Slováci na Floride opisujú chvíle pred hurikánom: Všetko sa zastaví, ľudia opevnia svoje domy a čakajú, čo prinesie búrka

Spojili sme sa so Slovákmi, ktorí žijú na Floride a boli v blízkosti hurikánu Milton. Podľa odborníkov je doposiaľ najnebezpečnejší. Úrady vydali výstrahy a upozorňovali ľudí v najzraniteľnejších lokalitách, aby opustili svoje domovy.

Hurikán Milton
Foto: TASR/AP

Kam sa ukryť pred tornádom?

Tornáda sa vytvárajú najmä na otvorených priestranstvách (na vidieku) alebo mimo mesta. "Viac než 100 tornád bolo zaznamenaných počas hurikánu Milton," tvrdí Matúš.

Pivnice na Floride nie sú. "V prípade tornád sa môžeme ukryť iba do šatníka. Tornáda prichádzajú v noci, človek nikdy nič nevidí, počujete len silný dážď a nárazy vetra," prezradila Andrea.

"Život v meste sa zastaví, každý sa zabední a opevní doma a vyčkáva na hurikán," opísala Slovenka bežnú situáciu počas hurikánov. 

"Nestarajte sa o prácu, tá počká, vy ste dôležitejší," povedali im úrady. 

Matúš opisuje zážitok počas Hurikánu Helene, prirovnáva ho k hurikánu Milton. "Bol viac katastrofický ako Milton. Priniesol so sebou veľa vody, niektoré domy mali vodu vo výške 1,5 metra. Veľa ľudí prišlo o domovy a teraz potrvá minimálne 6 mesiacov, kým im to stavebné firmy všetko opravia.

V oblasti, kde pracuje (Clearwater Beach) malo 98 percent domov na príjazdovej ceste vyhádzané spotrebiče, nábytok, matrace a televízory. Väčšina áut bola poškodená a nepoužiteľná. Lode, ktoré boli staršie, sa potopili. 

"Zažil som aj hurikán Ian. ten sa nanešťastie na poslednú chvíľu otočil na mesto Fort Myers, kde došlo k fatálnym následkom a veľa ľudí prišlo o život," dodal.

Pozrite si rozhovor so Slovenkou žijúcou v Orlande pred hurikánom Milton.

Škody za 50 miliárd dolárov

Výšku škôd ktoré spôsobil hurikán Milton na Floride už odhadli na 50 miliárd dolárov. Oznámil to prezident Joe Biden, ktorý by mal v nedeľu postihnutú oblasť navštíviť. Živel si vyžiadal najmenej 16 obetí. Práce na odstraňovaní následkov hurikánu pokračujú.

Milton sa prehnal Floridou vo štvrtok, a to len necelé dva týždne po hurikáne Helene.

Záchranári pátrali po možných obetiach a odstraňovali následky, ktoré živel napáchal. Úrady obyvateľov naďalej varujú pred hrozbami. Napríklad pred strhnutým elektrickým vedením ležiacim vo vode.

Pozrite si reportáž o tom, aké škody spôsobil hurikán Milton.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok