ako chceli odvolať ministerku kultúry.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok