Výjazdové rokovanie v Modre: Vláda schválila vyše 1,5 milióna eur na projekty v okresoch Malacky a Pezinok

dnes 06:37 , Aktualizované: dnes 12:16

Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Modre.

Rekonštrukcia Múzea Ľudovíta Štúra

Ministerstvo kultúry SR má podľa materiálu v spolupráci so Slovenským národným múzeom spustiť proces verejného obstarávania na rekonštrukciu Múzea Ľudovíta Štúra, a to vo výške 2,8 milióna eur. Rovnako má v rámci roku Ľudovíta Štúra 2025 sprístupniť školám počas vzdelávacieho procesu Múzeum Ľudovíta Štúra za zvýhodnených podmienok.

Vláda pre Modru vyčlenila 170 000 eur na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre projekt "Obnova miesta postrelenia Ľudovíta Štúra". Ďalších 122 000 eur pôjde pre Modru na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre dobudovanie chodníka na cintoríne k Štúrovmu pomníku a pamätníku.

100-tisíc eur pre Bratislavský samosprávny kraj

Ministri tiež schválili vyčlenenie 100 000 eur pre Bratislavský samosprávny kraj za účelom exteriérových a interiérových stavebných úprav a výmeny vybavenia a technického zariadenia intervenčného a diagnosticko-rehabilitačného centra na Donnerovej ulici v Bratislave. Ďalších 20 000 eur pre občianske združenie Centrum bezbariérovej komunikácie, ktoré môže peniaze použiť na pokrytie osobných výdavkov na zamestnancov, odmien pre tlmočníkov a materiálno-technické zabezpečenie projektu Online tlmočník.

Športový klub polície Bratislava bude môcť podľa uznesenia vlády rátať so sumou 40 000 eur na nákup automobilu pre biatlonový oddiel ŠKP v rámci podpory a rozvoja mladých talentov biatlonu. Ďalšie schválené prostriedky vo výške 120 000 eur sú určené na projektovú dokumentáciu a dobudovanie kotolne pre budovu Biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre.        

Podpora projektov v Modre

Za účelom podpory zachovania výroby modranskej keramiky má Ministerstvo kultúry vytvoriť podmienky a prispieť k rozvoju, povedomiu o keramike, prípadne zriadiť Ľudovú školu keramiky.

Ministerstvo životného prostredia SR má zabezpečiť realizáciu rekonštrukcie a obnovy národnej kultúrnej pamiatky bývalého Evanjelického gymnázia v Modre. Má sa tam vybudovať školiace a vzdelávacie stredisko, vyplýva z materiálu.

Návrh taktiež obsahuje opatrenia a celkovo desať úloh zameraných na podporu vinohradníctva, vinárstva, ovocinárstva a súvisiaceho výskumu a vývoja, cestovného ruchu a voľnočasových aktivít. Realizovať ich budú rezorty pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, životného prostredia, školstva, cestovného ruchu a športu v spolupráci s mestom Modra, BSK a akademickou sférou.

Výzva na dobudovanie kanalizácií a obnovu domov

Materiál reaguje aj na nedávnu povodňovú situáciu. Napríklad Ministerstvo životného prostredia zabezpečí analýzu stavu odtokových kanálov v Bratislavskom samosprávnom kraji, pripraví v spolupráci so samosprávami a štátnym Slovenským vodohospodárskym podnikom harmonogram čistenia a vytvorí finančnú schému z Envirofondu.

Rada Environmentálneho fondu odporučila ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi schváliť 14 projektov na dobudovanie kanalizácie či čistiarne odpadových vôd. Celkovo má ísť o 22 miliónov eur.

Má ísť o projekty na výstavbu či rekonštrukciu kanalizácie a čistiarne odpadových vôd v obciach Plavecký Mikuláš, Boleráz, Jablonové, Častá, Vysoká pri Morave, Dolné Orešany, Vinosady, Kuchyňa, Lošonec, Studienka, Báhoň, Vištuk, Biely Kostol a Jablonec.

„22 miliónov eur ideme rozdať obciam malokarpatského regiónu na dobudovanie kanalizácií a vodovodov,“ vyjadril sa minister životného prostredia na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády.

„Bude tiež spustená výzva na lokality postihnuté povodňami, tam pôjde takmer 35 miliónov eur, všetky domácnosti budú môcť požiadať o opravu svojich domov,“ dodal.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu po výjazdovom rokovaní vlády:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok