Danko: Aj keby mi ponúkli kreslo predsedu parlamentu, už ma nezaujíma. Nemá mandát na udávanie tónu, reaguje prezident

dnes 16:57 , Aktualizované: dnes 18:49

Šéf SNS Andrej Danko v pondelok na tlačovej besede povedal, že téma obsadenia postu predsedu parlamentu je pre stranu uzavretá. Aj keby mu tento post ponúkli, už by ho nezobral.

Andrej Danko
Foto: TASR/Dano Veselský

Post nechce, Smer nepodrazí

NR SR je napriek chýbajúcemu šéfovi funkčná a podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) má plnú moc. Fico podľa Danka povedal prvý, že by bolo vyvážené, ak by post predsedu NR SR zastával.

"Túto ambíciu by som bez podpory Smeru a Fica nemohol napĺňať, lebo si uvedomujem silu v SNS vo vláde. V Hlase to nepochopili," uviedol Danko.

Šéf národniarov taktiež uviedol, že SNS nemieni vypovedať koaličnú zmluvu. Taktiež pri rokovaniach nemieni podraziť svojho koaličného partnera Smer-SD.

Prezident reaguje na Danka

Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát. Strana, ktorú vedie je jednou s najnižšími preferenciami a dôveryhodnosť samotného Danka je jednou z najnižších.

Na tlačovom brífingu počas návštevy v Organizácii spojených národov v New Yorku to vyhlásil prezident SR Peter Pellegrini. Prezident tak reagoval na napätie medzi Andrejom Dankom a politikmi z Hlasu-SD.

"Ja úplne nerozumiem, o čo ide pánovi predsedovi SNS, aj keď chápem, že tá osobná až priam detinská chuť po nejakej stoličke ho pravdepodobne núti tie svoje osobné ambície nadradiť nad záujmy krajiny. Slovensko stojí pred vážnou konsolidáciou, ktorú musí zvládnuť koalícia len v jednote a v diskusii," vyhlásil prezident.

Pellegrini podľa svojich slov nerozumie, či Dankovi ide o väčšiu destabilizáciu krajiny alebo má iné dôvody.

"Či mu ide o rozpad vládnej koalície a o predčasné voľby. Na tieto otázky by mal odpovedať, pretože to konanie nasvedčuje práve tomu, ako keby chcel, aby na Slovensku bol nepokoj, aby vládna koalícia nevydržala," zdôraznil.

Celú tlačovú besedu Andreja Danka si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok