Prezident v ta3: Spor SNS a Hlasu sa týka aj premiéra. Predpokladal demisiu inej ministerky, kritizoval Kotlára

včera 11:00 , Aktualizované: včera 13:29

Prvú časť relácie V politike, ktorej hosťom bol prezident Peter Pellegrini, sme sledovali online. Otázky Braňa Krála a odpovede hlavy štátu si môžete prečítať nižšie.

Pellegrini V politike
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

V programe aj v programovom vyhlásení vlády je, aby sa na Slovensku lepšie ľuďom žilo. Tam je kľúčové slovo lepšie. Aj vy ste to mali v programe. No vzďaľujeme sa priemeru Európskej únie. Podpíšete konsolidačný balíček, ktorý vám príde na stôl? Nemohla vláda nájsť možno ešte nejaké iné opatrenia, ktoré by neboli také bolestivé alebo konsolidovať v menšom objeme?

Aby som nehral nejakú falošnú hru. Bol som štátnym tajomníkom na ministerstve financií a relatívne celkom viem a rozumiem, v akom stave vedia alebo nevedia byť verejné financie. Ako zložito sa dosahuje nejaký deficit a aké náročné a komplikované sú aj škrty na strane chodu štátu. Lenže ak by sme to aj spravili, v skutočnosti je to úplne maličká časť celej konsolidácie, aj keď netvrdím, že to netreba spraviť, ale to nás nespasí.

Poviem ako prezident, z 5 100 firiem je 5090 zahraničím vlastnených firiem, ktoré zisk poväčšine komplet vyvážajú preč do svojich materských firiem - do Nemecka, Francúzska, Španielska, Rakúska. Tak si myslím, že 24-percentná daň im vôbec nezaškodí a nemyslím si, že ju budú prenášať do cien konečného zákazníka, pretože to je daň zo zisku. To znamená, že z miliardy im zoberieme 240 miliónov a ešte im stále zostanú stovky miliónov zo zisku, ktoré môžu vyviezť do materskej spoločnosti. Takže to je nie je až taká tragédia a myslím si, že to firmy ani nebudú vnímať ako nejaký vážny zásah.

Na druhej strane, čo je pre mňa dôležité, ak už vláda urobila konsolidáciu naprieč všetkým, hlavne tých 23 percent a dotkne sa to obrovského množstva tovaru a služieb, pozitívne vnímam, že našla spôsob, ako znížiť aj základnú sadzbu pre potraviny. To znamená, že budeme mať z 10 percent 5-percentnú daň na základné potraviny, ktoré ľudia dennodenne potrebujú.

Veľmi sa teším, že sa vláda umúdrili a vrátila daň na knihy a tlačoviny na päť percent, pretože knihy predsa patria k nášmu vzdelaniu, k celému nášmu životu a k výchove detí. Ale na druhej strane je pravda, že niektoré položky zase vzrastú. Preto očakávam od vlády, a to bude môcť ukázať počas prípravy štátneho rozpočtu, že naznačí určité možnosti kompenzácie cielené na tých, ktorí môžu byť touto konsolidáciou zasiahnutí najviac. Preto dúfam, že vláda bude pripravovať aj nejaké kompenzácie v oblasti energií, nemusí plošné, ale aspoň cielené.

Budete sa na to pýtať pred tým, ako podpíšete konsolidačný balíček?

Ak tam nie sú nejaké protiústavné záležitosti, nemôžem zákony vracať len preto, že nesúhlasím s vládou. Ale samozrejme, že sa budem pýtať na jeho dopady a rozhodovať sa, či v nejakej oblasti zákon vrátim naspäť, alebo ho nakoniec podpíšem s tým, že vláda bude garantovať, že najslabším potom pomôže.

Koalícia stále na tom nenašla zhodu, koho posadí do kresla predsedu parlamentu. Padlo viacero termínov. September máme dávno za nami, čas uplynul a stolička je prázdna. Andrej Danko nevyzerá, že by podporil kandidáta Hlasu. Opozícia to kritizuje. Je to druhá najvýznamnejšia funkcia v republike. Mala by to už koalícia podľa vás vyriešiť?

Myslím si, že už by to bolo treba vyriešiť. Samotný chod parlamentu je zabezpečený. Samozrejme, nie je žiaden problém zvolávať schôdze, schvaľovať zákony a tak ďalej, ale krajine by prospelo, keby mala na troch stoličkách najvyšších ústavných činiteľov plnohodnotných nominantov.

Vnímam, že traja traja páni poslanci z národnej koalície okolo pána Huliaka avizovali, že si vedia predstaviť podporu kandidáta Hlasu. Dúfam, do konca roka by som si želal, že nakoniec vymenujú predsedu parlamentu tak, aby udržali jednotu vládnej koalície.

Ale opäť, to už je to v rukách parlamentu a vládnych politických strán a bol by to takisto ďalší signál, že koalícia ešte vie držať pohromade a vie vyslať signál jednoty a vie upokojiť spoločnosť, že je schopná vládnuť nasledujúce tri roky

V kuloároch v tejto súvislosti kolovalo viacero zaujímavých variantov. Zachytili ste nejaké možnosti, že možno by sa predseda strany Hlas Matúš Šutaj Eštok posunul na stoličku predsedu parlamentu? Tiež sa o tom veľa hovorí aj v súvislosti so Zuzanou Dolinkovou, ktorú by mal nahradiť Tomáš Drucker. Hovorilo sa veľa aj o tom, že by Andrej Danko možno pustil rezort ministerstva športu a cestovného ruchu, ale že mal podmienku, že tam chce nechať svojich štátnych tajomníkov. Ako to vnímate? Budú nejaké rošády?

To netuším a ani mi neprináleží to komentovať. Nie je to moja úloha. Jediné, čo komentovať viem, je, že som čítal jasné vyjadrenie pána Druckera. Takže si myslím, že debata o tom, či pán Drucker bude ministrom zdravotníctva, je uzavretá priamo z jeho úst a netreba o tom ďalej špekulovať.

A to ostatné je naozaj v rukách troch predsedov koaličných strán. Ja sa na to môžem z prezidentského paláca akurát tak pozerať. V prípade, že už by to nabralo nejaké zvláštne kontúry, tak to môžem začať nejakým spôsobom moderovať. Ale vláda je tu na to, aby vládla a prezident na to, aby na to dohliadal.

Absolvovali ste niekoľko rokovaní za okrúhlymi stolmi, ale zvlášť s koalíciou a zvlášť s opozíciou. K tomu pôvodnému návrhu, ktorý ste deklarovali ešte s vašou predchodkyňou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ale napokon nedošlo. Vidíte nejaké svetielko, že by možno spoločnosť mohla smerovať k nejakému uvoľneniu?

Myslím si, že spoločnosť je teraz minimálne v takom istom napätom stave, v akom bola aj pred atentátom. Myslel som si, že atentát nás všetkých trochu preberie a trošku nám otvorí oči a upokojí nás. Žiaľ, politické sily opäť veľmi dramaticky a tvrdo do seba útočia. Každý sa vyhovára na druhého, že ja začnem byť pokojnejší, keď ten prvý začne a ten prvý zasa hovorí, že bude pokojnejší, keď ten druhý začne byť pokojnejší.

Dnes si neviem predstaviť taký všeobímajúci okrúhly stôl politických strán, žiaľ. Ale viem si predstaviť a budem sa o to pokúšať pri nejakej konkrétnej téme, ktorá by nás nemala rozdeľovať naprieč celým politickým spektrom. To by mohol byť možno prvý začiatok. Možno tam skúsiť prvýkrát vyslať signál, že nakoniec Slovensko kvôli svojej budúcnosti a kvôli občanom tejto krajiny je schopné hovoriť aj o veciach, ktoré presahujú jedno volebné obdobie.

Celú časť relácie V politike, ktorej hosťom bol Peter Pellegrini, si môžete pozrieť nižšie.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok