Žilinská prokurátorka, ktorá vyšetruje českú novinárku za reportáže o sekte AllatRa, organizáciu sama propagovala

9.10.2024 14:35

Žilinská krajská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá vedie vyšetrovanie českej novinárky Kristíny Cirokovej zamerané na jej reportáže o sektách, v minulosti sama propagovala aktivity týchto organizácií.

Prokuratúra zrušila Žedényiovej obvinenie z kauzy Fatima. Jankovskú naďalej stíhajú
Foto: TA3

Prokurátorka podozrivá z podpory sekty

Žilinská prokuratúra spustila vyšetrovanie českej novinárky Kristiny Cirokovej z portálu Seznam Zprávy za jej reportáže o sektách, pričom ju podozrieva zo zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Informovali o tom SME a Denník N.

Ciroková vo svojich reportážach upozornila, že na Slovensku sa údajne ukrýva Igor Michajlovič Danilov, vodca sekty AllatRa (Tvorivá spoločnosť), ktorý je na Ukrajine obvinený z viacerých zločinov. Tvorivá spoločnosť pôsobí v 180 krajinách sveta, najviac aktívna je v Európe. „Pre Česko a Slovensko využíva spoločné kanály a ich facebooková stránka má takmer 60-tisíc sledovateľov,“ uvádza SME.

Žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, ktorá Cirokovú vyšetruje, sa údajne sama angažovala v podpore sekty Tvorivá spoločnosť a propagovala toto hnutie. Svojim kolegom hromadne rozosielala e-maily s webovými odkazmi na sektu a „snažila sa kolegom predávať aj rôzne sektárske predmety či tablety sľubujúce dlhovekosť a podobne“.

Prokurátorka odmieta poskytnúť akékoľvek podrobnosti. „Je to neverejné konanie. Ja sa nemám k čomu vyjadrovať. Ale poviem vám: noviny si vždy napíšu, čo chcú,“ potvrdila pre Denník N.

Redakcia bude reportérku brániť

Ciroková už bola v Prahe vypočúvaná, pričom sa na výsluchu zúčastnila aj Pavlaninová. Novinárka sa ocitla v pozícii obvinenej, hoci zatiaľ nie je formálne trestne stíhaná. Ciroková a jej právny tím vnímajú postup slovenských orgánov ako zastrašovanie novinárov, ktorí vykonávajú svoju prácu v súlade so slobodou prejavu a právom na informácie. Redakcia Seznam Zprávy sa chystá svoju reportérku brániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami.

Polícia sa k prípadu zatiaľ nevyjadruje, pričom uviedla, že prebieha vyšetrovanie a nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

Pozrite si reportáž z 21. februára 2024 o boji politikov a novinárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok