Usvedčený podvodník, dezinformátor a kandidát na ministra zdravotníctva USA. Kto je Kotlárov spolupracovník Fleming?

7.10.2024 12:16

Splnomocnenec vlády Peter Kotlár (SNS) sa vo svojich tvrdeniach odvoláva aj na amerického doktora Richarda Fleminga. Jeho expertíza je však otázna a pochybnosti vyvoláva aj lekárovo profesionálne pozadie a minulosť.

kotlár fleming.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Novák, X/Richard M. Fleming

Tlačová beseda splnomocnenca vlády SR pre preverenie riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19 Petra Kotlára zaskočila mnohých odborníkov. Tvrdenia o nebezpečnosti mRNA vakcín, ktoré boli naprieč celým svetom použité na miliardách ľudí, či odmietanie odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú síce šokujúce, no Kotlár tvrdí, že si počas vyšetrovania nechal poradiť aj od rôznych expertov.

Jedným z nich je Američan Richard. M. Fleming, ktorý sa Slovákom prihovoril počas Kotlárovej tlačovky prostredníctvom videa. V ňom opakoval relatívne časté naratívy dezinformátorov o tom, že covid bol biologickou zbraňou z čínskeho laboratória.

Kotlár ho však predstavil ako svojho „top experta“ a aj samotný Fleming sa na svojom účte na sociálnej sieti X predstavuje ako „fyzik, jadrový kardiológ, právnik, biológ, chemik a psychológ“. Expertízu na posúdenie pandémie by teda mať mohol. Viac problematická je však jeho profesionálna minulosť.

Usvedčený z podvodu

Ako dokazuje záznam amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI), doktor Fleming bol v roku 2009 odsúdený na päť rokov podmienečného trestu so šiestimi mesiacmi domáceho väzenia vrátane elektronického monitorovania. Taktiež mu bola nariadená úhrada škody vo výške 107-tisíc amerických dolárov.

Fleming sa mal previniť tým, že zdravotným poisťovniam zasielal účty za viaceré medicínske procedúry, ktoré však v skutočnosti nevykonal. Kotlárov spolupracovník sa ku všetkým činom priznal a na základe dohody o vine a treste sa doživotne nesmie zapojiť do žiadneho federálne financovaného programu.

Tieto možné výhrady voči lekárovej expertíze na tlačovej besede Kotlárovi pripomenul aj jeden z prítomných novinárov. Splnomocnenec reagoval vyhýbavo a novinára sa spýtal, či vie ako súdny proces naozaj dopadol.

Okrem ekonomických podvodov sa však mal Fleming previniť aj priamo vo svojom obore. V roku 2018 spolu s niekoľkými spolupracovníkmi vydal ako kardiológ štúdiu o vplyve rôznych diét na srdcové zdravie.

Štúdia vyšla vo vedeckom časopise, ktorý ju však krátko na to stiahol. Ako informoval portál Retraction Watch, na strane vydavateľa existovali obavy ohľadom „integrity dát a konfliktu záujmov“, hoci nie je úplne jasné, o aké výhrady konkrétne išlo. Fleming tú istú štúdiu neskôr vydal v dvoch ďalších časopisoch, ktoré sú však považované za predátorské.

Takéto publikácie využívajú model otvoreného prístupu tým, že publikujú články bez riadnej odbornej kontroly a za vysoké poplatky. Ich cieľom je zisk, nie kvalita, čo vedie k šíreniu neoverených a nekvalitných vedeckých prác.

Okrem toho sa Fleming previnil aj v roku 2004. Mal prijať platbu od výrobcu sójových výrobkov za sfalšované testovanie daných produktov. Tvrdil, že majú zdravotné výhody, hoci testy reálne nevykonal.

Dezinformácie uverejnil aj v knihe

Zviditeľnil sa však až počas pandémie Covidu-19 a to šírením hoaxov a dezinformácií o samotnom víruse a o vakcínach. Ako sme už spomenuli, Covid-19 nepodložene označoval za biologickú zbraň z čínskeho laboratória, na šírení ktorej sa mala podieľať aj americká vláda. O týchto tvrdeniach dokonca napísal knihu.

Napriek tomu, že Fleming hovorí o svojej expertíze vo viacerých oblastiach a web Boston Globe ho ironicky označil za „muža mnohých talentov“, reálne odborné osvedčenie má pravdepodobne len v oblasti kardiológie. Ako uvádza web US Health News, študoval na univerzite v americkom štáte Iowa a v oblasti srdcového zdravia sa pohybuje vyše 20 rokov. V súčasnosti lekárstvo praktizuje v meste Reno, v štáte Nevada.

Napriek viacerým výhradám je Fleming údajne možným kandidátom na budúceho ministra zdravotníctva USA. Mal by sa ním stať v prípade, že zápas o Biely dom vyhrá vo voľbách bývalý americký prezident Donald Trump.

Pozrite si reportáž o podpore vládnych politikov pre Petra Kotlára:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok