Slovenská vláda rokovala s ukrajinskými kolegami. Sme krajiny, ktoré sú odsúdené na spoluprácu, vyhlásil Fico

7.10.2024 06:27 , Aktualizované: 7.10.2024 21:21

V pondelok sa pri ukrajinskom meste Užhorod stretli členovia vlády Slovenska a Ukrajiny. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ diskutovali o cestovnej mape - pláne spoločných aktivít medzi Ukrajinou a SR, ktorú podpísali na prvom spoločnom rokovaní vlád v apríli v Michalovciach.

Ministri diskutovali o podpore členstva Ukrajiny v Európskej únii, ale aj o spolupráci v oblasti obranného priemyslu, pri odmínovaní ukrajinských území, humanitárnej podpore či obnove Ukrajiny.

Štart nových iniciatív

Na tlačovej konferencii po rokovaní ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ hovoril o projektoch, na ktoré sa počas rokovania sústredili a ktoré si dohodli na rokovaní v Michalovciach. Spomenul napríklad „rozšírenie exportno-importných možností“ či spoluprácu na infraštruktúrach aj železničnej trati Kyjev-Košice.

Podľa Šmyhaľa podpísali memorandum o vzájomnom pochopení Ukrajiny a Slovenska, ktoré predpokladá podporu ukrajinských študentov a učiteľov na Slovensku. Hovorí sa tam aj o priamej spolupráci medzi vzdelávacími inštitúciami v inovačnej činnosti. Ministri pôdohospodárstva podpísali memorandum o spolupráci. „Očakávame tu podporu v eurointegrácii Ukrajiny, obzvlášť čo sa týka našej legislatívy k európskym štandardom,“ doplnil Šmyhaľ.

Zdôraznil, že „Ukrajina nebude pokračovať v tranzitnej dohode s Ruskom“ a „strategický cieľ je dať sankcie na ruskú infraštruktúru“. Zároveň vyzval všetky krajiny, „aby sa úplne odpojili od ruského plynu“.

„Realizujeme začaté projekty a štartujeme nové iniciatívy. S úctou sa staviame k medzinárodným záujmom našich krajín,“ uzavrel.

Ďalšie spoločné stretnutie na Slovensku

Robert Fico na úvod tlačovej konferencie zdôraznil, že „nikdy sme nedosiahli takú mieru politického dialógu ako teraz“ a že „práve tento dialóg na najvyššej politickej úrovni je garanciou, že výsledky budú prichádzať“.

Uznal, že síce nie vo všetkom sa zhodujú, ale sú „povahy, ktoré umožňujú rozprávať sa aj o veciach, kde nemajú rovnaký názor, v priateľskom a konštruktívnom duchu“.

Vláda Slovenskej republiky má podľa neho záujem pokračovať v podobných medzivládnych konzultáciách a pozval ukrajinskú vládu na ďalšie spoločné stretnutie na územie SR v januári/februári 2025.

Podpora Ukrajiny v členstve EÚ

Fico zároveň spomenul, že s ukrajinským premiérom hovorili aj o energetických dodávkach plynu a ropy.

Vyhlásil, že Slovensko bude podporovať Ukrajinu v členstve v EÚ bez akýchkoľvek podmienok. Myslí si, že ak bude Ukrajina v EÚ, mohlo by to priniesť nové formy regionálnej spolupráce, a to aj vtedy, keď by sa pridali aj ďalšie krajiny s podobnými jazykmi, napríklad Poľsko alebo Bulharsko. Dodal, že hoci bude „robiť všetko pre to, aby V4 pokračovala ďalej“, je pripravený aj na nové formy regionálnej spolupráce.

„Hlásim sa ku každému mierovému plánu. Zúčastníme sa každej jednej mierovej iniciatívy, ktorá by mohla viesť k zastaveniu konfliktu na Ukrajine,“ dodal.

„Pokiaľ by súčasťou veľkého mierového samitu, ktorý má byť v určitom okamihu, mali byť stretnutia na nižšej úrovni, možno na úrovni, keď bude treba prerokovať čiastkové parametre veľkého samitu, ponúkam slovenskú pohostinnosť,“ uviedol Fico.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu po rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok