Prešetrenie pandémie v nedohľadne, Kotlár je frustrovaný. Vláda jeho správu ešte nevidela a dohľadať sa nedá

Pochybilo Slovensko v časoch pandémie covidu-19 alebo nie? Na túto otázku mal priniesť odpoveď splnomocnenec vlády pre prešetrovanie pandémie Peter Kotlár. Podľa strany Hlas správou, o ktorej hovoril pred týždňom, len strácal čas a nesplnil si svoju úlohu.

Minister školstva Tomáš Drucker odporúčal Petrovi Kotlárovi rezignovať na funkciu už v súvislosti s demisiou zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Kotlár podľa neho nesplnil zadanie a namiesto kontroly hospodárenia počas pandémie prišiel so spochybnením vedecky overených faktov. 

„V programovom vyhlásení vlády je úplne jasné, k čomu sa vláda zaviazala. Že prešetrí manažment pandémie,“ povedal Drucker.

V programovom vyhlásení vlády sa píše nasledovné: „Uplynulé tri roky z hľadiska deficitu spravodlivosti charakterizovali najmä zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd počas pandémie COVID-19 a excesy trestnej politiky. Je úlohou vlády zaistiť, aby sa podobné zlyhania štátu už neopakovali.“

„Vláde som odporučil, aby sa jednoznačne rozhodli a dohodli, ako budeme postupovať. Urobme spoločne aspoň to, že zastavíme aplikáciu mRNA vakcín až do dokázania bezpečnosti,“ hovorí splnomocnenec vlády Kotlár.

„Toto od neho nikto nechcel aby robil, buď tá správa bude taká, ako mu na začiatku bolo povedané, že sa má zaoberať manažovaním pandémie, prečo tu zomrelo 20-tisíc ľudí, prečo tu bolo celoplošné testovanie, alebo prečo tu boli porušované ľudské práva. Takú správu, akú nachystal, na vládu ani nech nedáva,“ reagoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Druhého októbra Kotlár avizoval, že vláde predostrie svoju komplexnú správu na zasadnutí vlády. Kedy, to sa zatiaľ nevie. Či Kotlár správu doručil, úrad vlády nepotvrdil ani nevyvrátil. Ani k zneniu samotnej správy sa nevyjadruje. Na stránke úradu vlády správa zverejnená nie je. Taktiež nie je známe ani webové sídlo splnomocnenca, kde by sme ju mohli hľadať.

So štátnymi inštitúciami nespolupracuje

„Odporúčam pánovi splnomocnencovi Kotlárovi, aby spolupracoval s Najvyšším kontrolným úradom, pokračoval v jeho zisteniach, kto sa na všetkom nabalil pri nákupoch zbytočných vakcín a zdravotníckeho materiálu. Prvé zistenia NKÚ sú zarážajúce,“ zhodnotil premiér Robert Fico.

NKÚ v rámci pandémie vykonal šesť hĺbkových kontrol a tri analytické výstupy, ale spoluprácu s Kotlárom nepotvrdil.

„Pán splnomocnenec nemal dôvod od NKÚ žiadať širšie podklady, pretože mu boli zaslané všetky závery z kontrol rovnako ako poslancom parlamentu, vláde a príslušným ministerstvám,“ informuje Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa NKÚ.

Ani daľšie štátne inštitúcie, ktoré kontrolujú a disponujú informáciami týkajúcimi sa pandémie, so splnomocnencom vlády činorodú spoluprácu nemajú. 

„Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 MUDr. Peter Kotlár neoslovil náš úrad a neboli mu poskytnuté žiadne informácie,“ píše sa v stanovisku Správy štátnych hmotných rezerv SR.

„Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nebol oslovený na spoluprácu splnomocnencom vlády pre pandémiu Petrom Kotlárom k tejto správe. Úradu bola dňa 25.09.2024 doručená žiadosť o poskytnutie informácií v zmysle zákona č. 11/2000 Z. z., ktorá bola z dôvodu vecnej príslušnosti postúpená na priame vybavenie Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv,“ píše sa v stanovisku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Kotlár neskrýva frustráciu

Kotlár pritom tvrdí, že inštitúcie s ním nekomunikujú. „Mnohé z tých tém sú rozpracované a mnohé informácie som získal spôsobom, ktorý by som označil za nelegitímny,“ vyhlásil Kotlár.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv aj Úrad verejného zdravotníctva Kotlárovi jednorazovo poskytli odpoveď podobne, ako aj iným občanom na základe infožiadosti. V akom štádiu je momentálne spolupráca splnomocnenca vlády s novým ministerstvom zdravotníctva, zatiaľ nie je známe. Istou indíciou môže byť stanovisko, ktoré nám poskytlo ministerstvo.

„Ako už minister zdravotníctva uviedol pri vymenovaní, všetky strategické rozhodnutia bude prijímať na základe dát a vedeckých faktov modernej medicíny a bude sa opierať o názory medicínskych expertov,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva zdravotníctva.

Sám Kotlár neskrýva frustráciu. Netýka sa však správy, za ktorej vypracovanie je zodpovedný a platený. 

„Pokaľ nezastavím centralizáciu moci od WHO, tak moja úloha nemá zmysel, aby som v nej pokračoval,“ dodal Kotlár.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok