Rozpočtová rada prepočítala vplyv konsolidačných opatrení na Slovákov. Kto zaplatí najviac?

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť skúmala vplyv schválených konsolidačných opatrení na zmeny ročných príjmov rodín v jednotlivých príjmových kategóriách. Zistila, kto ich pocíti najviac.

Financie
Foto: Profimedia

Na základe zverejnených údajov sa očakáva, že v roku 2025 priemerná rodina pocíti pokles disponibilných príjmov o 1,5 %, čo predstavuje približne 270 eur ročne.

V peňažnom vyjadrení tak najviac poklesnú príjmy rodinám s najvyššími príjmami. Avšak, relatívne najväčší pokles pocítia rodiny v strednom príjmovom pásme, kde sa očakáva zníženie disponibilných príjmov o 2 %.

Za pokles príjmov môžu viaceré faktory

Zo štúdie zároveň vyplýva, že k celkovému poklesu v disponibilných príjmoch pre priemernú rodinu ročne najvýraznejšie prispieva úprava rodičovského dôchodku, zmeny v DPH a daňový bonus na dieťa.

Hodnotenie sa zameralo výlučne na priame dôsledky novej legislatívy bez zohľadnenia predchádzajúcich opatrení, ako je napríklad 13. dôchodok. Analýza nezahŕňala ani ďalšie nepriame vplyvy, ako je nárast daňového zaťaženia iných subjektov, ktoré by mohli ovplyvniť rodinné rozpočty.

Graf znázorňuje ekvivalentný disponibilný ročný príjem na jedného člena rodiny, pričom počet členov je stanovený modifikovanou OECD škálou.

Graf Foto: Facebook/Rada pre rozpočtovú zodpovednosť Graf

Pozrite si reportáž, v ktorej sme zhrnuli konsolidačné opatrenia:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok