Slováci na Floride opisujú chvíle pred hurikánom: Všetko sa zastaví, ľudia opevnia svoje domy a čakajú, čo prinesie búrka

Spojili sme sa so Slovákmi, ktorí žijú na Floride a boli v blízkosti hurikánu Milton. Podľa odborníkov je doposiaľ najnebezpečnejší. Úrady vydali výstrahy a upozorňovali ľudí v najzraniteľnejších lokalitách, aby opustili svoje domovy.

Hurikán Milton
Foto: TASR/AP

Slováci žijúci v Orlande a Tampe

Slovenka Andrea Belková žije na Floride v meste Orlando už 20 rokov. Orlando sa nachádza vo vnútrozemí a od toho najhoršieho by však malo byť ušetrené.

Aj napriek hurikánu Milton sa rozhodla zostať a neodcestovať niekam, kde to bude bezpečnejšie. "Sledujeme stále správy, prípravy pokračujú. Človek je pripravený na to zostať doma, všetko zo záhrady dať do vnútra, natankovať si auto, dobiť telefóny, vybrať hotovosť, aby človek keď stratí elektrinu, mal nejakú hotovosť," opisuje. 

Ako Andrea tvrdí, vo vnútrozemí veľa ľudí záchranári neevakuovali. Týkalo sa to iba domov, ktoré boli mobilné. "Pri pobreží bola evakuácia povinná. Aktuálne sa evakuovať ani neodporúčam, pretože zostanete uviaznutí v kolóne, problém je aj s benzínom," radí Andrea. 

Ľudovít Galka s rodinou žije v meste Tampa od roku 2016 (9 rokov). "Zostali sme, náš dom sa nenachádzal v evakuačnej zóne, čiže odísť by mohlo znamenať, že sa vystavíte väčšiemu riziku," vysvetlil.

Ďalší Slovák Matúš Vasilenko žije na Floride od roku 2018 (7 rokov). Pred hurikánom odcestoval so ženou do Orlanda, kde riziko nebezpečenstva bolo menšie.

Jeden z domov v Tampe sa Matúš rozhodol aj zabezpečiť. "Cez okno sme dali dosky a taktiež k dverám sme dali tašky s pieskom, všetok vonkajší nábytok sme uložili do garáže. Vypli sme ističe, aby sme predišli nejakým požiarom, vypustili bazén, aby nám nepretiekla voda cez okraj a nezaplavilo nám kuchyňu, obývačku a iné izby na prvom poschodí," opísal postup. 

Bez elektriny a teplej vody

Matúš tvrdí, že v Tampe boli záplavy a veľa vyvrátených stromov.

Situácia u Ľudovíta je podobná. Obyvatelia majú po kolená vodu, prišli o elektrinu a budú čakať niekoľko dní na pripojenie.

"Výpadok elektriny je po štrukturálnom poškodení obydlia určite najvážnejším problémom, pretože v 30-stupňových teplách nemať klimatizáciu, chladničku, či mrazničku, navyše drvivá väčšina domácností nemá plyn, ako napríklad na Slovensku. Nemáte možnosť si navariť," tvrdí Ľudovít s tým, že majú kotol na elektrinu, tým pádom množstvo domácností bez elektriny nebude mať ani teplú vodu.

"Ak táto situácia má trvať desať až viac dní, tak kvalita života sa dramaticky zmení," dodal.

V piatok (12.10.) bolo bez elektriny takmer dva a pol milióna domácností.

Ako úrady informovali o blížiacom sa nepriaznivom počasí?

Mestá boli rozdelené do evakuačnej zóny A, B, C, D alebo E , podľa blízkosti vody alebo podľa nižšie položených oblastí (riziko povodní). "Väčšinou sa evakuovali zóny A, B, a C, môj dom bol v zóne B, vďaka Bohu, bez poškodenia. Druhý dom v St. Petersburgu bol v zóne E, kde som nemusel robiť žiadne opatrenia," opísal svoju situáciu Matúš.

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis v rozhovore pre televíziu CBS uisťoval, že Florida je pripravená na hurikán Milton.

"Médiá a úrady veľmi podrobne informujú, a to prostredníctvom televízneho vysielania, na sociálnych sieťach, poslali nám výstražné SMS priamo do mobilných telefónov. Nie je absolútne možné tvrdiť, že by niekto niečo zanedbal," vyzdvihol Ľudovít.

DeSantis povedal, že Milton zrejme spôsobí veľké škody.

"Guvernér Floridy, ako najvyššia autorita, bol v živých vstupoch veľmi adresný, konkrétny a veľmi presne informovaný," zhodnotil Ľudovít žijúci v Tampe.

Aká je nálada v Orlande?

Andrea aj jej susedia zostávajú doma. "Chcú si chrániť majetky," povedala s úsmevom.

Milton však nie je prvý hurikán, ktorý zažila. "Hurikány sú tu skoro každý rok, záleží, ktorým smerom idú. v Orlande sme boli zasiahnutí priamo od roku 2003. Charley bol najsilnejší, boli sme priamo v oku hurikánu, úrady vtedy hovorili o kategórii štyri. Potom v roku 2017 sme nemali desať dní elektrinu, museli sme sa premiestniť k známym, aby sme mohli fungovať. Hurikán Helene neudrel s takou silou na Orlando, ale Milton bude z tých najhorších, ktorý som zažila," dodala Andrea. 

Charley bol súčasťou neslávne známej hurikánovej sezóny v roku 2004, keď štát zasiahli aj hurikány Jeanne, Frances a Ivan.

Šťastie v nešťastí

Ľudovít spolu s rodinou špeciálne opatrenia pred hurikánom nerobil. "Odstránili sme mobilné veci z balkóna, nábytok, kvety a čakali sme, ako to dopadne", hovorí.

Videl však na niektorých oknách u susedov rôzne lepiace pásky.

Zabezpečenia, ktoré opísala vyššie Slovenka Andrea sú podľa Ľudovíta väčšinou v oblastiach, ktorým hrozí priamy zásah. "Tam ľudia pravidelne zatĺkajú všetky okná a dvere veľkými drevenými platňami, prístupové cesty vykladajú mechmi s pieskom, ale ani toto nemusí vždy stačiť," tvrdí.

"My sme mali tento rok obrovské šťastie, lebo ten nárazový vietor, ktorý začal niekoľko minút pred polnocou a pretrval asi hodinu a pol, bol skutočne to najsilnejšie, čo sme doteraz zažili," dodal.

Vo videu nižšie môžete vidieť záber od Ľudovíta Galka, ktorý natočil, ako sú na tom aktuálne cesty prvej triedy pár minút od jeho domu v Tampe.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok