Prokurátorka, ktorá propagovala sektu, končí ako vedúca oddelenia boja s organizovaným zločinom. Členstvo v AllatRe poprela

včera 14:42 , Aktualizované: včera 14:54

Lucia Pavlaninová, prokurátorka Krajskej prokuratúry Žilina, sa rozhodla vzdať funkcie vedúceho prokurátora oddelenia boja s organizovaným zločinom.

súd, súdna sieň
Foto: TASR/Štefan Puškáš (ilustračná snímka)

Portál aktuality.sk o tom informuje na základe stanoviska krajského prokurátora v Žiline Tomáša Balogha, ktorý jej rozhodnutie plne akceptoval.

Pavlaninovej meno bolo v médiách spomínané v spojitosti s vyšetrovaním novinárky Kristíny Cirokovej z českého webu Seznam Zprávy. Tá sa vo svojich reportážach venovala sektám, pričom Pavlaninová aktivity jednej z nich - medzinárodnej sektárskej organizácie AllatRa - sama propagovala.

Balogh vo svojom stanovisku zároveň vyjadril znepokojenie nad anonymnými e-mailmi obsahujúcimi vulgárne útoky, ktoré boli adresované Pavlaninovej v súvislosti s výkonom jej funkcie.

Zdôraznil, že prokurátorka nedávno úspešne získala bezpečnostnú previerku od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Balogh tiež reagoval na špekulácie o možnej príslušnosti Pavlaninovej k organizáciám Tvorivá spoločnosť alebo AllatRa, ktoré ona sama poprela. Prokurátor nemá žiadne informácie, ktoré by tieto tvrdenia spochybňovali.

V prípade výsluchu Cirokovej, ktorý sa uskutočnil pred dvoma týždňami, Pavlaninová nebola dozorujúcou prokurátorkou, ale zúčastnila sa niektorých úkonov.

Vypočúvali ju, no obvinená nie je

„Prehlasujem, že nie som žiadnym spôsobom zapojená do činnosti organizácií AllatRa, resp. Tvorivá spoločnosť a ani nie som ich členom. Rovnako tak nemám žiadny či už pozitívny, alebo negatívny vzťah k osobám zastupujúcim tieto organizácie, čo platí aj o mojom vzťahu k vyššie uvedenej trestnej veci,“ napísala Pavlaninová v stanovisku zaslanom agentúre.

Dodáva tiež, že česká novinárka Ciroková „nevystupuje v danej trestnej veci v procesnom postavení obvineného a teda trestné konanie nie je vedené proti jej osobe“.

„Na záver uvádzam, že som bola prekvapená masívnosťou mediálneho nátlaku voči mojej osobe pre výkon mojich služobných povinností. Rovnako tak veľmi negatívne vnímam početné vulgárne útoky na moju osobu, ktoré som zaregistrovala po medializácii nie vždy overených a pravdivých informácií,“ doplnila prokurátorka.

Pozrite si reportáž o pozastavení činnosti bývalého prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok