VIDEO: Na protest proti Šimkovičovej prišli ľudia na bicykloch a niektorí aj v županoch. Cyklojazdu ukončili v Kittsee

8.8.2024 14:45 , Aktualizované: 8.8.2024 22:38

Organizátori demonštrácie zvolili nezvyčajnú taktiku. Na bicykloch a vo veselých outfitoch sa stretli na Námestí SNP v Bratislave, odkiaľ smerovali pred bývalý dom ministerky kultúry v rakúskom Kittsee, ta3 bola na mieste.

Podľa informácii ta3, na mieste bolo niekoľko desiatok ľudí, no len malá časť bola oblečená v županoch.

Pozrite si prvý živý vstup Martina Chlebovca:

Proti pôsobeniu ministerky kultúry bojuje ako opozícia formou mimoriadnej schôdze a protestov, tak aj verejnosť prostredníctvom petície. Časť obyvateľstva však zvolila nezvyčajnejšiu formu demonštrácie.

Pozrite si, ako demonštranti vyštartovali z Námestia SNP v Bratislave a pokračovali ďalej:

Nezvyčajná forma demonštrácie

Ako informovali organizátori (organizácie Critical Mass Bratislava a Cyklokuchyňa) na sociálnej sieti Facebook, protestujúci sa na bicykloch previezli od pamätníka SNP až po ministerkino bydlisko v Kittsee.

Ibaže ministerka už v Rakúsku nežije. Potvrdila to v rozhovore pre asistentku poslanca SNS Ivana Ševčíka Mimi Šramovú a tiež na tlačovej konferencii ministerstva kultúry vo štvrtok poobede.

Nechcú mlčať, preto reagujú

Organizátori zvolili okrem dopravného prostriedku aj originálny "dresscode". Od účastníkov protestu žiadali, aby prišli oblečení v županoch. Pravdepodobne tým odkazujú na odvolanie riaditeľa SND Mateja Drličku, ktorý si, podľa vlastných slov, prevzal odvolací dekrét doma a oblečený v župane.

"Závažné udalosti v slovenskej kultúre ale aj v celej spoločnosti nás nútia reagovať a nemlčať. Slovenská kultúra je z dôvodu riadenia nekompetentnej a pomstychtivej politickej predstaviteľky v rozklade a ten ohrozuje nielen veľké národné ustanovizne, ale aj malé kultúrne centrá, ktoré dnes vytvárajú podhubie slobodnej spoločnosti," zdôvodnili demonštráciu organizátori.

"Neželáme si ďalší rozklad a pľundrovanie kultúry na Slovensku, jej inštitúcií a zastrašovanie jej kritických predstaviteľov a predstaviteliek. Naopak, želáme si urýchlenú výmenu na poste Ministra kultúry SR," dodali.

Jazda do rakúskej pohraničnej obce začala o 18:00. Účastníkov žiadali, aby si so sebou vzali aj zvukové systémy, vlajky, výzdoby či zvončeky. Jazda sa skončila návratom do mesta o približne 20:00.

Pozrite si reportáž o tom, že po SND prišla na rad SNG.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok