Prokurátorka zo Žiliny propagovala AllatRu, hnutie verí v mimozemšťanov a vládu jedného cára. Komunikovali s ním aj slovenskí politici

včera 00:00

AllatRa, tiež známa pod názvom svojho projektu Tvorivá spoločnosť je medzinárodným hnutím s pochybným pozadím. Okrem viery v bizarné konšpiračné teórie podporuje ideu spájania slovanských národov pod Ruskom a má strašidelný plán pre nový svetový poriadok.

allatra logo.jpg
Foto: Facebook/Creative Society

Ako sme v stredu informovali, žilinská krajská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá vedie vyšetrovanie českej novinárky Kristíny Cirokovej zamerané na jej reportáže o sektách, v minulosti propagovala aktivity organizácie AllatRa, resp. jej odnože Tvorivej spoločnosti.

V krátkosti sa Tvorivá spoločnosť dá opísať ako pseudo-náboženská až sektárska, či dokonca okultná alebo ezoterická organizácia. Sama sa opisuje ako osvetová medzinárodná únia, ktorá sa v súčasnosti zameriava najmä na riešenia globálnej klimatickej krízy. Vraj nie je napojená na žiadny politický prúd či náboženstvo.

Pod úctyhodným poslaním sa však podľa vyšetrovaní a zistení médií skrýva nelichotivé pozadie. Čo je v skutočnosti AllatRa, ktorá sľubuje svetový mier a celosvetovú spoluprácu?

Ukrajinský pôvod

Začiatky Tvorivej spoločnosti, v tom čase známej skôr pod pôvodným názvom AllatRa či označením hnutia „bojovníci svetla“, nie sú úplne jasné. Pôsobiť však začala okolo roku 2010 a to v hlavnom meste Ukrajiny - Kyjeve.

So založením organizácie sa spájajú najmä dve mená: Igor Michajlovič Danilov a Galina Alexandrovna Jabločkina. Oficiálne bola AllatRa zaregistrovaná v roku 2014 a zviditeľnila sa masívnou propagáciou svojich kníh. Už vtedy si tamojšie médiá organizáciu všimli v spojitosti s nejasným financovaním.

AllatRa očividne disponovala značnými finančnými prostriedkami, keďže si mohla dovoliť propagovať svoju literatúru, platiť bilbordy a reklamu na rôznych platformách. Pôvod týchto financií však zostáva nejasný.

Problematickosť hnutia spočíva na prvý pohľad najmä v jeho ideológii, ktorá je z veľkej časti založená na viere v rôzne konšpiračné teórie. Pre ukrajinské orgány sa však stalo „tŕňom v oku“ až oveľa neskôr, v roku 2023.

Proruský naratív

Ako v tom čase informoval ukrajinský portál Babel, Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) začala vyšetrovanie organizácie na základe ich pretláčania proruskej propagandy. AllatRa vo svojich najrôznejších výstupoch šírila myšlienky o všeslovanskej vzájomnosti, v ktorej sa slovanské národy zjednotia pod jedným „cárom“, ktorým mal byť v tomto prípade ruský prezident Vladimir Putin.

AllatRa tiež podporovala vpád ruských vojsk na Ukrajinu či ostreľovanie ukrajinskej civilnej infraštruktúry. SBU prehľadala približne 20 centier aktivity organizácie a tvrdila, že u jej členov našla rôzne propagačné materiály, zbrane a výbušniny. Tiež uviedla, že potvrdila jej prepojenie na ruské tajné služby.

Na Ukrajine sa jej aktivity údajne podarilo neutralizovať, medzinárodne však AllatRa operuje dodnes a to najmä v rámci jej projektu Tvorivá spoločnosť.

Okrem šírenia ruskej propagandy sa však Tvorivá spoločnosť venuje viacerým pochybným aktivitám. Na všetkých relevantných sociálnych platformách propaguje svoje aktivity prostredníctvom množstva účtov pričom nazbierala stovky tisíc sledovateľov.

Tajná vláda, mimozemšťania aj spoločný vodca

Obsahom jej materiálov sú pomerne známe konšpiračné teórie o malej skupine ľudí, ktorá v tajnosti ovplyvňuje svetové dianie, o existencii mimozemšťanov či o nepravosti všeobecne akceptovaných teórii o klimatickej zmene. Médiá v minulosti upozornili aj na to, že ich obsah má často aj antisemitský podtón.

Do ideológie organizácie patria aj pomerne bizarné myšlienky o údajnom príchode zjednotiteľa sveta, ktorého Tvorivá spoločnosť nazýva „Nomo“ a často sa jeho opis podobá na Vladimira Putina. Hoci organizácia tvrdí, že nemá lídra, väčšinou sa zaňho označuje jej zakladateľ Danilov, ktorý sám seba nazýva „duchom svätým“.

Okrem toho sa Tvorivá spoločnosť často označuje za apokalyptické hnutie, keďže šíri myšlienky o tom, že svet môže čoskoro zaniknúť. Na vine by mala byť práve klimatická kríza, v existenciu ktorej síce organizácia verí, no spochybňuje vedecký konsenzus o jej pôvode a zavinení ľuďmi.

„Poslaním Tvorivej spoločnosti je upútať pozornosť svetového spoločenstva na globálnu klimatickú krízu, ako aj štúdium jej príčin a hľadanie riešení,“ píše o sebe Tvorivá spoločnosť na oficiálnej slovenskej stránke.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok