Napíšte si osobné údaje na ruku. Nebudeme zachraňovať, len zbierať mŕtvoly, varovala floridská polícia pred úderom hurikánu

10.10.2024 17:34 , Aktualizované: 10.10.2024 22:24

Evakuujte sa, alebo vám hrozí smrť. V takomto duchu sa niesli varovania štátnych úradníkov USA pred príchodom hurikánu Milton. Polícia dokonca varovala, že nebude schopná pomáhať.

Hurikán Milton sa už prehnal americkým štátom Florida a zanechal za sebou až katastrofické škody. Situácia však nebola až taká tragická, ako byť mohla.

Nad pevninou totiž hurikán zoslabol na kategóriu tri z možných päť, pri odchode už bol len v kategórii jedna. Búrka tiež dorazila k pobrežiu skôr a južnejšie, ako sa očakávalo.

Guvernér štátu Ron DeSantis na tlačovej konferencii vyhlásil, že aj vďaka tomu sa Florida zrejme „vyhla najhoršiemu scenáru“. Milton sa prihnal pred prílivom, vďaka čomu sa západné pobrežie štátu mohlo vyhnúť najhorším predpovediam ohľadom prílivových vĺn.

Len pozbierajú telá

Napriek tomu tamojšie orgány vydávali krátko pred a počas vyčíňania hurikánu skutočne strašidelné výstrahy. Ako informuje český web novinky.cz, šéfka policajného zboru floridského mesta Bradenton Melanie Bevanová obyvateľov varovala, že polícia „nebude zachraňovať, len zbierať mŕtvoly“.

„Je to príšerné. Lietajú strechy, stromy,“ doplnila.

Podobné morbídne varovania vydávali úradníci aj niekoľko dní pred očakávaným príchodom hurikánu. Obyvateľom Floridy totiž štátne orgány odporúčali, aby opustili oblasti, ktoré Milton zasiahne. V opačnom prípade ich môže čakať smrť.

Podľa portálu Newsweek floridská generálna prokurátorka Ashley Moodyová počas tlačovej konferencie na ľudí apelovala, aby si na svoje telá napísali fixkou osobné údaje v prípade, že sa rozhodnú neevakuovať.

„Pravdepodobne si budete musieť na ruku napísať svoje meno permanentnou fixkou, aby ľudia vedeli, kto ste, keď k vám potom prídu,“ vyhlásila.

Jej varovanie na tlačovej konferencii doplnil aj americký senátor Rick Scott. „Nikto vám tu nemôže zachrániť život, ak sa dobrovoľne vystavíte nebezpečenstvu,“ povedal.

O deň neskôr Moodyovej vyjadrenia kvitoval aj šerif Bill Prummell z okresu Charlotte na Floride.

„Ak sa rozhodnete zostať, nájdite si permanentnú fixku. Na ruku si napíšte svoje meno, dátum narodenia a meno najbližšieho príbuzného, aby sme vedeli, kto ste a koho máme kontaktovať,“ prihováral sa obyvateľom. Dodal, že nejde o žiadny vtip.

Zanechal spúšť

Milton zasiahol v stredu večer pevninu ešte ako hurikán tretej kategórie. V tom čase rýchlosť jeho vetra dosahovala až 195 kilometrov za hodinu. Následne, ako prechádzal cez Floridu, sa rýchlosť jeho vetra znižovala, čo ho degradovalo na hurikán druhej kategórie.

Hurikán sprevádzali výdatné zrážky a ničivý vietor. Na stredozápade Floridy vyhlásili v súvislosti s povodňami núdzový stav. V meste St. Petersburg prasklo vodovodné potrubie, v dôsledku čoho muselo mesto dočasne zastaviť dodávky pitnej vody.

Podľa posledných údajov je viac než 2,8 milióna ľudí bez dodávok elektrickej energie. Milton poškodil aj strechu štadiónu Tropicana Field v St. Petersburgu, ktorý využíva bejzbalový tím Tampa Bay Rays.

Populárna americká popová speváčka Taylor Swift oznámila, že daruje päť miliónov dolárov pre ľudí postihnutých hurikánmi Helene a Milton. Peniaze sa využijú na zabezpečenie základných potravín, pitnej vody a rôznych ďalších potrieb pre ľudí, ktorých zasiahol hurikán.

Pozrite si reportáž o najhorších hurikánoch v histórii Spojených štátov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok