Petícia za odvolanie Šimkovičovej: Rezort kultúry podal trestné oznámenie, hovorí o možnom podvode, iniciátori sa bránia

22.1.2024 14:42 , Aktualizované: 22.1.2024 16:37

Ministerstvo kultúry SR podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti s petíciou na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície. Iniciátori petície už reagovali a bránia sa.

Ministerstvo, zastúpené generálnym tajomníkom služobného úradu MK Lukášom Machalom, má podozrenie na podvodné konanie rôznymi spôsobmi.

"Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch," uviedol rezort ako argument pre podanie trestného oznámenia pre podozrenie na "poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu".

Desaťtisíce podpisov

Otvorená výzva na odstúpenie ministerky kultúry má do pondelkového popoludnia vyše 150-tisíc podpisov. Iniciátori výzvy vyčítajú ministerke autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu.

Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva.

Pozrite si archívnu reportáž o rozvrate naprieč kultúrnym spektrom.

Reakcia iniciátorov petície

Iniciatíva, ktorá žiada odchod Šimkovičovej, sa vyjadrila, že má k dispozícii údaje všetkých, čo petíciu podpísali, vrátane tých, ktorí sa rozhodli nezverejniť svoje meno. Reagovala tak na vyjadrenie rezortu kultúry, ktorý podal trestné oznámenie. Ich reakciu zverejnil Denník N.

Petičný výbor informoval, že keď sa výzva skončí, petičné hárky budú doručené adresátke aj so všetkými dôležitými informáciami.

Podpísanie online petície bez zverejnenia mena je podľa iniciatívy bežné, keďže ľudia si chránia svoje súkromie a bezpečnosť.

"Mená a potvrdené mailové adresy nezverejnených signatárov a signatárok sú v súčasnosti prístupné iba organizátorstvu petície. Vo výsledkoch petície nijako nefigurujú podpisy bez overenej emailovej adresy a nezapočítavajú sa do nej," uviedli iniciátori výzvy pre Denník N.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok