To, čo ponúka vláda, nedokáže pokryť miliónové výdavky samospráv. Je nutné mať systematický plán, odporúča PS

včera 14:39

Progresívne Slovensko kritizuje koaličný návrh na dofinancovanie samospráv ako oneskorený a nedostatočný, hoci vláda ohlásila 50 miliónov eur na pomoc a odpustenie pôžičiek v hodnote 20 miliónov eur.

Šimečka PS
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanec Národnej rady za PS Marek Lackovič mieni, že ohlásená podpora nezastaví zhoršenie kvality života obyvateľov miest a obcí, poukazuje pritom na to, že dostatočne nerieši ani tohtoročný výpadok z príjmov samospráv.

Lackovič: Obce čaká kritická situácia

"Návrh nepokrýva výpadky príjmov z dane z príjmu fyzických osôb za prvých deväť mesiacov tohto roka. Samosprávy prišli o 88 miliónov eur, pričom vládna pomoc im sľubuje len 70 miliónov eur," upozornil Lackovič. Pomoc navyše nerieši situáciu na budúci rok.

Vládny návrh spôsobí, že situácia v malých obciach sa dostane na kritickú úroveň. "Tie pritom nemajú ďalšie možnosti šetrenia," uviedol Lackovič. Zdôraznil, že namiesto dofinancovania obcí prostredníctvom vládnych dotácií by mala vláda pripraviť zrozumiteľný systematický plán.

Vládny prísľub, odpustenie pôžičky

Vláda SR poskytne v priebehu 14 dní sumu 50 miliónov eur mestám a obciam a Slovensku.

Uviedol to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne.

Doplnil, že zároveň regionálnym samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek.

Predseda vlády Robert Fico oznámil finančnú pomoc samosprávam:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok