Výjazdové rokovanie v Modre: Vláda schválila vyše 1,5 milióna eur na projekty v okresoch Malacky a Pezinok

dnes 06:37 , Aktualizované: dnes 12:16

Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Modre.

20242102_vlada17_13021835.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Rozvoj pracovnej sily

Vláda zároveň navrhuje opatrenia a úlohy zamerané na posilnenie regionálnej konkurencieschopnosti a rozvoj pracovnej sily. Ministerstvo vnútra má preveriť možnosti na zriadenie klientskeho centra Okresného úradu Pezinok. V oblasti športu kabinet navrhuje v spolupráci s primátorom Pezinka podporiť výstavbu hokejovej haly v Pezinku. V oblasti zdravotníctva sa navrhuje vyhlásenie výzvy na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.

„Bude nevyhnutné analyzovať stav siete stredných škôl a optimalizovať sieť škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji s cieľom zvýšenia potenciálu spolupráce so zamestnávateľmi v duálnom vzdelávaní a vytvárania efektívnejších klastrov škôl, ktoré budú silnejšími partnermi pre firmy a vysoké školy a budú rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na zmeny a výzvy v oblasti stredného školstva,“ tvrdí vláda.

Zdroje z plánu obnovy

Vláda na výjazdovom rokovaní tiež schválila návrh ministerstva zdravotníctva. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline a Úrad verejného zdravotníctva SR sa stanú priamo určenými prijímateľmi z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Žilinská nemocnica využije zdroje na rekonštrukciu a rozšírenie chirurgického a očného pavilónu, ÚVZ na dobudovanie laboratória BSL3 na diagnostiku vysoko rizikových biologických agensov a toxínov.

Dielo by podľa odhadov mohlo byť hotové v polovici roka 2026. Predpokladané náklady sú vo výške 4 840 000 eur s DPH.

ÚVZ využije prostriedky na zriadenie a dobudovanie plne funkčného laboratória BSL3, ktoré umožní rozšírenie spektra laboratórnej diagnostiky a zvýšenie všeobecnej pripravenosti na ohrozenia vysoko nebezpečnou nákazou.

Aj v tomto prípade sa odhaduje realizácia do polovice roka 2026 s odhadovanými nákladmi vo výške 4 800 000 eur.

Environmentálny fond prerozdelí vyše 280 miliónov eur

Environmentálny fond bude mať k dispozícii v budúcom roku vyše 284,3 milióna eur z výnosu získaného z dražieb emisných kvót. Jednu časť výnosu použije na klimatické účely. Druhá časť, maximálne 50 percent, pôjde na účty ministerstiev dopravy, hospodárstva a pôdohospodárstva, a to podľa nimi predloženého plánu použitia týchto prostriedkov.

Pred rokovaním čakala na členov vlády skupinka protestujúcich s transparentmi:

Skupinka protestujúcich "vítala" vládu. Foto: ta3/Monika Podstavková Skupinka protestujúcich "vítala" vládu.

Podpis memoranda

Po zasadnutí vlády majú tiež podpísať Memorandum o spolupráci v oblasti vedy, výskumu, vzdelávania a podpory vinohradníckeho, vinárskeho a ovocinárskeho sektora v Slovenskej republike.

Signatármi budú predstavitelia ministerstiev životného prostredia i pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, zástupcovia samospráv, akademického sektora i výskumu v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. októbra o tom, ako slovenský a ukrajinský premiér rokovali v Užhorode.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok