Odvolaný šéf SND Drlička exkluzívne pre ta3: Teším sa na meno toho ideologického kolaboranta, ktorý príde na podnet ministerky

6.8.2024 16:59

S okamžitou platnosťou v Slovenskom národnom divadle skončil, odvolací dekrét mu dali medzi dverami. Ako odvolanie vníma Matej Drlička a prečo dúfa, že sa s ministerkou kultúry už nikdy nikto rozprávať nebude?

Drlička
Foto: ta3

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v utorok (6. augusta) odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. 

Ten tušil, že jedného dňa príde o svoje miesto, no dôvody svojho prepustenia nepozná. Viac priblížil v rozhovore pre ta3.

"Bolo to úplne bizarné odvolanie. Dnes ráno mi niekto zazvonil na byt, za dverami stála úradníčka ministerstva kultúry s dvoma sbs-kármi a oznámila mi, že mi doniesla odvolací dekrét," opisuje Drlička.

Odvolaný bol s okamžitou platnosťou.

Nikdy sa s ministerkou nerozprával

Dôvody svojho odvolania nepozná. Hovorí, že nie je možné o nich vedieť, pretože sa nikdy s ministerkou kultúry oficiálne nestretol.

"Nikdy k takému stretnutiu nedošlo. Je to nepochopiteľné, aby ministerka neprijala na návštevu štatutára najväčšej inštitúcie v jej rezorte," kýva hlavou už bývalý riaditeľ SND. "Dnešné odvolanie prišlo z čista-jasna," dodáva.

Na otázku redaktorky ta3, či sa chce Drlička ešte uchádzať o prijatie ministerky, odpovedal, že na žiadne stretnutie apelovať nebude.

Nemá sa s ňou už o čom rozprávať, a dúfa, že čoskoro ministerka skončí na svojom poste, a už nikdy by sa s ňou nikto z kultúrnej scény nemusel rozprávať.

Celý rozhovor s odvolaným riaditeľom SND Matejom Drličkom:

Komunikácia cez tretiu stranu

Drlička v rozhovore prezradil aj to, že s rezortom komunikovali len cez médiá.

"Ministerstvo o niečom informovalo na svojich stránkach, my sme sa o tom dozvedeli z agentúr alebo televízie. Tak sme na oplátku s nimi komunikovali na rovnakej báze. Cez médiá sme vysvetľovali, že ministerstvo častokrát zavádza alebo sa mýli," vysvetľuje exšéf inštitúcie.

Takáto forma komunikácie bola pre divadlo namáhavá a pre občana zbytočne zmätočná.

Príchod ideologického kolaboranta

Drlička opisuje, čo sa stalo bezprostredne po doručení jeho odvolania.

"Do divadla som si šiel zbaliť veci a vysťahovať sa. Teším sa na meno toho ideologického kolaboranta, ktorý do národného divadla príde na podnet ministerky. Som zvedavý na jeho spoluprácu s kolegami, ktorí budú svoj názor hlasno vyjadrovať," naznačuje Drlička.

S kolegami ostáva v aktívnom kontakte a verí, že ministerstvo kultúry sa môže tešiť na hlasnú odozvu divadla.

"Tu nejde len o mňa, ide o inštitúciu ako takú. Im prekáža slobodná inštitúcia, a takú treba zlikvidovať. Nepochybujem o tom, že sa divadlo bude brániť," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok