Povodne poškodili tisíce áut, mnohé z nich sa čoskoro objavia na trhu s jazdenými vozidlami. Ako ich odhaliť?

Tento rok povodne postihli viaceré európske štáty a poškodili množstvo automobilov. Mnohé z nich sa čoskoro budú predávať na trhu s ojazdenými vozidlami. Aké signály by mali vodiči sledovať, aby odhalili zaplavené autá?

Záplavy záplava búrka
Foto: TASR/Martin Baumann

Odborníci z carVertical radia, na čo si dávať pozor pri kúpe ojazdeného vozidla, aby ste sa vyhli autu poškodenému povodňami.

Následky sa objavia až neskôr

Tohtoročné záplavy v Európe viedli k poškodeniu veľkého množstva vozidiel. Nie je novinkou, že autá zničené povodňami sa môžu následne opraviť a predávať v zahraničí bez záznamu o ich histórii. Kúpa takéhoto auta je riskantná, pretože neskôr môže stáť majiteľa veľké peniaze na opravách.

Zatopené auto však môže byť niekedy ťažké rozpoznať hneď pri kúpe, pretože mnohé problémy sa ukážu až po určitom čase.

„Hoci si mnohí myslia, že voda nemôže spôsobiť veľké škody, je to práve voda, ktorá môže poškodiť elektrický systém, motor a rôzne mechanické súčasti vozidla. Aj keď predajcovia môžu zaplavené vozidlo vysušiť a opraviť, následky zaplavenia sa často prejavia až po šiestich mesiacoch od kúpy vozidla,“ tvrdí Matas Buzelis zo spoločnosti carVertical.

Vzhľadom na to, že mnoho kupujúcich pri vyberaní ojazdeného vozidla nepreferuje autá, ktoré boli poškodené záplavou, mnoho predajcov túto skutočnosť zatají. Ak by totiž priznali, že auto bolo zaplavené, mohli by mať problém s jeho predajom alebo by museli výrazne znížiť cenu. Takýmto spôsobom dochádza k značnému množstvu podvodov.

Znaky zatopených áut a tipy, na čo dať pozor

Zápach

Zápach plesne je prvým znakom, že ide o auto, ktoré bolo zatopené. Podvodní predajcovia často využívajú osviežovače vzduchu, čím chcú nepríjemný zápach zamaskovať. Ak však bolo auto pod vodou, nie je možné vyčistiť ho natoľko, aby sa voda dostala zo všetkých miest v interiéri. Odporúča sa pri kontrole auta zapnúť klimatizáciu, nepríjemný zápach naznačí, že v jej vnútri sa usadila vlhkosť, baktérie a plesne.

Vlhkosť

V zaplavenom vozidle aj po jeho vysušení zostane určitá vlhkosť. To, že vozidlo bolo vystavené záplavám, môžu prezradiť napríklad zahmlené predné alebo zadné svetlá. Odborníci tiež odporúčajú skontrolovať kufor a priestor pod rezervným kolesom, pretože tam sa vlhkosť často najviac udržiava.

„V zaplavených autách sa často vymieňa čalúnenie sedadiel – niekedy dokonca celé sedadlá. Ak kupujete 10-ročné auto a jeho sedadlá vyzerajú bezchybne, je to znamenie, že mohli byť vymenené. V takýchto prípadoch sa opýtajte predajcu, prečo boli sedadlá menené,“ radí Buzelis.

Korózia

Zatopené autá taktiež môžu byť výrazne zasiahnuté koróziou, pričom u áut zaplavených slanou vodou bude hrdza oveľa silnejšia ako u auta, ktoré čelilo sladkovodným záplavám. Známky korózie sa môžu objaviť na viacerých miestach, pred kúpou sa odporúča skontrolovať najmä dvere, skrutky kabíny, zámky kufra, pružiny sedadiel a palubnú priehradku.

Poruchy elektrických systémov

Pri kontrole vozidla sa vždy uistite, že všetky elektrické súčasti, od ovládania okien po palubný počítač či multimediálny systém, fungujú bez problémov.

Posúdiť stav elektrických systémov pri kúpe však môže byť náročné, pretože kontakty zasiahnuté koróziou a s nimi súvisiace problémy sa môžu prejaviť až niekoľko mesiacov po kúpe. Aj ak je auto dôkladne opravené, neznamená to, že v budúcnosti nebude mať skryté problémy.

Overenie histórie

Pred kúpou ojazdeného auta je vhodné skontrolovať históriu, vrátane krajiny pôvodu a oblastí, kde sa používalo. Tieto údaje môžu odhaliť, či auto pochádza z regiónu postihnutého záplavami.

Pozrite si reportáž z 20. januára 2024 o tom, že záujem o jazdené autá rastie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok