Kauza AllatRa pokračuje. Na vypočúvaní zastrašovali novinárku, trestné oznámenie podal ľudový liečiteľ prepojený na sektu

11.10.2024 16:09

AllatRa, resp. jeho odnož Tvorivá spoločnosť, je podľa slov jedného z vypočúvaných za trestným oznámením na novinárov a aktivistov. Žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá má byť na sektárske hnutie prepojená, bola prítomná na väčšine výsluchov.

sbu allatra.jpg
Foto: SBU
Razia ukrajinských bezpečnostných zložiek v centrále AllatRa.

Medzinárodné pseudonáboženské hnutie AllatRa, ktoré podľa mnohých odborníkov vykazuje znaky sekty a vyznačuje sa napríklad šírením konšpiračných teórií či dokonca pro-kremeľskej propagandy, sa na Slovensku v uplynulých dňoch spomína často. Písali sme o ňom aj my v článku priloženom nižšie.

Dôvodom je vyšetrovanie žilinskej prokurátorky Lucie Pavlaninovej, v rámci ktorého vypočúvala novinárku českého webu Seznam Zprávy Kristínu Cirokovú.

Ciroková sa vo svojich článkoch venovala aktivitám siekt, pričom poukazovala aj na nebezpečenstvo organizácie AllatRa, resp. jej globálneho projektu Tvorivá spoločnosť.

Médiá však upozornili na konflikt záujmov v rámci tohto vyšetrovania, keďže samotná Pavlaninová v minulosti propagovala aktivity organizácie. Túto skutočnosť potvrdili pre Denník N aj jej kolegovia z prokuratúry, hoci Pavlaninová tvrdí, že s AllatRou nemala nikdy nič spoločné.

Šikana novinárky

Ciroková však nie je jediná, ktorú si predvolali na výsluch. Karolína Kiripolská, novinárka Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK), napísala článok o aktivitách Tvorivej spoločnosti v zahraničí aj na Slovensku 8. októbra. O dva dni neskôr, teda 10. októbra, ju už vypočúvali na základe predvolania námestníka žilinského krajského prokurátora Martina Kováča. O udalosti informovalo ICJK na sociálnej sieti.

Centrum opisuje, že výsluch jeho novinárky pôsobil manipulatívne, zastrašujúco a šikanózne. Pýtať sa vraj mali aj na jej majetkové pomery.

„ICJK považuje výsluch svojej reportérky v pozícii svedka za snahu o zastrašenie investigatívnej novinárky a o pokus štátnej moci odradiť novinárov od práce na témach o otázkach verejného záujmu,“ píše ICJK a dodáva, že novinárku kontaktovali z prokuratúry ešte predtým, ako článok vyšiel.

Prokuratúra takisto vypočúvala Ivanu Škodovú z občianskeho združenia Integra, ktoré sa venuje prevencii a pomoci v oblasti siekt, či českého youtubera a aktivistu Jakuba Jahla, píše denník SME.

Otázky sa mali v obidvoch prípadoch týkať najmä ich aktivít v tejto oblasti. Pri oboch výsluchoch mala byť prítomná aj Pavlaninová, pričom ju napríklad zaujímalo, odkiaľ čerpali informácie do svojich mediálnych výstupov.

Viac znepokojivým je však slovník, ktorý používal pri výsluchu Škodovej vyšetrovateľ. Vraj jej povedal, že vyšetrovanie je vedené „proti antikultistom“, ku ktorým majú patriť aj niektorí novinári.

Pojem antikultisti používa samotné hnutie AllatRa a v praxi ním označuje všetkých jednotlivcov, ktorí otvorene kritizujú aktivity hnutia. Nie je nezvyčajné, že o tzv. „antikulte“ hovorí ako o nacistoch.

„AllatRa si už niekoľko mesiacov ide na internete masívnu kampaň proti takzvanému antikultu. Tvrdia, že jeho členovia sú nacisti a šíria konšpiráciu o tom, že antikultisti manipulujú a kódujú deti, aby potom strieľali v školách,“ vysvetlila pre SME Ciroková.

Jahlovi mala zase prokurátorka Pavlaninová otvorene povedať, že trestné oznámenie podala AllatRa. Aktivista a študent teológie však tvrdí, že s podobným správaním zo strán siekt sa stretáva pravidelne.

Trestné oznámenie pochádza od pseudodoktora

Podľa zistení SME podal trestné oznámenie istý Miroslav Kasan pôsobiaci v organizácii Centrum národnej medicíny Agapé z Dolného Kubína.

Praktizuje ľudové a vedecky nepotvrdené liečiteľstvo, pričom využíva napríklad náboženstvo, masáže či dokonca pijavice. Na svojom webe sa pritom centrum hlási k podpore Tvorivej spoločnosti. V danej trestnej veci zatiaľ nepadlo konkrétne obvinenie a novinárov, odborníkov a aktivistov teda vypočúvajú len ako svedkov.

V piatok krajský prokurátor v Žiline Tomáš Balogh informoval, že Pavlaninovej konanie prešetrí osobitná komisia, píše Denník N.

„Po získaní relevantných výsledkov zriadenej komisie budem postupovať v zmysle zákona a svojich zákonných kompetencií. S výsledkami činnosti tejto komisie bude verejnosť náležitým spôsobom oboznámená,“ uviedol. Naďalej však tvrdí, že verí Pavlaninovej slovám o tom, že na AllatRu nie je prepojená.

Pavlaninová sa vo štvrtok vzdala funkcie vedúceho prokurátora oddelenia boja s organizovaným zločinom. Dôvod nebol zo stanovísk krajského prokurátora a žilinskej prokurátorky jasný.

Varovanie vydalo aj ministerstvo

Zaujímavým aspektom celého prípadu je to, že na Tvorivú spoločnosť v minulosti upozorňovalo prostredníctvom facebookovej stránky Hoaxy a podvody aj Ministerstvo vnútra SR.

Ministerstvo v máji minulého roka napríklad uverejnilo príspevok, v ktorom informovalo „prečo maximálne spozornieť, keď uvidíte komentár či príspevok od člena Tvorivej spoločnosti“.

Rezort svoje varovanie zdôvodňoval napríklad tým, že hnutie nesie všetky znaky sekty alebo kultu, šíri myšlienky nadradenosti istej skupiny ľudí nad inými, velebí ruského prezidenta Vladimira Putina a má netransparentné financovanie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok