Hurikán Milton spôsobil na Floride škody vo výške 50 miliárd dolárov. Živel si vyžiadal najmenej 16 obetí

Škody po hurikáne Milton odhadli na 50 miliárd dolárov. Oznámil to prezident Joe Biden, ktorý by mal zajtra postihnutú oblasť navštíviť. Živel si vyžiadal najmenej 16 obetí. S blížiacimi sa prezidentskými voľbami sa z katastrofy stala aj politická téma.

Milton sa prehnal Floridou vo štvrtok (10.10), a to len necelé dva týždne po hurikáne Helene. Včera bolo bez elektriny takmer dva a pol milióna domácností. Záchranári pátrali po možných obetiach a odstraňovali následky, ktoré živel napáchal. Úrady obyvateľov naďalej varujú pred hrozbami. Napríklad pred strhnutým elektrickým vedením ležiacim vo vode.

V piatok bolo bez elektriny takmer dva a pol milióna domácností. 

"Pokračujeme v koordinácii zdrojov s miestnymi a štátnymi orgánmi. Musíme dodať potraviny, vodu, zdravotnícky materiál a generátory. Snažíme sa, aby to bolo čo najrýchlejšie.“ uviedla kandidátka Demokratov na prezidentku USA Kamala Harrisová.

Úrady obyvateľov aj naďalej varujú - napríklad pred strhnutým elektrickým vedením ležiacim vo vode. Prírodné katastrofy sa stali aj atraktívnou témou prezidentských volieb. 

"Posielam našu lásku každému, koho zasiahol hurikán. Federálna vláda neurobila to, čo urobiť mala, najmä v oblasti Severnej Karolíny. Nechali tých ľudí trpieť.“ dodal kandidát Republikánov na prezidenta USA Donald Trump.

Severná Karolína je najviac zničeným štátom po hurikáne Helene a zároveň patrí k jedným z kľúčových štátov, ktorý rozhodne o volebnom víťazstve Donalda Trumpa alebo Kamaly Harrisovej. Trump obvinil demokratov z nečinnosti. Niektorí republikáni dokonca šírili výmysly, že mohutnú búrku nasmerovala na ľudí súčasná vláda alebo že federálna agentúra pre mimoriadne situácie neposkytne dostatok peňazí na obnovu, pretože ich Bidenova administratíva rozdala imigrantom. Demokrati vinia Donalda Trumpa zo lží a vyzývajú ho k zodpovednosti. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok