Ministri sa stretli prvýkrát po atentáte mimo Bratislavy. Pomocnú ruku podávajú regiónom s najvyššou nezamestnanosťou

19.6.2024 06:46 , Aktualizované: 19.6.2024 15:21

Na podporu konkrétnych projektov miest a obcí v okresoch Rimavská Sobota a Poltár vyčlenili ministri viac ako dva milióny eur. Rokovanie vlády sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Rozhodnutia boli súčasťou opatrení pre zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie v oboch okresoch.

Nové vedenie na úrade

Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov by sa mohla stať Zuzana Valková.

Valková pracovala na úrade na legislatívno-právnom odbore ako štátna radkyňa, neskôr bola riaditeľkou odboru právnych služieb a medzinárodných vzťahov.

Úprava prevodu pozemkov

Bezodplatný prevod pozemkov štátu v správe Slovenského pozemkového fondu na obce a vyššie územné celky sa upraví.

Ministerstvo pôdohospodárstva, ako predkladateľ, navrhuje, aby novelu parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Kritériá pre najmenej rozvinuté okresy

Hodnotenie úrovne rozvoja okresov by sa malo v budúcnosti zmeniť. Súčasné kritérium podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku sa má rozšíriť o ďalšie oblasti, ako sú napríklad demografické trendy, respektíve prístup k základným utilitám, ktoré majú zásadný vplyv na podobu a kvalitu života v regiónoch, dostupnosť verejných služieb i obslužnosť územia.

Priestor pre investorov a zamestnávateľov

Za jednu z priorít označila vláda v predloženom materiáli aktívne vyhľadávanie strategických investorov pre daný región, podporu etablovaných výrobných závodov v okresoch Rimavská Sobota a Poltár, rovnako tak podporu systémových zamestnávateľov v Banskobystrickom samosprávnom kraji s energeticky náročnými výrobnými programami.

Uznesenie tak obsahuje i opatrenia na zabezpečenie dobudovania a rekonštrukcie sietí, ktoré súvisia s vybudovaním novej sklárskej prevádzky.

Výstavba vodnej elektrárne

Schválenie zámeru výstavby novej prečerpávacej vodnej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ mieri k zabezpečeniu zvýšenia energetických zdrojov pre rozvoj hospodárskych aktivít i postupný prechod na elektromobilitu.

"Ministerka hospodárstva Denisa Saková má do konca roka predložiť na rokovanie vlády návrh organizačného a finančného zabezpečenia výstavby vodnej elektrárne," uvádza sa v schválenom uznesení. Minister životného prostredia Tomáš Taraba má v rovnakej lehote predložiť novelizovaný zákon o vodách.

Vzdelávanie, doprava, podniky

Vláda sa tiež zaviazala vytvárať možnosti pre realizáciu duálneho vzdelávania v priemyselnom parku v okrese Poltár.

Vyčlenila takisto 22-tisíc eur pre Spojenú školu Poltár na obstaranie mobilnej taviacej pece pre praktické vyučovanie žiakov.

V prípade dopravnej infraštruktúry sa opatrenia týkajú realizácie a prípravy realizácie úsekov rýchlostnej cesty D2.

Kabinet tiež schválil úlohy pre podporu rozvoja ovocinárstva a podporu podnikov v oblasti poľnohospodárskej, lesníckej, potravinárskej výroby, opatrenia smerujú aj k podpore zvýšenia cestovného ruchu a propagácie regionálnych atraktivít, ako je Sklárska cesta či Gotická cesta.

Príchod Roberta Kaliňáka na výjazdové rokovanie vlády:

Policajné hliadky aj dron

V meste platili pre výjazdové rokovanie vlády prísne bezpečnostné opatrenia. V okolí domu kultúry, kde kabinet zasadal, boli rozmiestnené zátarasy a na bezpečnosť dohliadalo množstvo policajtov. Zo vzduchu situáciu monitoroval dron.

Pred začiatkom rokovania to uviedol primátor mesta Jozef Šimko.

Prvý výjazd po atentáte

Rokovanie vlády v Rimavskej Sobote bol prvým výjazdovým rokovaním ministrov po atentáte na premiéra Roberta Fica v Handlovej, ku ktorému došlo v polovici mája.

"Vzhľadom na túto udalosť i my ako mesto Rimavská Sobota sme sa pripravovali na zasadnutie vlády v spolupráci s Policajným zborom i ochrankou. Verím, že sme urobili všetky opatrenia tak, aby sa taká istá udalosť tu neodohrala," uviedol Šimko s tým, že bezpečnostné opatrenia sú prísnejšie ako v roku 2016, keď v meste ministri rokovali naposledy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok