Záplavová voda býva vždy kontaminovaná. Hygienici varujú ľudí pred vznikom krysej žltačky

Zatopené studne, pivnice či záhrady. Realita dnešných dní, s ktorou bojujú viaceré domácnosti. Hygienici varujú ľudí, aby boli opatrní. Záplavová voda býva vždy kontaminovaná a ohrozuje zdravie.

Pozor na záhrady

Ak je vaša záhrada, v ktorej ste si pestovali ovocie a zeleninu, či pivnica, v ktorej skladujete potraviny, pod vodou, jesť by ste ich v žiadnom prípade nemali. Nezávadné sú len vákuované alebo hermeticky uzavreté potraviny, a aj to len vtedy, keď ich obaly nie sú zničené. V opačnom prípade hrozia infekcie či otrava. Zdravotné riziká na náš však číhajú aj vtedy, keď žijeme v oblastiach, ktoré nie sú zatopené. 

"Záplavová voda so sebou nesie rôznu kontamináciu, či už mikrobiologickú alebo chemickú. Jedine, ak by boli tie plody na stromoch, tak ich dôkladne umyť. Ale najlepšie by to bolo vôbec nejesť," uviedol zástupca regionálnej hygieničky RÚVZ Bratislava Stanislav Duba.

"Najčastejšie sú to infekcie, ktoré postihujú črevný trakt, leptospiróza, sprevádzané hnačkami," spresnila epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Ako sa chrániť?

Práve leptospiróze, známej ako krysej žltačke, sa počas povodní darí a jej výskyt vtedy stúpa až 4-násobne. Chrániť sa pred ňou môžeme častým umývaním rúk a ak pracujeme s povodňovou vodou, tak nosením vhodnej obuvi a rukavíc.

"Je to ochorenie prenosné zo zvierat na ľudí. Od miernych príznakov bolesti hlavy až po závažný priebeh, kedy dochádza k zlyhaniu orgánov. Môže byť postihnutý nervový systém a môže skončiť až úmrtím," varovala epidemiologička.

"Ak došlo k výpadku elektrickej energie, tak sa môžu pokaziť potraviny, treba ich zliklidovať. Jedine v prípade, že ide o potraviny, ktoré sú zabalené vodotesne," dodal Duba.

Riziko, ktoré so sebou prinášajú povodne, sú aj plesne. Zatopené miestnosti by sme mali čím skôr vysušiť a poriadne ich vyvetrať. Hygienici upozorňujú, že po opadnutí vody z povodní by si majitelia studní mali dať urobiť analýzu vody. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok