VIDEO: Lovci búrok vleteli do hurikánu Milton. Zábery odhaľujú, ako to vyzerá v oku veternej smršte

9.10.2024 11:37

Lovci búrok z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) preleteli lietadlom cez hurikán Milton nad Mexickým zálivom. Zábery ukazujú turbulencie, ktoré museli prekonať, aby mohli zozbierať dôležité údaje o hurikáne, keď sa blížil k severoamerickej pevnine.

Milton
Foto: X/National Weather Service

Posádka výskumného lietadla vzdorovala silným nárazom vetra, pre ktoré mala problém udržať sa na svojich miestach, zatiaľ čo všetky veci okolo nich padali na zem.

Varovanie pre pobrežie USA

Milton je jedným z najsilnejších hurikánov nad Atlantickým oceánom od začiatku meteorologických záznamov. Za niekoľko hodín začiatkom tohto týždňa zosilnel z tropickej búrky na hurikán kategórie 5 s maximálnou rýchlosťou vetra viac ako 250 kilometrov za hodinu, informuje CNN Prima News.

Hurikán neskôr zoslabol na štvrtú kategóriu a pravdepodobne ešte zoslabne, kým zasiahne pobrežie USA, ale podľa meteorológov zostane minimálne na tretej kategórii. Naposledy takáto silná búrka priamo zasiahla Tampa Bay v roku 1921, uvádza agentúra AP. Prívalová vlna vysoká niekoľko metrov by tu mohla spôsobiť obrovské škody, keďže veľká časť metropolitnej oblasti leží priamo nad oceánom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok