Premiér V politike: Odmietam, aby ceny energií išli hore. Keď premiéri počuli Zelenského plán, chytali sa za hlavu

O aktuálnych politických témach z domácej aj zahraničnej politiky sme sa v relácii V politike rozprávali s predsedom vlády Robertom Ficom. Prečítajte si celý rozhovor alebo si ho vypočujte. Video nájdete na konci článku.

Fico v politike
Foto: ta3
Moderátor Braňo Král a premiér Robert Fico na Úrade vlády SR počas natáčania relácie V politike

Opozícia často kritizuje vládu za to, že nie je dostatočne odvážna v prijímaní opatrení, najmä vo vzťahu k podnikateľom. Prečo ste napríklad neprišli s návrhmi, ktoré by zjednodušili administratívne procesy pre malých a stredných podnikateľov, keďže práve oni sú motorom slovenskej ekonomiky?

Nemôžem s vami súhlasiť. Pozrite sa na zákon o verejnom obstarávaní, pozrite sa na zákony o podpore verejných investícií. My sme prijali veľmi dôležité zákony, ktoré výrazne pomáhajú podnikateľom.

Áno, robíme opatrenia, ktoré majú pomôcť podnikateľskému sektoru, ale Slovensko má tradíciu byrokracie. Stále je tu vplyv rakúsko-uhorského modelu, čo sa odráža aj na množstve byrokratických prekážok. Samozrejme, krok za krokom sa s tým boríme, pretože vieme, že tých prekážok je niekedy naozaj veľa. Čo sa týka zjednodušenia administratívnych procesov, musíme využiť jedinečné peniaze, ktoré máme k dispozícii, napríklad fondy z Európskej únie, plán obnovy a samozrejme zahraničné investície.

Veľmi ma potešila investícia z Južnej Kórey v Novákoch, kde sa museli zatvoriť bane. Táto investícia vytvorí takmer 300 pracovných miest v priemysle. Teraz stojíme pred vážnym rozhodnutím, ako bude pokračovať obrovská baterkáreň za 1,4 miliardy pri Šuranoch. Na konci októbra bude štvrtá platba z plánu obnovy.

Práve v tomto kontexte tlačíme peniaze do hospodárskeho rastu, pretože si myslíme, že dynamickejší rast by bol pre Slovensko mimoriadne dôležitý. Príde mi neuveriteľne falošné, že opozícia nám vyčíta veci, ktoré sú v rozpore s tým, čo sami robia. Napríklad presviedčajú Európsku komisiu, aby nám zastavili vyplácanie fondov. To je neuveriteľné. Chodia tam a žiadajú, aby nám peniaze zastavili.

Tu dôkazy neexistujú.

Vystupujú na pôde Európskeho parlamentu a stále kladú otázky o právnom štáte. Každý poslanec má právo kritizovať Slovensko ako také, ale nemôže súčasne žiadať zastavenie vyplácania európskych peňazí vlastnej krajine. To isté sa deje aj v súvislosti s Marošom Šefčovičom. Slovenskí europoslanci ho sabotujú, pričom Európska komisia ho podporuje pre jeho odbornosť a sama si ho vybrala.

Vysvetlite mi, prečo sa mám stretnúť s predsedníčkou Európskeho parlamentu, ako sa to stalo, a tam počúvam, že slovenskí europoslanci chystajú Marošovi Šefčovičovi pri híringu 4. novembra peklo. Chodia a nahovárajú iných europoslancov, aby ho zničili.

Rozumiem, čo hovoríte, ale na túto tému by sme tu potrebovali mať zástupcu opozície.

Je to veľmi falošná hra. O čom tu hovorí Progresívne Slovensko, ktoré cez pána Ódora navrhlo takú konsolidáciu, že by sme museli vyškrtnúť 7 miliárd eur pre verejnosť? A oni tu rozprávajú, že by to robili inak.

V tejto súvislosti bola u nás do diskusie pozvaná aj opozícia. Prečo sa napríklad neusilujete o širší politický konsenzus pri riešení konsolidácie verejných financií?

Dosiahnuť dohodu 90 hlasov v parlamente je v tomto okamihu prakticky nemožné. Zatiaľ sme nepočuli nič racionálne od opozície. Keby prišli s konkrétnymi návrhmi, napríklad ako zlepšiť výber DPH o 300 miliónov eur. Ale veď to aj ja si viem napísať. My potrebujeme konkrétne opatrenia, ktoré naozaj prinesú peniaze do rozpočtu.

Vráti táto vláda po konsolidácii dane na pôvodné úrovne?

Ja budem veľmi rád. Ale to, čo sme urobili, sme museli urobiť. Situácia bola spôsobená predchádzajúcimi vládami – Ódorom, Matovičom a Hegerom. Oni spôsobili problémy, ktoré sme museli riešiť. Nikto z nich v parlamente nepovedal, že nerobte poriadok vo verejných financiách, veľmi dobre vedeli, aký problém narobili tejto krajine.

Taktiež sledujem všetky reči spojené so splnomocnencom Kotlárom. Tento týždeň sa s ním stretnem. Povedal som mu, aby sa sústredil na konkrétne opatrenia, ktoré potrebujeme doručiť verejnosti. Potrebujeme sa zamerať na to, kto prevádzkoval mobilné odberné miesta, ktoré dostávali 30-tisíc eur mesačne, kto nakupoval nepotrebný zdravotnícky materiál a vakcíny v roku 2022, ktoré nikto nepotreboval. Je potrebné vyvodiť osobnú zodpovednosť za plytvanie verejnými financiami.

Lenže toto je aj otázka vyvodenia nejakej osobnej zodpovednosti, keďže on toto zadanie dostal. Nemôžete sa s ním stretnúť na budúci týždeň o rok neskôr, že mimochodom, toto bolo zadanie, len teda nemáme výslednú správu.

Splnomocnenec vlády predložil správu, v ktorej zatiaľ nevidím všetko to, čo by som tam chcel vidieť. Preto mám právo žiadať nejaké opravné opatrenia. Asi uznáte, že mojou jedinou povinnosťou nie je sledovať činnosť splnomocnenca vlády pre manažment covidu ako taký. Chcem však pripomenúť, že musíme ísť aj touto cestou, lebo potom to bude dôveryhodné, keď povieme, že urobili bordel vo verejných financiách a my to opravujeme.

Ako je možné, že nám v roku 2022 zostalo 5,1 milióna nepoužitých vakcín? Nakúpili sa vakcíny za 160 miliónov eur, ktoré nikto nepotreboval. Keby bol záujem, niekto by sa na to pozrel a zistil, kto to kupoval, aké boli provízie a prečo to bolo takto.

Ja však nie som orgán činný v trestnom konaní, nebudem nikomu vykopávať dvere. Ale tu treba začať, aby verejnosť pochopila, čo konsolidácia znamená, lebo tento stav nám zanechala predchádzajúca vládna koalícia.

Domáca politika je témou aj vo vzťahoch vo vnútri koalície. Ako ich vnímate, najmä súčasné napätie medzi Andrejom Dankom a stranou Hlas? Ako koalícia momentálne funguje?

Všetko, čo v parlamente malo prejsť, prešlo. Všetko, čo malo byť schválené na vláde, bolo schválené. Hlavným ukazovateľom fungovania koalície je schopnosť prijímať rozhodujúce opatrenia, či už cez nadpolovičnú väčšinu poslancov alebo obyčajnú väčšinu. Chápem, že sa ma mnohí snažia vtiahnuť do sporov, ale mojou povinnosťou je udržiavať stabilný a pevný klub Smeru. Ten tvorí základ stability celej koalície.

Nevnímam, že by poslanci Smeru mali chuť zúčastňovať sa na výmene názorov. Problémom môže byť pozícia predsedu Národnej rady, čo spôsobuje určité napätie medzi stranami, ktoré sú zainteresované.

Bude to Matúš Šutaj Eštok?

Ak sa dohodne Hlas s SNS, my to veľmi radi podporíme, ja do toho nevstupujem. Momentálne platí, že Národnú radu bude riadiť Peter Žiga, a odporučím poslaneckému klubu Smeru nezúčastniť sa žiadnej voľby predsedu, pokiaľ nebude krvou podpísaná dohoda. Inak to nemá žiadny zmysel. Chápem nejakú mieru nervozity, lebo je to významný ústavný post.

Myslíte si, že otázka predsedu Národnej rady sa vyrieši do konca roka?

To si naozaj nemyslím.

Ako čítate ambície poslancov okolo Rudolfa Huliaka, ktorí by mohli narušiť väčšinu vašej vlády?

S pánom Huliakom som v tomto období nehovoril, ale dôležité je, že táto skupina poslancov deklarovala podporu programovému vyhláseniu vlády. Vzťahy vo vnútri klubu SNS sú ich záležitosťou. Vládna koalícia má väčšinu a ide ďalej.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok