Premiér V politike: Odmietam, aby ceny energií išli hore. Keď premiéri počuli Zelenského plán, chytali sa za hlavu

O aktuálnych politických témach z domácej aj zahraničnej politiky sme sa v relácii V politike rozprávali s predsedom vlády Robertom Ficom. Prečítajte si celý rozhovor alebo si ho vypočujte. Video nájdete na konci článku.

Prvou témou, ktorú chcem otvoriť, je konsolidácia rozpočtu. Peter Pellegrini koncom tohto týždňa podpísal konsolidačný balíček v takej podobe, v akej ho schválila vláda a následne aj parlament. Po rokovaní s novým ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom sa našlo dodatočných 100 miliónov eur na platy zdravotníkov. Ako hodnotíte tento krok?

V prvom rade, bláznivá doba, je toho veľmi veľa. Som rád, že môžeme niektoré veci v kľudnej atmosfére povedať aj vysvetliť. Nehovoril by som, že sa "našlo" 100 miliónov eur. Pri tvorbe konsolidácie verejných financií, do ktorej nás prinútilo hospodárenie pána Ódora, pána Matoviča a pána Hegera, sme museli zohľadniť aj záväzky voči zdravotníkom.

Mimoriadne mi záleží na dobrom ohodnotení zdravotných sestier a stredného zdravotného personálu. Je pravda, že je k dispozícii suma, o ktorej hovoríte, ale nechcel by som zachádzať do detailov. To je teraz úlohou ministra zdravotníctva, aby mal na stole rozpočet, s ktorým môže pracovať, keď bude rokovať s lekármi či zdravotnými sestrami.

Lekárske odborové združenie po správe o konsolidačnom balíčku podrobilo tento krok kritike. Odkazuje na dohodu z roku 2022, keď bolo memorandum o valorizácii platov podpísané takmer jednomyseľne s podporou 138 poslancov. Dohoda vtedy hovorila o valorizácii platov na úrovni 9,5 %, no kompromisné riešenie teraz hovorí o 6,5 %. Ako vidíte ďalší vývoj situácie v zdravotníctve, keďže táto téma je stále napätá? Myslíte si, že ide o prijateľný kompromis?

Ministerstvo zdravotníctva je pod plnou politickou kontrolou strany Hlas-SD. Keď ma požiadali o menovanie nového ministra zdravotníctva, po odchode pani Dolinkovej, nezaváhal som ani sekundu. Je veľmi dôležité zabezpečiť stredný zdravotnícky personál, predpokladám, že tam bude zvýšenie platov také, ako sa pôvodne predpokladalo. Všade inde musíme hľadať kompromisy.

Lex konsolidácia nie je niečo normálne. Pán Ódor navrhoval 25-percentnú DPH, zrušenie 13. dôchodkov a iné opatrenia, ktoré by znamenali škrtanie šiestich až siedmich miliárd eur. Verejné financie bolo potrebné upratať, na tom sa zhodli všetci. Opozícia to kritizuje, ale aký iný návrh by dali? Nemali žiadne relevantné odpovede.

Hovoríme o úspore vo výške 2,7 miliardy eur. Keď sa ich spýtate, kde by chceli šetriť, odpoveď neexistuje. Ak by sme škrtili rozpočet napríklad ministerstva práce, zasiahli by sme dôchodky a sociálne dávky. A touto cestou sme nechceli ísť. Verejné financie bolo treba upratať, boli v najhoršom stave v celej Európskej únii. A to nehovorím ja, to hovorí Európska únia.

Balík 2,7 miliardy eur sme sa snažili nastaviť tak, aby sa dotkol všetkých častí tejto krajiny. A to sme ešte neskončili. Teraz má k dispozícii rozpočet 100 miliónov eur navyše na zvyšovanie platov pre zdravotné sestry a lekárov minister zdravotníctva a nás čakajú ešte energie. Snáď nikto odo mňa neočakáva, že budem súhlasiť s tým, aby plyn išiel o 25 % hore, alebo aby išlo teplo hore. Hľadáme teraz rôzne zdroje. Rokovali sme o tom na úrovni Európskej komisie, na úrovni Komisie rokujeme aj o čerpaní európskych fondov, kde nám zanechali čistú katastrofu traja predchádzajúci páni.

Táto vláda ešte ani rok nie je vo funkcii. Ja si uvedomujem, že to nie je jednoduché. Pre nikoho to nie je jednoduché. Aj štátu budú chýbať zdroje na niektoré projekty, ktoré by sme radi podporili, ale taká je realita. Poďakujte sa pánovi Matovičovi, Hegerovi a pánovi Ódorovi.

Rozpočet bude ešte prejednávaný v parlamente. Očakávate nejaké pozmeňovacie návrhy, napríklad od vašich koaličných partnerov, ktoré by mohli "nafúknuť" perinu?

Chcem poďakovať ministrovi financií a jeho tímu. Keď sme nastavovali balík konsolidácie, mali sme tri riziká: zdravotníci, samospráva a ceny energií. Verím, že minister zdravotníctva dotiahne rokovania o balíku 100 miliónov do konca. Čo sa týka druhého rizika, sú malé obce, kde starostovia odchádzajú na PN-ku, aby si nemuseli z rozpočtu obce platiť mzdu.

Pomohli sme teraz 50 miliónmi eur, aby prežili rok 2024, a odpustili sme 20 miliónov pôžičiek vyšším územným celkom. Ale očakávame, že ZMOS na budúci rok príde s reformou, napríklad spájaním malých obcí. Nepýtame si od nich peniaze, neberieme obciam starostov, ale musíme uvažovať o efektívnejšom fungovaní. Veľmi radi však pomôžeme.

Ako riešite tretie riziko, teda ceny energií?

Ceny energií sú ďalšou výzvou. Vedieme tvrdé rokovania na všetkých úrovniach, aby sme minimalizovali dopady na občanov. Bolo by nesprávne sa iba pozerať a nerobiť nič. Minulý rok sme dokonca vymenili predstaviteľa Úradu pre reguláciu, ktorý navrhoval 100-percentné zvýšenie cien plynu. Takéto nárasty nemôžeme akceptovať a robíme všetko pre to, aby sme našli riešenie.

Minister Ladislav Kamenický avizoval, že pomoc môže byť v rozmedzí 200 až 400 miliónov eur. Už ste sa dopracovali k presnejšej sume?

Variantov je viacero. Musíme vziať do úvahy rôzne predpovede o tom, aká bude zima a rôzne ďalšie parametre. Pri konsolidácii verejných financií sme však prijali základný balík opatrení, pretože sme museli reagovať na stav, ktorý sme zdedili. Už sme sa vysporiadali s dvoma veľkými rizikami, a čakáme, ako zareagujú lekári.

Je však potrebné pripomenúť, že väčšina lekárov dostala vzdelanie na Slovensku zväčša bezplatne, a ich platy sú výrazne nad priemerom národného hospodárstva. Ak hovoríme o zvýšení platov medzi šiestimi až siedmimi percentami, považujem to za niečo úplne normálne.

Zdravotníctvo je zložitá téma a aj vaša dôvera v ministra Šaška je teraz kľúčová. Predchádzajúca ministerka Dolinková spomínala, že necítila dostatočnú podporu z vašej strany. Ste pripravený podniknúť odvážne kroky na reformu zdravotníctva?

Nemôže byť všetko premiérska téma. Ak by to tak bolo, môžeme zrušiť vládu a urobiť z premiéra monarchu s absolútnymi právomocami. Fungujeme ako demokratická koaličná vláda a na každého ministra nemôžem reagovať osobne. Takto veci nefungujú.

Tu sa nám niekde v priestore háda Hlas so Slovenskou národnou stranou a niekto mi odkazuje, že je to premiérka téma. Čo ja mám s ich hádkami, prekristapána. Sú premiérske témy, ale premiérska téma nie je hádka medzi SNS a Hlasom ani keď si pani ministerka pred odchodom niečo povie.

Mojou úloha je stabilizovať vládnu koalíciu, zabezpečiť, aby mala 79 poslancov, aby prechádzali zákony. A to sa nám darí. Pokiaľ nie je dohoda, čo je dohodnuté, prejde ešte raz. Bol nejaký zákon alebo nejaké dôležité rozhodnutie v parlamente, kde existovala dohoda o spoločnom postupe, a neprešiel. Jednoducho vládna koalícia funguje, len taký zvyk tu je, možno to bola moja hyperaktivita v minulosti, ale premiér nemôže zodpovedať za všetko.

Ja sa džentlmensky nebudem hrabať v tom, čo pani Dolinková povedala na tlačovej konferencii. Rešpektujem jej rozhodnutie a pripomínam ešte raz, že som neváhal ani sekundu, akonáhle mi koaličný partner oznámil meno kandidáta na ministra, tak som to meno zobral. Ja som novému pánovi ministrovi veľmi jasne povedal - pán minister, jedna vec je, že sme našli nejaký balík peňazí, lenže ten balík peňazí našiel Laco Kamenický, čiže Laco Kamenický a jeho tím si na sto percent splnili úlohu, urobili poriadok vo verejných financiách a sú pripravení v rámci možností reagovať na tri mimoriadne veľké riziká, ktoré sme už spomenuli. Preto som mu povedal, že teraz je rad na vás.

Pýtam sa, je minister zdravotníctva pripravený pristúpiť k centrálnemu nákupu? Je pripravený zaviesť terminály v súkromných ambulanciách? Je pripravený postaviť morálnu otázku, či sa postavíme inak k doktorom, ktorí majú jeden úväzok a poctivo tento úväzok niekde v nemocnici vykonávajú kompletne od rána do večera, a ako sa postavíme k lekárom, ktorí majú štyri, päť úväzkov?

Nejdeme cestou reformy, že škrtíme zdroje do zdravotníctva. Objem peňazí do zdravotníctva ide. Žiadame ministra, aby popri náraste finančných prostriedkov s niečím prišiel, s tým, že ten nárast zostane. Myslím si, že ešte lepší príklad je, čo som spomenul, tie mestá a obce. My nehovoríme, že ideme urobiť reformu tak, že vám nebudeme dávať 69 percent z dane z príjmu fyzických osôb, ale že vám budeme dávať iba 50 a ušetríme. Majte tie isté peniaze. Len príďte, prosím, s niečím, ako zefektívniť vnútornú činnosť. To isté hovorím ministrovi - zdravotníctvo potrebuje peniaze.

Nejde o to, že by sme chceli šetriť na zdravotníctve, ale chceme lepšie využívať dostupné prostriedky. Napríklad, u nás je priemerná doba práceneschopnosti 45 dní, kým v Česku len 30 dní. Prečo to tak je? Potrebujeme hľadať spôsoby, ako byť efektívnejší, nie iba škrtanie výdavkov.

V podstate všetci sa zhodli na potrebe konsolidácie verejných financií. No tripartita aj opozícia vyčítajú vláde, že pri schvaľovaní konsolidačných opatrení nemali dostatočný priestor na diskusiu. Ako vnímate tieto výhrady a aká je vaša vízia konsolidácie, ktorá by zároveň neohrozila životnú úroveň ľudí?

Museli sme znížiť deficit na 4,7 % HDP, čo bol náš cieľ pre budúci rok, lebo sme v eurozóne. Samozrejme, každý, koho sa opatrenia dotknú, kričí. To je úplne normálne. Lekári očakávali zvýšenie platov, právnické osoby zase protestujú proti vyšším daniam. Každý dotknutý však má pocit, že konsolidácia by sa ho nemala týkať. Vždy však musíme hľadať rovnováhu medzi potrebou konsolidácie a jej dopadom na životnú úroveň ľudí.

Veď my sme dali 5-percentnú DPH na základné potraviny. My sme išli dole s DPH, pokiaľ ide o potraviny z 20 na 19 percent a pokiaľ ide o celý objem základných potravín, to je ten zoznam v zákone o dani z pridanej hodnoty, tam sme išli z 10 % na 5 %. Ak ste si všimli, už teraz rokujem. Toto je napríklad veľmi silná premiérska téma. Musím rokovať s obchodníkmi, spracovateľmi, poľnohospodármi, čo urobíme. Lebo ak sa zvýši DPH na 23 %, nikto nepochybuje o tom, že cena pôjde hore.

Samozrejme, že toto je téma, o ktorej by sme vedeli rozprávať hodiny. Pýtali sme sa to aj opozície a iných - ukážte nám inú štruktúru konsolidácie, ktorú musíme urobiť, súhlasíte s tým? My ju musíme urobiť, lebo to, čo nám odovzdali, je čistá katastrofa. Jediný obraz, ktorý sme videli ako alternatívu k nám, bol návrh pána Ódora, predstaviteľa Progresívneho Slovenska, ktorý hovoril o vyššej DPH, o rušení 13. dôchodkov a ďalších veciach. My sme si štruktúru nastavili a za touto štruktúrou si stojíme.

Ak teraz z tej štruktúry vyradíme transakčnú daň, vyradíme daň z príjmu právnických osôb, čo zostane? Potom naozaj nezostane nič iné, len povedať, že zrušíme 13. dôchodky, zrušíme toto, toto, toto a toto, a niekde na ľuďoch nazbierame 2,7 miliardy eur. Toto ja odmietam. Ale k tým cenám potravín – je zaujímavé, že nepostavíme tú istú otázku pri 23-percentnej DPH. Nikdy by ste nespochybnili, že ceny pôjdu hore. No keď ide daň dole, prečo tú istú logiku nepoužívate pri 5-percentnej DPH?

Nedáva mi to prirodzenú logiku vecí.

Ak sa zvýši DPH na 23 %, nikto nespochybňuje, že cena pôjde trochu hore. Prečo tú istú logiku nepoužijete pri 5-percentnej DPH?

Pýtam sa, ako to bude v praxi. Dajme tomu, že pečivo stojí napríklad 16 centov. Znížim DPH na 5 %, bude stáť 15 centov?Bavíme sa na makroekonomickej úrovni.

Aby sme boli presní, šesť centov je cena bieleho rožku, ktorý ide od pekára do obchodného reťazca. Potom sú tam nejaké náklady, ktoré legitímne obchodný reťazec má právo si prirátať. Máte energie, mzdy, elementárnu mieru zisku. Nástrojov je pomerne veľa, ktoré môžeme použiť.

Ja to poviem tak, že represívny nástroj. Mali sme dve stretnutia, ktoré vediem maximálne konštruktívne, a kde som kolegom povedal - páni, tu je zoznam potravín, ktoré sú prílohou k zákonu o DPH, kde sme znížili DPH z 10 na 5 %. Očakávam od vás, že pri týchto produktoch sa to po prvom januári ukáže. Pretože inak to nemalo žiadny zmysel. Povedzte mi, načo by som sa teraz na nich pozeral, a mi oni budú oznamovať, že to asi nepôjde. Tak potom načo sme vyhodili stovky miliónov eur na zníženú DPH? Veď išlo o to, aby sme ľudí, ktorí kupujú základné potraviny, do určitej miery chránili.

Prečo sme odpustili prvospracovateľom a poľnohospodárom odvody, čo nám Európska komisia schválila? Pretože sme chceli znížiť tlak na potravinovú infláciu, ktorá bola obrovská. Našťastie, inflácia je dnes niekde úplne inde. Ja si stojím za tým, že je úlohou politikov komunikovať, a preto nesúhlasím, že nemali možnosť hovoriť o veciach. Už sme boli dvakrát spolu, teraz sa stretneme tretíkrát.

Snažím sa dohodnúť, aby sa ceny stabilizovali tým, že DPH na základné potraviny klesla na 5 %. Štát dnes disponuje informáciami. Vieme, aké sú vstupy poľnohospodárov, za koľko predávajú produkt obchodným reťazcom, a koľko stojí na pultoch. Nechcem preháňať, ale odmietam odpoveď, že zníženie DPH z 10 na 5 % bolo o ničom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok