Razia v bratislavskom klube: Ľudia stáli pri stene a tŕpli im ruky. Finančná správa sa bráni, Vallo ostro reaguje

Policajná razia v bratislavskom klube Wax2 vyvolala rozruch. Svedkovia obvinili policajtov z vulgárneho a agresívneho správania. Finančná správa sa bráni, že akcia bola v súlade s predpismi a zameraná na elimináciu podvodného správania.

hudobný klub wax2
Foto: reprofoto Facebook/Wax2

Policajná razia v nočnom podniku

Hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff v nedeľu (30. 9.) večer informoval, že polícia v sobotu (29. 9.) v jednom z bratislavských podnikov zaistila u viacerých osôb plastové vrecká s obsahom bielej kryštalickej látky. Pravdepodobnú prítomnosť omamných a psychotropných látok na mieste označili aj služobné psy.

Ako priblížil, päť osôb bolo obmedzených na osobnej slobode a eskortovaných na policajné oddelenie. V tejto súvislosti bolo podľa jeho slov začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného prechovávania omamnej a psychotropnej látky v piatich prípadoch.

Szeiff dodal, že akcia bola zameraná na kontrolu vydávania príjmových dokladov či problematiku eKasy. Policajti sa podľa neho zamerali na odhaľovanie násilnej a drogovej trestnej činnosti. O prípade informovala polícia Bratislavského kraja aj na sociálnej sieti.

Svedkovia opisujú nepríjemné zážitky

Niektorí návštevníci podniku, prítomní počas policajnej razie, neskôr vyjadrili nespokojnosť s postupom polície, pričom uviedli, že policajti sa správali nekorektne, používali vulgárne výrazy a zasahovali do ich osobnej slobody.

Svedkovia zverejnili svoje skúsenosti na online platforme Reddit. „Dnes v noci bola vo waxe razia. Pred vchodom stalo asi 10 policajtov a nejaké špeciálne jednotky (typci s helmami a so špeci výbavou). Spýtal som sa jednoduchú otázku “Čo sa stalo?” A hneď ma poslal agresívne do pi*e, že je zatvorené. Spýtal som sa zase a další fízel, že čo sa hráš na múdreho. Je toto bežná reakcia zásahových jednotiek a ja som sa nemal ani pozrieť ich smerom? Ako to vidíte?“ podelil sa o svoju skúsenosť jeden zo svedkov.

„...dovolili mi si cupnut a nemusel som mat neustale ruky na stene,“ opísal ďalší návštevník.

Výpovede niektorých svedkov získal aj portál Startitup. Jeden z návštevníkov opísal raziu tak, že „všetci dostali príkaz dať ruky nad hlavu a ísť k stene“.

„Všetci sme sa rozostavili a nastalo ticho. Nemohol si sa ani poškriabať, otočiť hlavou, sledovali nás, ruky mi tŕpli, ale museli ostať nad hlavou. Jeden z policajtov na mňa zavrčal: ‚Čo sa otáčaš, nejaký si nervózny, ne?‘,“ dodal.

Svedok tiež uviedol, že návštevníkov držali s rukami nad hlavou pri stene viac než dve hodiny, keďže kontrolu vykonával len jeden technik, pričom ostatní policajti sledovali situáciu. Podľa jeho slov im policajti nedovolili ani napiť sa vody.

Ďalší zo svedkov označil raziu ako „absolútne zbytočnú demonštráciu svojho odhodlania zničiť úsilie organizátorov a pokaziť večer návštevníkov ďalšej kultúrnej akcie“.

„Za najrozkošnejší moment považujem snahu policajta hovoriť na Gruzínca síce po slovensky, ale zato veľmi pomaly, aby mu rozumel… Kultúru nezničí pár chalankov v kuklách, ani poslušné trénované psíky, ani politici so slovníkom štvrtej cenovej. Ďakujeme za nič, Slovenská republika,“ uzavrel.

K situácii sa vyjadril aj dídžej ODM, jeden z domácich interpretov, ktorý mal na akcii vystupovať: „Agresívny prístup a krik kvôli každému pohybu počas skoro troch hodín s rukami na stene a obrovská finančná strata kvôli smiešnym dvom zadržaným vreckám v dobe, keď nie je problém dílerov vyšetrovať online, vo mne zanecháva pocit útoku na kultúrne dianie.“ 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok