Ukrajinský premiér: Kyjev nepredĺži dohodu o tranzite plynu s Ruskom. Návrhy údajne ostali ústne

včera 22:11

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal tento týždeň vyhlásil, že Kyjev nepredĺži dohodu o tranzite plynu s Ruskom po jej vypršaní na konci roka 2024.

Fico, Šmyhal
Foto: TASR/Úrad vlády SR

Krajiny Európskej únie chcú po skončení tohto roka ďalej nakupovať ruský plyn. V stredu to podľa agentúry Reuters povedal ruský vicepremiér Alexander Novak. Lopta je teraz podľa neho ale na strane EÚ a Ukrajiny.

Rusko napriek vojne na Ukrajine naďalej dodáva plyn do Európy vrátane Česka plynovodom cez Ukrajinu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal však tento týždeň vyhlásil, že Kyjev nepredĺži dohodu o tranzite plynu s Ruskom po jej vypršaní na konci roka 2024.

Návrhy údajne ostali ústne

Novak, ktorý má v ruskej vláde na starosti energetiku, vyhlásil, že Rusko je ochotné pokračovať v dodávkach plynu aj po vypršaní existujúcej zmluvy. "Opakovane sme vyjadrili stanovisko, že lopta je na strane, povedzme, našich nákupných partnerov, respektíve našich kolegov z Ukrajiny, cez ktorú sa tranzit uskutočňuje," povedal dnes ruský vicepremiér. "Plyn máme, budeme ho dodávať," dodal.

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu sa od začiatku vojny dramaticky spomalili, čo prinútilo EÚ znížiť svoju závislosť od ruských energií. Krajiny ako Slovensko, Rakúsko a Česko však ruský plyn odoberajú aj naďalej.

Na otázku, či sa odberatelia v EÚ obrátili na Rusko ohľadom obnovenia dohody, Novak odpovedal, že konkrétne návrhy existujú. Nemá však žiadne informácie o tom, že by sa premietli do právnych krokov alebo do dokumentov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok