Opozičné strany žiadajú premiéra o okamžité odvolanie Kotlára. Dôvodom má byť šírenie lží o pandémii

dnes 14:59

Opozičné KDH a hnutie Slovensko vyzývajú premiéra Roberta Fica na odvolanie splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Petra Kotlára.

Peter Kotlár
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Dôvodom na jeho odvolanie je podľa nich šírenie dezinformácií a ohrozenie dôvery ľudí v očkovanie.

Majerský: Popiera základy medicíny

"Vyzývame premiéra Fica, aj s ohľadom na zodpovednosť, ktorú voči občanom na Slovensku má, aby akceptoval závery vedcov a splnomocnenca pre prešetrenie pandémie okamžite odvolal. Peter Kotlár posúva Slovensko tam, kam nesmeruje žiadna iná krajina na svete. Popiera základy medicíny, vedy a odbornosti," uviedol poslanec Národnej rady SR František Majerský (KDH) na utorkovej tlačovej konferencii.

V Kotlárovej správe o prešetrení pandémie podľa poslanca Petra Stachuru (KDH) nezaznelo nič podstatné, čo by pomohlo Slovensku zvládnuť budúce pandémie. Kotlár podľa Stachuru začal nahlodávať dôveru ľudí v mRNA vakcíny, ktoré pomohli odvrátiť celosvetovo 20 miliónov úmrtí.

"Paradoxné je, že Slovensko, krajina v strede Európy, člen Európskej únie, vo verejnom priestore dáva priestor dezinformátorom a ľuďom, ktorí práve takéto mRNA spochybňujú," povedal. Zároveň vyzval premiéra, aby zobral zodpovednosť za zdravotníctvo a rokoval so zdravotníkmi.

Hnutie Slovensko vidí šírenie lží a konšpirácií

K okamžitému odvolaniu Kotlára vyzýva vládu aj hnutie Slovensko, ako informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Peter Kotlár od svojho vymenovania za splnomocnenca vlády preukázal, že jeho funkcia je vhodná akurát tak na šírenie lží a konšpirácií pre dezinformačnú scénu. Jeho výstupy sú absolútne nepoužiteľné pre zhodnotenie manažmentu pandémie," komentoval predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš.

Slovenská lekárska komora sa ohradila voči záverom splnomocnenca Kotlára:

Správa o pandemickej kríze vyvolala vlnu kritiky

Kotlár už predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády.

Na minulotýždňovej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19.

Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavenie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti.

Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie. Voči jeho tvrdeniam sa ohradili aj viaceré zdravotnícke organizácie a odborníci z univerzít. Prezident Peter Pellegrini by sa podľa svojich slov veľmi čudoval, ak by sa vláda Kotlárovou správou zaoberala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok