Fico odmieta platiť viac za iný ako ruský plyn. Tranzit musí pokračovať, máme z toho veľké príjmy, vyhlásil

Európska únia má dostatočné kapacity na skvapalnený zemný plyn a členské štáty sa tak môžu odstrihnúť od ruských dodávok, vyhlásila komisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Fico
Foto: TASR/Dano Veselský

Reagovala tým aj na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorý pred samitom európskych lídrov odmietol za iný ako ruský plyn platiť viac.

Na konci tohto roka vyprší dohoda o tranzite medzi ukrajinským Naftogazom a ruským Gazpromom, čo priamo zasiahne dodávky plynu na Slovensko, píše Euractiv.

Komisárka Simsonová zdôraznila, že členské štáty vrátane Slovenska mali dostatok času pripraviť sa na tento scenár. „Európska únia zvládne fungovať aj bez ruského plynu, výhovorky nie sú na mieste," vyhlásila po zasadnutí Rady EÚ pre energetiku v utorok 15. októbra.

Štátne záujmy sú na prvom mieste

Fico predstavil pred parlamentným Výborom pre európske záležitosti postoj vlády. Rázne odmietol úvahy o tom, že by Slovensko po ukončení zmluvy o dodávke ruského plynu s Ukrajinou malo prísť o svoju tranzitnú úlohu.

„Za tranzit berieme veľké poplatky a máme z toho veľké príjmy. Je našou povinnosťou ako členského štátu, aby tranzit pokračoval. Či už ide o plyn, alebo ropu,“ ozrejmil.

Ak by sme brali ropu „cez Jadran“, poplatky by boli podľa neho päťnásobne vyššie.

Slovenská plynárenská spoločnosť (SPP), ktorá je najväčším dodávateľom plynu na Slovensko, potvrdila, že na zimnú sezónu má dostatok plynu aj bez ohľadu na dodávky z Ruska. SPP poukazuje aj na to, že preprava cez alternatívne trasy zvýši transportné náklady.

„Bezpečnosť dodávok má svoju cenu. Trh určuje cenu komodity, ale jej preprava na Slovensko po ukončení tranzitu cez Ukrajinu prinesie dodatočné náklady,“ vysvetlil pre webový portál Euractiv generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

Obchodovanie s vojnovým agresorom

Eurokomisárka v súvislosti s dodávkami ruských energetických surovín poukázala aj na politické a morálne dôsledky. „Náklady na ruský plyn nie sú len finančné. Sú aj v počte životov stratených na Ukrajine,“ zdôraznila Simsonová. Narážala pri tom na krajiny, ktoré naďalej rokujú s Moskvou o zachovaní tranzitu po skončení dohody.

Prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Rastislav Ňukovič varoval, že Slovensko by malo v tejto veci hľadať dočasné riešenia. Akékoľvek nové dohody by podľa neho mohli zmierniť ekonomické dôsledky.

"Pre Slovensko platí, že plyn z východu je ekonomicky najvýhodnejší, lebo sme na začiatku reťazca,“ povedal na nedávnej plynárenskej konferencii.

Euractiv pripomenul, že aj keď premiér poukazuje na vysoké príjmy z tranzitu plynu, ziskovosť v posledných rokoch prudko klesla, čo súvisí s poklesom objemov prepraveného paliva

Po vypuknutí vojny na Ukrajine v roku 2022 sa zisk znížil na 264 miliónov a minulý rok slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eurstream, vykázala stratu 12,5 milióna eur.

Ukrajina dohodu s Ruskom ukončí

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ začiatkom októbra definitívne potvrdil, že Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode s Ruskom po jej vypršaní. „Naším strategickým cieľom je zaviesť sankcie na ruskú infraštruktúru a zbaviť Kremeľ zdrojov na financovanie vojny,“ uviedol Šmyhaľ.

Ukrajinský premiér zároveň uznal, že táto situácia môže spôsobiť problémy niektorým krajinám a vyzval ich na diverzifikáciu energetických zdrojov.

V hre je niekoľko scenárov

Podľa Ňukoviča by najjednoduchším riešením situácie pre Slovensko bolo predĺženie existujúcich zmlúv, čo však vzhľadom na oficiálne vyhlásenia nie je pravdepodobné.

Ďalšou možnosťou je uzavretie dohody s azerbajdžanským SOCAR-om, ktorý by mohol nahradiť Gazprom. Vhodnou alternatívou by mohlo byť aj nahradenie ukrajinského Naftogazu konzorciom silných európskych firiem, ktoré sa zaujímajú o pokračovanie tranzitu.

„História nás učí, že tieto veľké dohody sa robia v poslednej minúte,” povedal prezident SPNZ s odkazom obdobnú situáciu z roku 2019, keď Naftogaz s Gazpromom podpisovali dohodu na Vianoce a Eustream uzavrel spoluprácu s ukrajinským prepravcom počas silvestrovskej noci na bruselskom letisku.

Pozrite si archívnu reportáž o rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády zo 7. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok