Iniciátori výzvy na odvolanie Šimkovičovej tvrdia, že čelia šikane. Ich členku si opakovane predvolala polícia

Občianska iniciatíva Otvorená kultúra tvrdí, že ich ministerstvo kultúry šikanuje. Ide hlavne o členku Ilonu Németh, ktorá spoluiniciovala výzvu na odstúpenie Martiny Šimkovičovej. Vizuálnu umelkyňu a pedagogičku si predvolala polícia na výsluch.

ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Foto: TASR/Jakub Kotian

Znovu na výsluchu

Ministerstvo kultúry ešte v januári, keď vznikla výzva na odstúpenie ministerky kultúry, podalo trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

Generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala bol ten, kto podal trestné oznámenie pre podozrenie na “poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu“.

V apríli polícia informovala, že v súvislosti s podaným trestným oznámením nezačne trestné stíhanie, pretože na to neexistujú žiadne dôvody.

Ministerstvo kultúry však reagovalo podaním sťažnosti. Vyšetrovateľ následne predvolal Ilonu Németh na výsluch, aby poskytla svoje stanovisko k výzve, ktorej je spoluiniciátorkou. Németh sa dostavila na výsluch spolu so svojím právnym zástupcom.

Zastrašovanie oponentov

Prístup ministerstva kultúry Otvorená kultúra vníma “ako opakovanú snahu o zastrašovanie svojich oponentiek a oponentov“. Tvrdenia ministerstva o tisícoch falošných a duplicitných podpisov sú podľa iniciatívy nepodložené.

“Kroky vedenia ministerstva tak vyznievajú ako hľadanie rôznych spôsobov pomsty, manipulácia verejnej mienky a odvádzanie pozornosti od podstaty výzvy na odstúpenie a jej argumentácie,“ napísala Otvorená kultúra na Facebooku.

Upozorňuje tiež na to, že ich obavy zo začiatku roka sa naplnili. Ministerstvo “presadilo zánik Kunsthalle Bratislava ako samostatnej príspevkovej organizácie, dosiahlo politické ovládnutie FPU a verejnoprávnych médií, odvolalo riaditeľku BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti, organizuje netransparentné neverejné výberové konania a do inštitúcií dosadzuje “svojich ľudí”, ministerka naďalej šíri rasistické a xenofóbne hoaxy“.

Iniciatíva na záver dodala, že ministerka Šimkovičová nemá dôveru ani rešpekt kultúrnej obce a útoky na jednotlivcov ich nezastrašia.

Iniciatíva odborníkov z kultúry

Otvorená kultúra spája zástupkyne a zástupcov inštitúcií zriaďovaných mestami, samosprávami a štátnou správou, i nezriaďovaných organizácií, ako aj nezávisle pôsobiace kultúrne pracovníčky a pracovníkov.

Prepája aktérov a aktérky z odvetví audiovízie, ochrany kultúrneho dedičstva, vizuálneho umenia, tanca, hudby, divadla, literatúry, architektúry, dizajnu, folklóru a ďalších oblastí kultúry a kreatívnych odvetví.

Pozrite si reportáž o tom, ako prezident podpísal zákon o STVR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok