Slovenská vláda rokovala s ukrajinskými kolegami. Sme krajiny, ktoré sú odsúdené na spoluprácu, vyhlásil Fico

7.10.2024 06:27 , Aktualizované: 7.10.2024 21:21

V pondelok sa pri ukrajinskom meste Užhorod stretli členovia vlády Slovenska a Ukrajiny. Premiér Robert Fico (Smer-SD) a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ diskutovali o cestovnej mape - pláne spoločných aktivít medzi Ukrajinou a SR, ktorú podpísali na prvom spoločnom rokovaní vlád v apríli v Michalovciach.

ukrajina.jpg
Foto: ta3
Premiér Robert Fico (Smer-SD) a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ

Krajiny odsúdené na spoluprácu a priateľstvo

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ pred rokovaním uviedol, že v rámci diskusie plánujú prebrať „dohodu v pokračovaní efektívneho dialógu medzi ministerstvami“ a „dohodu o spoločnej kontrole na spoločných priechodoch a ich fungovaní“, ako aj ďalšie „spolupráce so Slovenskom“.

Premiér Robert Fico na úvod poďakoval ukrajinskému premiérovi za to, čo Ukrajina urobila v Karpatsko-duklianskej operácii. „Sme dve krajiny, ktoré sú odsúdené na spoluprácu a priateľstvo,“ povedal.

Robert Fico uviedol, že Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie. Pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky. Upozornil, že v EÚ budú krajiny, ktoré sa budú „pozerať všelijako, aby proces prístupu Ukrajiny nebol príliš rýchly“. Slovensko podľa Fica ponúka Ukrajine konkrétnu expertízu a výmenu skúseností z integračného procesu. „V prípade EÚ sa môžete na nás absolútne spoľahnúť,“ dodal.

Fico zároveň Šmyhaľovi odkázal, že bude vždy vítaný hocikde na území Slovenska.      

Ukrajine zaželal mier

Ďalej Ukrajine zaželal „čo najrýchlejší mier“. Uviedol, že Slovensko „bude podporovať všetky mierové iniciatívy, ktoré by mohli viesť k tomuto smeru“, pričom podľa Fica „neexistuje vojenské riešenie, ktoré by uspokojilo jednu alebo druhú stranu“. Spomenul tiež, že Slovensko pripravuje pre Ukrajinu na zimu humanitárny balíček.

„Sme rezervovaní, pokiaľ ide o členstvo Ukrajiny v NATO, ale v prípade Európskej únie nás máte na 100 percent na vašej strane,“ uviedol Robert Fico na záver.

Celý príhovor pred spoločným rokovaním vlád si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok